TURİST REHBERLERİ İÇİN DESTEK ÇAĞRISI

Turizmci Recep Yavuz, profesyonel turist rehberlik mesleğinin koronavirüs sürecinde yok olma aşamasına geldiğini belirterek, “Turizmin tanıtımında büyük katkısı olan profesyonel Rehberlik mesleği Korona sürecinde durma, hatta yok olma sürecine girdi. Rehberlere bir kereye mahsus hibe desteği verilmesi gerekir” dedi.

Rabia DEMİROK

Koronavirüs salgınının en çok etkilediği sektörün başında gelen turizmde bir meslek yok olma aşamasına geldi. Turizmci Recep Yavuz, profesyonel rehberlik mesleğinin zor zamanlar yaşadığını belirterek, “Turizmin tanıtımında büyük katkısı olan profesyonel Rehberlik mesleği Korona sürecinde durma, hatta yok olma sürecine girdi. Zira Turist rehberliği %100 turistlerin gezip, seyahat etmelerine bağlı bir meslek. Bir buçuk yıldır neredeyse hiç turistin gelmediği, gelenin de otelin dışına pek çıkmadığı ortamda artık ümitler azalmaya, sabırlar tükenmeye başladı” dedi.

HİBE DESTEĞİ

Rehberlere destek verilmesi gerektiğini belirten Yavuz, “İşten çıkarmanın yasak olduğu ve çalışanların büyük bir kesiminin kısa çalışma ödeneği aldığı bu zor dönemde turist rehberleri adeta unutuldu. Gerçi faizsiz geri ödemeli 10.000 TL kredi desteği verildi, ancak şu anda o parayı geri ödeyip ödeyemeceğini kestiremediği için birçok rehber buna başvurmadı. Bu bağlamda denizin ortasında, tahta parçası üzerinde kötü günler geçiren bir avuç rehberimize sahip çıkmak, aynı zamanda ülke tanıtımına sahip çıkmak demektir. Profesyonel rehberlere bir kereye mahsus aylık taban ücretinin hibe olarak verilmesi yaşama tutunmaları için bir vesile olacaktır” şeklinde konuştu.