TURİZM İÇİN ÇIRPINAN İKİ KAHRAMAN YÜREK

Antalya’nın olmazsa olmazı turizm. Kimisi bu sektörden pay almak için ucundan kıyısından tırtıklamanın yoluna bakar, kimisi de menfaat düşünmeksizin gecesini gündüzüne kadar.

Tırtıklama derken ‘çalar’ anlamı çıkarılmasın. Ya teşvik, ya sahile illegal plaj ya da “Armut piş ağzıma düş” misali turist getirilip otelinde konaklatılmasını bekleyen tipler var.

Menfaat gözetmeksizin, hem ülke hem de yaşadığı şehri gece gündüz düşünen insan evlatları var. Bunlar bir bakarsınız yurt dışında bir bakarsınız yurt içinde fuarlarda koşuşturur.

Geçen hafta turizmci adı altında bu memleketin değerlerine göz koyanları yazdım çizdim. Bunlarla ilgili gelişmeler oldu. Sonucunu beklemek için el frenini çektim.

İşte bu nedenle bu şehir için menfaat gözetmeksizin gecesini gündüzüne katan onlarca turizm gönüllüsünden ikisini anlatacağım sizlere. Neler yapıyorlar, nelerle uğraştıklarını bilin diye.

İlk anlatacağım isim turizmin duayeni olarak bilinen Tourexpi Genel Müdürü Hüseyin Baraner. Turizm sektöründe olup adını ve yaptıklarını bilmeyen yoktur.

Ben bilmeyenler için geçen cuma günü Lider Haber’de canlı olarak yayınlanan TURUNCU KOLTUK programında konuk ettim. Bir Almanya’da bir buruda olduğu için yakalamak çok zor.

Almanya'nın Bingen Belediyesi iş birliği ile düzenlenen ‘Back To Travel 2022’ (Seyahate Geri Dönüş) etkinliğinde, Türk ve Alman turizmcileri bir araya getirdi Baraner. Bu etkinliğe Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’da katıldı.

Zar zor, aktarma uçaklar bularak programa bin bir güçlükle yetişebildi. Heybesi boş değil dolu geldi. Baraner, Avrupalı emeklilerin Antalya’ya tatile gelmeleri ile birçok sıkıntının giderileceğini anlattı.

Almanya, İsviçre, Hollanda gibi ülkelerdeki aktif emeklilerin olduğunu belirten Baraner, “Pandemi sonrası bunlar sağlıklı yaşam ve güneşi istiyorlar. Bu fırsatı kaçırmamalıyız” dedi.

Antalya’yı aktif emeklilere tanıtmak amacıyla Sağlık Bakanlığı’na bir rapor sunacaklarını söyleyen Baraner, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı ile de strateji toplantısı yapacaklarını söyledi.

‘Antalya aktif emekliler tatil ve yaşam fırsatı kitapçığı’nın oluşturulması için Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e çağrıda bulundu turizmin duayeni.

Sadece Böcek mi? ATSO ve diğer kurumlara yaptığı bu çağrıyı Baraner ve ekledi, “Bana randevu versinler, projeyi anlatayım ve önümüzdeki kışa binlerce emekliyi getirelim.”

Bu teklifi birçok konuyu anlatan Hüseyin Baraner’in bir tek oteli bile yok. Ama işi gücü turizm. Beynini hep bununla yoruyor. Amacı, hem memleket hem sektör kazansın.

Peki turizmin diğer gönüllü Donkişot’u kim? Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege. Bir bakıyorsunuz Antalya’nın gastronomisini tanıtmak için mutfağa giriyor, bir bakıyorsunuz İstanbul’a fuara koşuyor.

Yeliz Gül Ege, İstanbul’da düzenlenen 9. ACE of MICE Fuarı’ndaydı. Fuar bünyesinde, ikinci gün, ‘sürdürülebilir destinasyon’ paneli ile Antalya’yı anlattı. Hiçbir çıkar beklemeden.

Turizm ve Antalya için gecesini gündüzüne katan, bu yüzden ailesini bile ihmal eden Ege’nin hedefinde şimdi tüm dünyadaki toplantı ve eğlence sektörünün profesyonellerinin geldiği IMEX Frankfurt var.

“Durmak yok yola devam” misali hem Yeliz Gül Ege hem de Hüseyin Baraner, turizm ve turizmciler için dertleniyor. Antalya onların tek sevdası ve kazançları çünkü.

GURUR VEREN BAŞARI

O kadar gündemin arasında hara güre etmekten bazı önemli konuları atlıyoruz. Aslında hayatın telaşına kapılıp asıl önem vermemiz gereken kişileri ıskalayıp geçiyoruz.

Dün yazıya başladığım sırada Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sosyal medya paylaşımının mesajı geldi. Merak edip bir göz atayım dedim ve gözlerim yaşardı.

Özel Çocuklar Türkiye Birinciliği Finallerinde Kepez Özel Eğitim Uygulama Okulu Ortaokullarda ‘Gülle Atmada Türkiye 1’incisi’ 100 Metrede Türkiye 2’ncisi, Liseler de ise Gülle Atmada Türkiye 3’üncüsü olmuş. olmuştur.

Kendilerine destek verilip öz güvenleri yerine gelen bu çocuklarımızın elde ettiği başarı, döviz kurundaki artış ve akaryakıt fiyatının yükselişinden daha önemli benim için.

Çünkü bu çocukları hazırlamak ve hayata kazandırmak öyle kolay olmuyor. İşte bu başarı dünyaya değecek bir başarı. Diğer konular bir şekilde halloluyor ama bu en zor ve başarılmış bir iş.

Tebrikler çocuklar, teşekkürler eğitimcileri ve aileleri.

AMAN DİKKAT EDELİM

Havalar ışıdı. Çoluk çocuk hepimiz serinleyecek bir yerler aramaya başladık. İmkanı olanlar sahillere akın akın gitmeye başladı. Bir de buna ulaşamayan toplumun önemli bir kesimi var.

Her ne kadar dünya kendinde yaşadığımızı iddia etsek te aslında Antalya’nın arka mahallelerinin hala köy gibi olduğunu hepimiz görüyoruz. Hele hele yaz sezonunda.

İşte yaz geldi mi tehlikede buralarda başlıyor. Çünkü buralardan ya ‘Düden Çayı’ geçiyor ya da başka bir ırmağın kolları. Şehrin arka sokaklarında dere ve çay yatakları var.

Hal böyle olunca bu bölgede oturan dar gelirli ailelerin çocukları ve gençler serinlemek için bu dere yataklarında yüzüyor. Hem de canlarını hiçe sayarak. Her yıl onlarcası boğuluyor.

İşte bu nedenle Antalya Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis birimi buralara serinlemeye giden çocuklar için bir çalışma başlattı ve hem uyardı hem de broşür dağıttı.

Aman dikkat edelim. Buralar akarsu. Ne zaman ne olacağı belli olmaz. Serinleyelim derken ocaklara ateş düşürmeyelim.