TURİZM ESNAFI DERTLERİNİ SIRALADI

Manavgat ilçesi Evrenseki Turizm Bölgesi’nde faaliyet gösteren esnaflar, turizm esnaflarının hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olmasını istedi. Kısıtlama nedeniyle işyerlerini kapatmak zorunda kaldan esnaflar, turizm bölgelerindeki esnafların kısıtlamadan muaf tutulması için imza topladı. Hafta sonunda alışveriş yapmak için dışarı çıkan turistin esnaflar kapalı olduğu için alışveriş yapamadığını belirten esnaflar “bu durumda hem turistler hem esnaf mağdur oluyor” diye konuştu.

Cumartesi ve Pazar günü uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından turizm bölgelerindeki esnafların muaf tutulması gerektiğini belirten Evrenseki turizm bölgesi esnafları, kısıtlama nedeniyle hafta sonları işyerlerini kapatmak zorunda kaldıklarını belirterek, kısıtlamadan muaf tutulmaları amacıyla imza topladı. Evrenseki Turizm Bölgesinde bulunan Evren Bazaar isimli çarşıda müdür olarak görev yapan Hamza Çekim, ülkemizin zor bir dönemden geçtiğini, pandeminin sadece Türkiye ile ilgili değil, tüm dünyayı etkileyen bir süreç olduğunu belirterek “ülkemizde bazı yerlerin açık olup, bazı yerlerin kapalı olması, özellikle turizm bölgesindeki esnafların kapalı kalması borçlarını ödeyemeyene arkadaşlar, kredilerini ödeyemeyen arkadaşlar, toptancılara verdikleri çekleri senetleri ödeyemeyen arkadaşlar gerçekten çok zor durumdalar. Biz sadece hafta sonları turizm esnaflarının da açık olmasını istiyoruz. Hiç olmazsa evlerine bir lokma ekmek götürülmesini istiyoruz. Biliyorsunuz bu süreç içerisinde ülkeye döviz de lazım, gelir de lazım. Turistler alışveriş yapmak istiyor, bir şeyler almak istiyor. Özellikle hafta sonu dışarıya çıkıyor turistler. Hafta sonunda bu esnaf kapalı olduğu zaman hem turistler mağdur oluyor hem esnaf mağdur oluyor. Bu konuda ilgililerden destek istiyoruz, yardım istiyoruz. Hafta sonu dükkanların açılmasını talep ediyoruz. Tüm esnaf arkadaşlar adına rica ediyoruz, gerekenin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“MANAVGAT’TA DA HER YER KAPALI”

Çarşı esnaflarından Şener Sungur ise “Hafta sonu market olarak sadece benim sabah 10.00, akşam 17:00 arası açılmama izin veriliyor. Diğer bütün esnaf arkadaşlar kapalı. Benim sattığım malzemeler haricinde turistlerin benden, bu çarşıda satış yapan tüm esnaf arkadaşlarımı ilgilendiren talepler geliyor. Hafta sonu turistler benden mayo da istiyorlar, tura gitmek istiyorlar ya da elektrikli bisiklet kiralamak istiyorlar. Bizim çarşımız sadece turistlere hizmet veriyor. Yerli halkla ilgili pek bir işimiz olmuyor. Normal sezonda halk plajı yakın olduğu için halkımızda geliyor ama bizim amacımız sadece turiste hizmet etmek. Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olduğu için dolmuşlarda çalışmıyor dolayısıyla turistler de şehre inemiyor. İnse bile Manavgat’ta da her yer kapalı. Butik, hediyelik eşya, berber olsun turistlerin talepleri oluyor. Benimde naçizane isteğim hafta sonları esnaf arkadaşlarımın dükkanlarını açıp işlerini yapabilmesi. Kısıtlamanın da sabah 10:00 akşam 17:00 arasında değil de daha esnek saatlere çekilmesinin uygun olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“ADALETSİZLİK OLMAMASI LAZIM”

Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle ayda en az 8 gün kapalı kaldıklarını ifade eden hamam işletmecisi Gazi Baytaş, “Önceleri oteller de kapalıydı biz de kapalıydık. Elemanlar açısından çok bir sıkıntımız olmuyor, sadece geçim sıkıntımız vardı. Şimdi oteller açık ve biz kapalıyız. Benim elemanlarım biz otele gideceğiz diyorlar. Biz iki gün sonra elemanı nereden bulacağız. Yani bu çok büyük bir sıkıntı adaletsizlik olmaması lazım. Ya orası da kapansın ya da biz de açılalım” diye konuştu.

