TURİZM KAPISINA İNGİLİZ ANAHTARI

İngiltere'nin koronavirüs tedbirleri kapsamında tatil amaçlı yurt dışına yapılacak seyahatler için vatandaşlarına uyguladığı kısıtlamayı 17 Mayıs'ta kaldıracağını açıklaması, turizm camiasında heyecana neden oldu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkesinde koronavirüs kısıtlamalarını 21 Haziran'a kadar 4 aşamada kaldıracaklarını açıkladı. İngiltere vatandaşlarının, 17 Mayıs'tan itibaren tatil amaçlı yurt dışına seyahat edebileceği kararı, Türkiye turizm sektöründe olumlu hava yarattı. Türkiye'ye en çok turist getiren tur operatörlerinden Easyjet Holidays'in Türkiye temsilcisi, Diana Travel Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, Türkiye için çok önemli bir pazar olan İngiltere'nin, başta Antalya, Dalaman ve Bodrum olmak üzere İstanbul, İzmir, Aydın, Kuşadası gibi tüm destinasyonlara 12 ay seyahat eden bir ülke olduğunu kaydetti.

REZERVASYONLARDA YÜZDE 350 ARTIŞ

İngiltere başbakanının yaptığı açıklamanın, turizm camiası için en azından bir netlik takvimi olduğunu belirten Tonbul, “Hem tüketici, hem tur operatörü, hem uçak şirketleri, hem de otelci için bu pazardan beklentilerde bir netlik takvimidir. Bunun ilk aşamada tüketiciye etkisini hemen gördük. Bir günden ertesi güne günlük aldığımız rezervasyon sayısında yüzde 350'nin üzerinde artış yaşandı. Bunlar çok önemli ve artık tüketicinin rezervasyon yapmak konusunda motivasyonunun geri geldiğini gösteriyor" dedi.

TÜRKİYE TALEPLERDE İKİNCİ SIRADA

Johnson'ın 'Artık bu tarihte Türkiye'ye gideceğiz' gibi bir şey söylemediğine dikkat çeken Tonbul, “Boris Johnson, 'Bu tarihte seyahat kısıtlamalarını kaldıracağız her şey yolunda giderse, bunun da tekrar değerlendirmesini 12 Nisan'da yapacağız' diyor. Eğer Türkiye 17 Mayıs'taki ilk açılışta yer almak istiyorsa, tabi ki atması gereken adımlar var. Ama şu gösteriyor ki; İngiltere'de yapılan rezervasyonlar içinde Türkiye, İspanya'dan sonra en fazla rağbet gören ikinci ülke" dedi.

REZERVASYONLARDA DÖRT MİSLİ ARTIŞ

İngiltere'nin 17 Mayıs'a kadar yurt dışına yasakladığı seyahatlerle ilgili Boris Johnson'ın yaptığı açıklamanın dört aşamalı bir planı içerdiğini belirten NBK Touristik Genel Müdürü Recep Yavuz ise “Johnson'ın haziran sonuna kadar bütün yasakların kaldırılacağı, dolayısıyla uluslararası uçuşlar ve seyahatin başlayacağını söylemesi üzerine İngiliz halkında çok ciddi bir ilgi oluştu. Bir hafta içindeki bütün rezervasyonlar kıyaslandığında, dört misli rezervasyonun bir günde geldiği görüldü. Bu demek oluyor ki bir senedir evinde hapsolmuş insanların ciddi bir seyahat arzusu ve talebi oluştu. Bunun turizme çok olumlu yansıyacağını düşünüyoruz" dedi.

17 MAYIS'A KADARKİ REZERVASYONLAR İPTAL

Türkiye'ye en çok turist getiren firmalardan Jet2holidays Türkiye temsilcisi MTS Globe Yönetim Kurulu Başkanı Münci Karakaya, İngiltere ve Almanya'daki gelişim olumlu seyrederse firma olarak bu yılki turist hedeflerinin 400-500 bin civarında olduğunu söyledi. İngiltere'deki açıklamalarla ilgili ölçmek için biraz erken olduğunu söyleyen Karakaya, “İki günlük bir hikayeden bahsediyoruz ve çok kesin şeyler söylenmiyor. En nihayetinde bildiğimiz bir şey var, 17 Mayıs'a kadar uçakların hepsi iptal. Devletin açıkladığı tarihlere göre müşterilerimizin iptal hakkı doğuyor ve 17 Mayıs'a kadar Türkiye'ye hiçbir İngiliz turist gelmeyecek. Ondan sonraki durum ise biraz belirsiz" ifadelerini kullandı.

DHA