TÜKENMİŞLİK SENDROMU

Son zamanlarda kendinizi piliniz bitmiş gibi hissediyor musunuz? Hiçbir şeye enerjiniz yokmuş gibi… Sık sık duyarız etrafımızdan, tükendim artık dayanamıyorum, gücüm kalmadı ifadelerini.

Peki ya siz hiç tükendiğinizi hissettiniz mi? Dilerseniz sizler için filmi başa sarayım, ilk tükenmişlik sendromu hayatımıza ne zaman girdi?

2000’li yılların başında sosyal medyada ilk defa duyduk, ünlü bir isim tükenmişlik sendromuna yakalanmıştı. Herkes için şok etkisi yaratmıştı bu hastalık, neydi? Kimlerin başına gelirdi? Hastalığın belirtileri neydi? Bizim yaşadığımızda bu olabilir miydi? gibi soru işaretleri gelmişti kafamıza…

Ancak artık günümüzde sık sık rastladığımız bir hastalığın ismi oldu. Tükenmişlik sendromu sinsice gelişen ve yavaş bir şekilde giderek ilerleyen psikolojik bir bozukluktur.

Günlük hayatta ve özellikle iş hayatında sıklıkla karşılaştığımız yoğun stres bu hastalığın başlangıcında önemli bir rol oynar. Tükenmişlik sendromu yaşayan kişiler çökkün duygu durumu, umutsuzluk, bitkinlik gibi olumsuz duygusal yüklerle karşılaşabilirler.

Yine kişiler fiziksel olarak sürekli hissedilen ve bir türlü geçmeyen yoğun yorgunluk, kronikleşen baş ağrıları, mide krampları ve hatta sindirim sistemi problemlerine varan sıkıntılarla karşılaşabilirler. Tüm bu belirtilere dikkatsizlik ve başarısızlık gibi olumsuzluklar da eşlik eder.

Tükenmişlik sendromunda olan kişi bu başarısızlığı hastalığının farkında olmadığı için kendine atfeder. Sonunda da kendisini başarısız, yetersiz, beceriksiz ve üretken olmayan birisi olarak hisseder.

Tükenmişlik sendromunda fiziksel ve duygusal olarak zorlanan bu kişiler çevresindeki insanlarla da birtakım sorunlar yaşar.

Özelikle iş hayatında kendisine verilen sorumlulukları yerine getiremez, işleri paylaşma yoluna gidemez ve diğer insanların iş yüklerinin artmasına aldırış etmez. Yani diğer insanlara karşı git gide duyarsızlaşır.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Uzun süredir geçmeyen fizyolojik sıkıntılarınız varsa ayrıca duygusal olarak da kendinizi yorgun, bitkin ve tükenmiş hissediyorsanız yaşamış olduğunuz sıkıntı tükenmişlik sendromu olabilir, en kısa sürede bir ruh sağlığı uzmanından yardım alabilirsiniz.