TÜKETİCİLERE 'STOK' UYARISI

Döviz kurundaki dalgalanmaları fırsat bilen bazı marketler, ürünlerini stoklamaya devam ediyor. Mevcut ürünlerin ise ekstra zamlarla satılması tepkilere neden olurken, TÜKODER Başkanı Neşet Gündüz, konuyla ilişkin “Türk Ticaret Kanunu’na göre stok yapmak suçtur” açıklamasını yaptı.

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar sonrası son dönemlerde bazı marketlerin, gıda ürünlerinde stokçuluk hilesi artış gösterdi. Bazı marketlerin ‘zam beklentisi’ üzerine raflara ürün koymadıkları ve stok yaptığı ortaya çıktı. Katar ziyaretinden sonra Türkiye’ye dönerken gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve stokçuluk hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, stokçuların üzerine ciddi manada gidileceğini ve bundan sonraki süreçte sert tedbirlerin alınacağını vurguladı.

MALLARINA EL KOYULACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, stokçuluk işlerine girenlerin mallarına el koyacaklarını açıklayarak şu ifadeleri kullandı: “Tabii şu anda kimi ürünlerde görülen fiyat artışlarının bir sebebi küresel emtia fiyatlarının yükselişiyken, bir sebebi de maalesef piyasadaki açgözlü fırsatçılardır. Bu özellikle de stokçuluktan kaynaklanıyor. Şimdi bu bütçe müzakerelerinden sonra hemen bir yasal düzenleme yapacağız ve bu stokçuların üzerine ciddi manada gideceğiz. Bundan sonraki süreçte cezai müeyyidelerin çok daha yüksek olacağının sinyalini şimdiden veriyorum. Bunu bilsinler ve bu stokçuluğa tevessül etmesinler”

“TÜKETİCİ TAKİPTE OLMALI”

Tüketiciyi Koruma Derneği(TÜKODER) Başkanı Neşet Gündüz ise, Türk Ticaret Kanunu’na göre stok yapmanın suç ve yüz kızartıcı bir durum olduğunu açıkladı. Gündüz, Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız da stokçularla ilgili daha ağırlaştırılmış cezaların geleceği yönde, bir açıklama da bulundu. Bize yapılmasını istemediğimiz şeyleri başkalarının da yapmasını istemiyoruz. Döviz kurundaki dalgalanmalar piyasaları biraz tedirgin etmiş olabilir ancak döviz kuruyla ilgili olmayan fiyat artışları da söz konusu. Tüketiciler bu konuyla alakalı sürekli takipte ve son derece uyanık olmasını istiyoruz ” ifadelerine yer verdi.

ALO 174 GIDA HATTI ARANMALI

Ürünlerde stok olayını fark eden tüketicilerin ilgili kurumlara başvurması gerektiğini vurgulayan Başkan Gündüz, “Zincir marketlerde bu stok ve zam olayını çok yaşıyoruz. Fiyat artışı konusunda bir sorun yaşarlarsa ALO 174 Gıda Hattını arayarak Ticaret İl Müdürlüğü’ne şikayet etmeleri gerekiyor. Tüketici her şeye tamam demeyecek, açıkgözlü olacak. Ticaret İl Müdürlüğü, Hakem Heyetleri, Kaymakamlıklara ulaşarak şikayetlerini dile getirdikleri zaman ilgili kurumlar hemen harekete geçiyor. Bizde TÜKODER olarak gerekli uyarıları yapıyoruz, televizyon yayınları yaparak tüketicileri aydınlatmaya çalışıyoruz. Ticaret odaları, esnaf odaları, zabıtalar ve ilgili kurumlar da bu konuda daha duyarlı olursa hep birlikte hakkımızı arayacağız” dedi.