TURİZM RAPORU

Turizm, bütçesi açık veren ülkelerin bu açığı kapatması için başvurduğu olanaklardan biridir.

***

Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin turizm pazarından aldıkları payı artırmaları, ancak sundukları turizm hizmetlerini ve ürünlerini çeşitlendirmeleri ile mümkün olmaktadır.

***

Turizm hizmet ve ürünlerinin çeşitlendirilmesinden kasıt, alternatif turizm faaliyetlerinin geliştirilmesinin sağlanmasıdır. Bu yüzden alternatif turizmin önü açılmalıdır.

***

Yukarıda belirtilen turizm değerlerimizin varlığı ve her geçen gün bu değerlerimizin daha fazla tanıtılması için yapılan çalışmalar sayesinde turizmin ülkemiz açısından önemi artmaktadır.

***

Örneğin turizm, otellerde, lokantalarda seyahat acentelerinde, ulaştırma alanında, inşaat sektöründe, özel veya kamu satış yerlerinde, kısacası turistlerin para harcadığı her yerde çalışan kişilere belirli gelirler sağlamaktadır.

Bu nedenle Türkiye ekonomisinde ve istihdamda önemli rol oynamaktadır.

Alternatif turizm, turistik değerleri olan doğal ve kültürel varlıkların yıpranmasını önlemesi bakımından da önemli bir turizm potansiyeli sağlar.

***

Kitle turizmi, turistik yörelerde önemli yoğunluğa neden olduğu için doğal ve kültürel değerlerimiz yıpranmaktadır.

Alternatif turizme katılanlar alışılagelmiş deniz-güneş-kum turizmine katılan geniş kitleler halinde seyahat eden turistlerden çok çevreye duyarlı, kültürel değerlere saygılı küçük gruplar halinde özel ilgileri için seyahat eden turistlere hitap eder.

***

Her ne kadar kitle turizminden kısa vadede ülkemizin vaz geçmesi mümkün olmazsa da alternatif turizm faaliyetlerine yönelmek zorunluluktur.

***

Alternatif turizmin sadece turistik bölgelerde değil aynı zamanda turistik olmayan bölgelerimizde de turizmin gelişmesini, dolayısıyla bu bölgelerin de ülkedeki gelir dağılımında hak ettiği payı almasına katkı sağlayacağı muhakkaktır.

SON SÖZ

Türkiye’nin alt yapı problemlerini halletmesi ve doğru planlama yapması halinde alternatif turizmden önemli bir oranda pay alabilir.