TURİZM CENNETİNE “NAZAR DEĞMESİN”

Koronavirüs nedeniyle Rusya’nın Türkiye’ye yönelik uçuş yasağı kaldırmasından sonra turizm sektöründe hareketlenme yaşandı. Cumartesi günü 38 ülkeden 343 uçağın iniş yaptı ve 72 bin 980 turist geldi. Dün ise Antalya’ya tahmini olarak 240 uçuş ile 60 bin civarında turist geldiğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, temmuz ayının ilk 3 gününde 180 bin turist geldiğini belirtti.

Rusya tarafından Türkiye'ye yönelik 15 Nisan'da başlatılan uçuş kısıtlaması, 22 Haziran itibarıyla sona erdi. 2 aylık bir aradan sonra Rus turistler, Türkiye’ye akın akın gelirken 1 Temmuz itibariyle normalleşmeye geçilmesiyle de turizm sektörü iyice hareketlendi. Cumartesi günü Antalya’ya 38 ülkeden 343 uçağın iniş yaptığını ve uçaklarla ise 72 bin 980 turist geldiğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, pazar günü ise tahmini olarak 240 uçuş ile 60 bin civarında turist geldiğini ifade etti.

HER 4 DAKİKADA BİR UÇAK

En yüksek uçuş rakamlarının cumartesi günleri olduğuna dikkat çeken Turizmci Recep Yavuz, geçtiğimiz cumartesi günü Antalya Havalimanı’na 38 ülkeden 343 uçağın iniş yaptığını ve uçaklarla ise 72 bin 980 turist geldiğini söyledi. Her 4 dakikada bir uçak geldiğini sözlerine ekleyen Yavuz, “Akdeniz'de hatta dünyada bir günde bu kadar turistin gittiği bir destinasyon yok. Geçen sene bugün sadece bir kaç uçak yurt dışından gurbetçileri taşıyordu. Cumartesi günü planlanan 343 uçak vardı. Bunlardan 85’i Rusya’dan planlandı. 43’ü Ukrayna’dan, 63’ü Almanya’dan, 36’sı da Polonya’dandı. Planlanan yolcu sayısı ise yaklaşık olarak 72 bin civarındaydı” dedi.

“RUSLAR DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ”

Koronavirüs sürecinde Almanya ve Rusya’nın kapalı olduğunu belirten Recep Yavuz, Rusların dengeleri tamamen değiştirdiğine dikkat çekti. Sıcaklıkların artması ve Türkiye'nin devreye girmesi ile Mısır’ın sezonu erken kapattığına vurgu yapan Yavuz, geçtiğimiz cumartesi günü yaşanan turizm hareketliliğinden bahsetti. Yavuz, “Kızıldeniz’in tatil beldesi Şarm El-Şeyh’de bugün sadece 6 uçuş, Uganda’ya da 24 uçuş var. Türkiye'nin devreye girmesi ile Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın Rusya hayali kursağında kaldı. Güney Kıbrıs’a Rusya'dan 5 bugün toplan 12 Uçuş var. Mayorka, Alman ve İngiliz yoğunluğuyla bugün 204 uçuş alıyor. Türkiye’nin 4 maddelik seyahat prosedürünü açıklaması sağlıklı güvenli seyahatin önünü açtı. Belki de İngilizlerin gelmemesi bir isabet oldu. Zira Portekiz’e giden İngilizler delta mutasyonunun yayılmasına yol açtılar. Portekiz kapanma sürecine geçti. Bu yıl temmuzun ilk 3 gününde yaklaşık 180 bin turist gelmiş oluyor. Antalya temmuz, ağustos ve eylül aylarında çok iyi bir sezon geçirerek tahminlerin üstünde bir artış yakalayabilir” ifadelerini kullandı.

İLK ÜÇTE ONLAR VAR

Sezonun hareketlenmesi ile yabancı turistler Antalya’ya akın etmeye başladı. Son günlerde Antalya’ya gelen turist sayısını değerlendiren ve en çok hangi ülkelerden turist geldiğini söyleyen Recep Yavuz,  Rusya’nın uçuşlarını başlatması ile beraber birinciliği tekrar ele geçirdiğini ifade etti. Yavuz, “Rusya’nın arkasından Almanya ve Ukrayna geliyor ama bu duruma aylık periyotlarla bakmak lazım. Mesela haziran ve temmuz itibariyle bakmak lazım ama şu anda ilk üçü Rusya, Ukrayna ve Almanya’dan yoğunluk var şeklinde sıralamak yanlış olmayacaktır” diye konuştu.

KURBAN’DA HAREKETLİLİK OLACAK

Dış turizm yanı sıra Kurban Bayramı öncesi iç turizm hakkında da değerlendirme yapan Turizmci Recep Yavuz, Kurban Bayramı'nda bir hareketliliğin olacağına dikkat çekti. Yavuz, “Artık yasaklar kalktı ve Kurban Bayramı belki bir yerlere gidebilmek için en önemli vesile olacaktır. Özellikle sıcaklıklarında artmasıyla tatil bölgeleri biraz daha hareketlenecektir. Her halükarda insanlarında biraz hava değişimine ihtiyacı var. O yüzden Kurban Bayramı’nda turizmin ve tatil bölgelerinin biraz daha hareketleneceğini düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.