TURİZM PAZARINA ‘ANTALYA’ ETKİSİ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, “Turizmde Türkiye’ye gelen ziyaretçi Rusya ve Ukrayna pazarlarının etkisi ile yüzde 94 artarken biz yüzde 164 artış sağladık” dedi.

Zehra TEKECİ/Ahmet ARĞILLI

ATSO Başkanı Davut Çetin, “2021 Yılı Değerlendirme, 2022 Beklentileri ve Piyasa Anketi Sonuçları” konulu toplantıda basın mensupları ile bir araya geldi. Burada yaptığı açıklamada Çetin, Antalya’nın 2021’de geçtiğimiz yıllardaki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını süreçlerine göre iyi bir yıl olduğunu belirterek, turizmde yüzde 164 artış yaşandığını bildirdi.

Çetin, 2020 Ocak ve Kasım aylarında Antalya’daki yabancı turist sayısının 3,2 milyon olduğunu belirterek, “Bu rakamlar 2021’de 9.1 milyona ulaştı. Türkiye genelinde bu rakamlar yüzde 94’lük bir artış sağlarken Antalya’da yüzde 164 lük bir artış sağladı. Türkiye’ye göre daha iyiyiz ve rakip destinasyonlarımıza göre buradaki turist sayımız çok iyi. Bu kapsamda Antalya 2021 yılını turizm bakımından çok iyi kapattı diye yorumlayabiliriz” diye konuştu.

“İSTİHDAMI EN ÇOK ARTTIRAN İL OLDUK”

Antalya’da aktif sigortalı sayısının ise geçtiğimiz yıla göre arttığını ifade eden Çetin, “Akif sigortalı sayısı bizim çok dikkat ettiğimiz bir veri. Bu veri 2020’de turizme bağlı olarak düşmüştü Ancak 2021’de Türkiye ortalamasına göre yüzde 26 artışla son dört yılda en çok istihdamını arttıran il olduk. İstihdamımız 923 bin 839 ile sanayi şehri Bursa’ya yaklaştı. Son bir yılda kayıtlı istihdam artışında Ankara’yı, İzmir’i bile geçtik. Bu Antalya için oldukça sevindirici” ifadelerini kullandı.

“İHRACAT RAKAMLARI OLDUKÇA İYİ”

Çetin, ihracat verilerine göre Türkiye’nin 2021’i 32.3 ile kapattığını belirterek, “Antalya ise 29.63 ile 2021’i kapattı. Bu rakamlar oldukça iyi. Yaş sebze ve meyvede ise Türkiye ortalaması 12.95 iken Antalya 13.94 ile yüzde birlik bir üstünlük sağladı. Türkiye ortalamasının üzerindeyiz, ihracatımız geçen yıl yüzde 30 düzeyinde artış göstermiştir. İhracatçı birliğimiz kanalıyla yapılan ihracat 1.8 milyar dolar olmuştur. Serbest bölgeden yurt dışına yapılan 490 milyon doları da eklediğimizde toplam ihracatımız 2.4 milyar dolar düzeyine gelmiştir” dedi.

“PANDEMİYE RAĞMEN ARTIYOR”

Antalya’da Kovid-19 salgınına rağmen son 3 yılda şirket kurulum sayılarında çok ciddi bir yükseliş olduğunu ifade eden Çetin, 2019’un bu anlamda ekonomide pik yaşanan bir yıl olduğunu hatırlattı.

Çetin, 2019’da 3 bin 778, 2020’de 4 bin 379, 2021’de ise 4 bin 820 şirket kurulduğunu aktararak, “Şirket kuruluşunda Türkiye’de 2018’den beri dördüncü sırada olmaya devam ediyoruz. Kapanışlarda ise Bursa’nın gerisindeyiz. Salgın darbesine rağmen şirket kuruluşlarında payımız yüzde 4.4’e çıktı” ifadelerini kullandı.

2021’in konut satışı açısından da çok verimli bir yıl olduğunu bildiren Çetin, “Bu sene Antalya’da konut satışları çok iyi geçti. Bölgemiz 2021 yılında konut fiyatlarının en fazla arttığı bölgeler arasında. Aralık ayında ise yüzde 10 civarı fiyat artışıyla birinciyiz. Buna rağmen konut satışımız düşmemiştir. Konut satışında 99 bin 3691 ile Bursa’nın önünde dördüncü iliz. Yabancılara konut satışımız salgına rağmen 2020’de 7 bin 700 olmuştu, geçen yıl 12.384 ile rekor kırdık. Satışlarımızın neredeyse 5’te biri yabancılara gerçekleşiyor. Bu nedenle yabancıya satışta İstanbul’dan sonra ikinci il olarak sıramızı aldık” dedi.

“2022’YE İLİŞKİN İYİMSERİZ”

Verilere göre Antalya’nın 2021 yılını oldukça iyi rakamlarla kapattığını ifade eden Çetin, Antalya’nın kendini çabuk yenileyebilen, adapte edebilen ve krizlere dayanıklı bir kent olduğunu 2021’de kanıtladığını vurguladı. Çetin, Antalya’nın ticarette uzun vadeli vizyonlarla hareket etmeye devam edeceğini belirterek, Antalya’nın doğal ve tarihi zenginlikleri ve turizmi sayesinde ayrıcalıklı bir il olduğuna dikkati çekti. Antalya’nın 2021’de turizmde Türkiye genelinden ve rakiplerinden daha iyi bir performans gösterdiğini ifade eden Çetin, şunları kaydetti:

“Bu yıl çok daha iyisini yapmak zorundayız, yapabiliriz. Ümit ediyorum ki Ukrayna’da savaş olmaz ve bu yıl turizmde 2019 rakamlarını yakalarız. Ekonomide koşullar ne olursa olsun, biz sadece sorunları konuşmak yerine kentimizi, işletmelerimizi daha ileriye götürmeye odaklanmalıyız. Antalya Türkiye’den ve dünyadan göç almaya devam ediyor. İnsanlar yerleşmeye, şirketler yatırım yapmaya geliyor. Biz kendimizi geliştirmezsek Antalya’nın nimetlerinden bizim şirketlerimiz değil, büyük şirketler ve yabancı şirketler yararlanır. Bu nedenle şirketlerimiz ortaklıkla, dijitalleşmeyle, sektörel işbirliğiyle güçlenmeye önem vermelidir.”