TÜBİTAK VE HIZLI DESTEK PROGRAMI
TÜBİTAK sağladığı desteklerden biri olan Hızlı Destek Programı, üniversitelerde, araştırma hastanelerinde ve araştırma enstitülerinde-istasyonlarında yürütülecek acil, kısa süreli, küçük bütçeli araştırma ve geliştirme projelerine destek sağlamayı amaçlamaktadır.
Proje süresi en fazla 12 aydır o nedenle hızlı destek olarak değerlendirilmektedir. 1002 koduyla tanımlanan program; 2021 yılında Hızlı Destek projeleri kapsamında destek üst limiti öğrenci ve araştırmacı bursu dahil olmak üzere yıllık 45 bin liradır.
Bu program kapsamında yürütücü ve araştırmacılara proje teşvik ikramiyesi ödememekle birlikte, ücret karşılığı çalışmayan lisans öğrencisine aylık 750 TL, yüksek lisans öğrencisine aylık 3 bin TL, doktora öğrencisine 3.500 TL ve doktora sonrası araştırmacıya ise aylık 4.500 TL burs verilebilmektedir.
Bu durum Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu araştırmacıları geliştirmek bakımından da anlamlıdır.
Sonuç itibariyle TÜBİTAK sağladığı hızlı destek programı desteğiyle; üniversitelere, araştırma hastanelerine ve araştırma enstitülerine-istasyonlarına yönelik olarak acil çözüm bekleyen alanlarda, kısa süreli, küçük bütçeli araştırma ve geliştirme projelerine destek sağlamaktadır.
Bununla birlikte, lisans ve lisansüstü öğrencilere araştırma kültürünün benimsetilmesi ve yaygınlaştırılması bakımından da ciddi bir inisiyatif ortaya koymaktadır.
Hızlı karar almayı ve alınan karaları hızla alana aktarmayı hedefleyen bu stratejik girişim kuşkusuz Türkiye’nin hızla Ar-Ge yapmaya dönük davranış geliştirmesine de katkı sağlayacaktır.