Butik işletmecisi Koray Çoban, “Burada hafta sonları sokağa çıkma yasağı var ancak bizim yerimiz otellerin hemen 20 metre yanında. Hafta sonları müşteriler dışarıda boş boş gezerken biz de evimize gidip yatıyoruz. Bizim burada iş yapmaya ihtiyacımız var. Turizm esnafı yaklaşık 2 senedir zor durumda, devlette illaki bunu görüyordur. Görüyorsa da bir şekilde yardımcı olması gerektiğini düşünüyoruz. Esnaf olarak, esnaf arkadaşlar olarak devletten bu konuyla ilgili bir şeyler yapmasını bekliyoruz. Bir senedir kapalıyız bu nedenle bir şey yapma şansımız yok. Biz yeni yeni açıyoruz ama bu tür yasaklar olduğu için, tamam sağlığımız her şeyden önemli ama turist burada dışarı çıkabiliyorsa, otelin 20 metre yakınındaki esnaflar da bir şekilde açıp bundan faydalanması gerekiyor diye düşünüyoruz” diye konuştu.

“BAZEN SİFTAH YAPAMIYORDUK”

Ayakkabı ve çanta satışı yapan Yusuf Öztürk ise “Aşağı yukarı geçen yıl mart ayından beri neredeyse burada hiçbir şey dönmüyor. Geçen yıl 3 ay açık kaldı. Oda kayda değer bir şey değildi. Yani bazen siftah yapıyorduk bazen yapamıyorduk. Bu yıl da hafta sonları ve akşamları saat 21:00’den sonra kapanmamız var. Akşamları müşteri çıkıyor ve ilerleyen zamanda daha çok çıkacak. Bu müşteriler ceplerinde az da olsa getirdikleri paraları geri götürüyorlar. Akşam geç saatlere kadar açık olursak onların getirdiği paraları alabiliriz. Burada esnaf arkadaşlar maddi sıkıntılar çekiyorlar. 12-13 aydır vergimizi ödüyoruz, her ay benden aylık vergi kesiliyor ama gelirimiz yok, bir çare olmalarını istiyoruz. Hiç olmazsa otellerin içindeki dükkanlar açık, bizler de turizmci olarak açılırsak çok seviniriz çünkü nasıl anlatayım bilmiyorum ekonomi belli. Ekonomiye katkı yaparız, ülkemizde döviz kazanır. İnsanlar da aç kalmamış olur. Burada açıyoruz bazen siftah yapıyoruz bazen yapmıyoruz.

Otellerdeki çalışan kişiler turizmci olarak otelde çalışıyor fakat dışarıda bu kadar esnaf var, esnafın yanında çalışan işçiler var onların da turizmci olarak kabul edilip onlara da izin çıkmasını talep ediyoruz. Otel içindekiler tamam ama dışarıdaki esnafı turizmci olarak görmüyorlar. Bizi neredeyse esnaf olarak görmüyorlar maalesef” diye konuştu.

DİLEKÇE GÖNDERDİLER

Esnafların imzasıyla Manavgat Kaymakamlığı’na gönderilen dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizi etkisi altına almış bulunan Covid-19 pandemisi sebebiyle alınan tedbirler kapsamında hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmakta olup İçişleri Bakanlığımızın yayınlamış olduğu genelgelerle ülkemize turistik faaliyet amacıyla gelen yabancı ülke vatandaşları bu kısıtlamalardan muaftır. Turistik faaliyet amacıyla ülkemizi ziyaret eden bu şahısların hafta sonu faaliyet göstermekte olduğumuz bölgede bulunan otellerden çıkarak gezdiği, alışveriş yapmak ve yeme-içme ihtiyaçlarını gidermek için mahallede bulunan işletmelere başvurduğu ancak ülkemizde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sebebiyle işletmelerin kapalı olduğu tarafımızca turistler tarafından bildirilmektedir.

Ülkemizi etkisi altına alan pandemi sebebiyle yaklaşık 1 yıldır ekonomik olarak zor durumda olduğumuz, kiralarımızı ödeyemediğimiz ve toptan olarak satın almış olduğumuz satışa yönelik ürünler sebebiyle borçlarımızın olduğu malumunuzdur. Hal böyle olunca kısıtlamanın olduğu dönemde hem turistlerin ihtiyacını karşılamak hem de maddi anlamda bir nebze oldun rahatlamamızın sağlanması amacıyla 1 personel ile çalışmak şartıyla turizm bölgesinde faaliyet gösteren esnaflara muafiyet tanınmasını talep etmekteyiz. Gereğinin yapılmasını saygıyla talep eder bilgilerinize arz ederiz”

HABER MERKEZİ