‘Turist rehberleri’ emeğin bir parçası

Profesyonel tur rehberlerinin eğitimleri ile tecrübeleri, Türk turizminin önemli bir parçası olarak kabul edildiğini ve ülkenin tanıtımında önemli bir rol oynadıklarını ifade eden Turizmci Recep Yavuz, “Kültür turlarında profesyonel tur rehberi eşliğinde otobüs seyahatinin önemini göz ardı etmeyelim, Transport yapmıyoruz, seyahat ediyoruz, turist gezdiriyoruz. İçinden rehberi çıkarırsak erik dalı turizmine döner güzelim kültür turlarımız” dedi.

Recep Yavuz, Türkiye'nin turizm potansiyeline dikkat çeken bir çağrıda bulunuyor. Yavuz, 1618 sayılı Seyahat Acentaları Yasası'ndaki revizyon talebinin sektörün geleceği için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Yavuz, Türkiye'nin turizm sektörünü güncel koşullara uygun hale getirmesi ve sektörü daha da ileriye taşıyabilmesi için Seyahat Acentaları Yasası’nın gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB'ın bu yönde çalışmalar yürüttüğünü belirten Yavuz, her iki tarafın da yaklaşık olarak yüzde 70 oranında benzer görüşlere sahip olduğunu aktarıyor.


OTOBÜS SEYAHATLERİNİN ÖNEMİ

Yavuz'un dikkat çektiği noktalardan biri, otobüslerde profesyonel rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılmasıyla ilgili. Yavuz, turistlerin otobüs seyahatleri sırasında herhangi bir rehberlik hizmeti almak zorunda olmadığını belirtti ve bu durumun özellikle turist rehberliğinin önemini göz ardı ettiğini savundu. Yavuz, rehberlerin önemine değinerek “Otobüs seyahatleri, Türkiye'nin zengin kültürel mirasını tanıtmak için önemli bir fırsat sunuyor. Rehberler, turistlere ülkenin tarihinden gelenek göreneklere, doğal güzelliklerden ekonomiye kadar geniş bir yelpazede bilgi veriyor ve bu şekilde turistlerin Türkiye'yi daha iyi tanımalarını sağlıyorlar” dedi


Yavuz rehberlerin Türkiye’nin kültürünün tanıtımındaki önem şu sözlerle kaydetti: “Buna göre turistler otobüs seyahatleri boyunca, otobüs içerisinde herhangi bir rehberlik hizmeti almak zorunda değiller, turistler gerekli durumlarda otobüsteki acente yetkilisine başvurabilecekler. Turist, rehberini sadece ören yeri girişinde görecek ve ören yeri anlatımını kapıda turist bekleyen turist rehberi yapacak. Bu madde üzerinde görüşürken sanırım rehberliği sadece ören yeri anlatan kişi olarak dar bir çerçevede değerlendirmişler. Ve hatta otobüste bulunan bir acente temsilcisinin yabancı dil bile bilmemesine razı olmuşlar.  Oysa turist rehberliğinin ayrılmaz en önemli parçası yollarda yapılan ve turistin kendi dilinde olan anlatımlardır. Ülke büyük, rotalar uzun, memleket tarih, kültür ve tabiat ile dolu dolu olunca otobüs seyahati anlatımlar için en uygun fırsatı sunar. Otobüs, aslında dolu dolu Türkiye tanıtımının yapıldığı özel ve değerli bir dersanedir. Rehber öğretmen, turist öğrencidir. Turist rehberlerinin bu anlatımları sayesinde turunu tamamlayan bir turist tam bir Türkiye sevdalısı ve eksperi olarak ülkesine döner ve duyup öğrendiklerini ülkesinde hava atarcasına arkadaşlarına, konusuna komşusuna anlatır. Adeta bir tanıtım zincirine döner otobüsteki dersler.”


“OTOBÜS SEYAHATİNİ GÖZ ARDI ETMEYELİM”

Yavuz, profesyonel tur rehberlerinin eğitimleri ve tecrübeleri, Türk turizminin önemli bir parçası olarak kabul edildiğini ve ülkenin tanıtımında önemli bir rol oynadıklarını ifade etti. Bu nedenle, otobüs seyahatlerinde rehberlik hizmetinin değerinin önemsenmesi gerektiğini ifade eden Yavuz, “Bin bir güçlükle yetiştirdiğimiz 10 bin kadar profesyonel rehberimiz var. Önce zor bir sınavı geçtiler, sonra aylar süren eğitim aldılar, ardından tekrar hem kültür hem yabancı dil sınavına girdiler, bunu da bitirdikten sonra bir ay süren Büyük Türkiye Turu yaptılar. Böyle yetişti profesyonel tur rehberi. Çok emek var altında. Türk turizminin değerli ve etkili bireyleri olarak ülke tanıtımını turistlere turistlerin dilinden yaparak önemli bir sorumluluğu bugüne kadar başarıyla hayata geçirdiler. Kültür turlarında profesyonel tur rehberi eşliğinde otobüs seyahatinin önemini göz ardı etmeyelim, Transport yapmıyoruz, seyahat ediyoruz, turist gezdiriyoruz. İçinden rehberi çıkarırsak erik dalı turizmine döner güzelim kültür turlarımız” dedi.


Recep Yavuz, Türkiye'nin turizm sektörünün daha da gelişmesi için yasanın revize edilmesi gerekliliğine dikkat çekerek “Otobüs seyahatinde rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması gibi gereksiz ve ülke turizmine hiçbir katkısı olmayan kararın tekrar gözden geçirilip bu yanlıştan bir an önce dönülmesini ve kültür turizminin gönüllü elçilerinin daha fazla rencide edilmemesini dilerim” diye kaydetti.