TURİZM ÇALIŞANLARININ TERCİHİ SERA VE ÇAĞRI MERKEZLERİ OLDU
Antalya’da turizm sektörü çalışanları pandemi sebebi ile uzun süre işsiz kalınca çareyi seralarda çalışmak veya çağrı merkezi çalışanı olmakta buldu.

Antalya’da turizm sektörü çalışanları pandemi sebebi ile uzun süre işsiz kalınca çareyi seralarda çalışmak veya çağrı merkezi çalışanı olmakta buldu.
Pandemi sebebi ile uzun süredir işsiz kalan turizm sektörü çalışanları, yeni iş kolu arayışına girdi. İşçi alımının en fazla olduğu sektörler arasında olan seracılık ve çağrı merkezleri, turizm çalışanlarının yeni gelir kapısı oldu. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “Yabancı dil bilenler bir çağrı merkezlerine (call center) yönelirken, diğer kesim sera ve tarım alanlarına yöneldi” dedi.
“TURİZM SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARI SÜRECİN UZAMASI ÜZERİNE YENİ İŞ ALANLARINA YÖNELMEYE BAŞLADILAR”
Korona sürecinde en ağır darbeyi alan turizm sektörü çalışanlarının sürecin uzaması üzerine yeni iş alanlarına yönelmeye başladığını hatırlatan Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Antalya’nın turizmi hacmi ve kapasitesi ile yaklaşık yarım milyon kişiye doğrudan iş imkanı sağlarken, korona sürecindeki durgunluk ve belirsizlik çalışanları yeni arayışlara sevk ettiğini söyledi. Kişisel bloğundan açıklamalarda bulunan Yavuz, "Emlakçılıktan, ticarete irili ufaklı birçok alanda arayışlara giren turizmcilerde en çok öne çıkanlar tarım ve çağrı merkezleri oldu. Yabancı dil bilenler bir çağrı merkezlerine yönelirken, diğer kesim sera ve tarım alanlarına yöneldi. Korona sürecinin belirsizliği bu iki sektörün işsiz kalan turizmci ordusuna can simidi oldu” diye konuştu.
“İRİLİ UFAKLI BİRÇOK FARKLI ALANDAN GELEN KALİFİYE PERSONEL ANTALYA’DA ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL”
Çağrı merkezinde çalışmak için akıcı bir yabancı dilin olması gerektiğini söyleyen Recep Yavuz, “Antalya, turizm potansiyelinin artması ile yatırımcıların gözdesi haline gelip İstanbul’dan sonra en önemli merkez haline gelirken, yaşadığımız Korona süreci ile oluşan iş gücü bunun artmasına önemli ölçüde katkı sağladı. Yabancı dil bilen otel çalışanları, tur operatörleri ve acente çalışanları, mağaza çalışanları, rehberler ve irili ufaklı birçok farklı alandan gelen kalifiye personel Antalya’da Çağrı merkezleri için önemli bir potansiyel” şeklinde konuştu.
“TURİZMCİLERİN TERCİH EDECEKLERİ YENİ KOL ORTAYA ÇIKTI”
Korona sürecinde çağrı merkezinde çalışmaya başlayan 25 yıllık profesyonel turist rehberi Levent Esmer ise iletişim konusundaki tecrübelerini burada kullandıklarını, 12 ay iş imkanı olması ve krizlerden daha az etkilenmesi dolayısı ile gelecekte turizmcilerin tercih edecekleri yeni kolun ortaya çıktığını söyledi. Esmer, "Birçok arkadaşım ve meslektaşım korona sürecinde çağrı merkezlerinde görev aldılar. Yıllardır turistlerle birebir irtibatta olan ve önemli tecrübe kazanan arkadaşlar, telefon başında da kendilerini geliştiriyorlar. Daha bir müddet bu şekilde devam edecekler gibi ve bazıları kalıcı olacak. Benim kuşak için geçti artık, ama gelecek kuşak için önemsenecek bir meslek, takip etmekte yarar var” ifadelerini kullandı.
İHA
Giderek kutuplaşan bir ortamda diplomasinin rolünü ve temel ilkelerini yeniden tanımlama yolunda diyaloğa ilham vermeyi amaçlayan Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kentin turizminin hareketlenmesine de katkı sağlıyor.
Antalya'da hava sıcaklıklarının düşmesiyle Tahtalı Dağı'nın zirvesinde kar yağışı etkili oldu.
Her yıl milyonlarca turistin tatil yaptığı Antalya'da, yerli ve yabancı misafirlerin tertemiz tesislerde konaklaması için hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasının iç turizm pazarını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Turizmci Recep Yavuz, yerli turistin tercihinin Akdeniz ve Ege olacağını belirterek, “Özellikle Side, Alanya bölgesinden başlayıp daha sonra işte Belek, Kundu bütçeye göre Kemer bölgelerinde yoğunluk olacaktır. Bir de yerli turistin Ege'ye yönelebileceğini düşünüyorum” dedi.
Nevruz, Paskalya, Ramazan Bayramı ve ara tatilin arka arkaya denk gelmesi Antalya'da hem sezon açılışını öne çekti hem de otellerin doluluk oranlarını yükseltti.
Geçtiğimiz günlerde Antalya’da bir otelde erkek sayısı fazla olduğu gerekçesi ile 2 erkek müşterinin rezervasyonunun iptal edilmesi hakkında konuşan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili İbrahim Güllü, “Maalesef çok kötü bir uygulama. Gerçekten ayrımcılık söz konusu” dedi.
Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer, 2025 turizm sezonu için umut verici bir tablo çizdi. Karaer, Avrupa’dan gelen rezervasyon rakamlarının bu iyimserliği desteklediğini vurguladı.
Ramazan Bayramı ile birlikte yaz turizm sezonunun başlayacağını söyleyen AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, “Bu sene eğer savaş biterse gelen Rus turist rakamı 4 milyonun üzerine çıkacak. Sadece en olumsuz söyleyeceğimiz şey Benelüks ülkelerin dediğimiz Belçika ve Hollanda geçen seneye göre biraz durgun gidiyor” dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, turizmde bu yılın Avrupa pazarı için çok hareketli geçeceğini belirterek, “Alman ve İngiliz pazarı bu yılı artıda tamamlayacak.” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kruvaziyer turizminde şubat ayında yolcu hareketliliğinin geçen yıla göre yüzde 509,3 artışla 29 bin 826 olduğunu bildirdi. Bakan Uraloğlu, kruvaziyer turizminde yıla yolcu rekoruyla başlanan Türkiye'de, iki ay üst üste ay rekoru kırıldığını ifade etti.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz