TRUMP DA BİDEN DA AYNI

Geçen gece yarısında dünya, Amerika eski Başkanı Donald Trump'a yönelik suikast girişimi haberleriyle sarsıldı. Olay, tüm dünyanın gözü önünde cereyan etti ve birçok soru işaretine yol açtı. Trump, başkanlık yolunda güçlü bir konuma yükseldiği izlenimi veriyor, özellikle de geçmişte agresif bir yönetim politikası benimsediği biliniyor.

***

2021'de gerçekleşen tartışmalı Amerikan seçimlerinde zafer Joe Biden'ın oldu. Biden taraftarları, Trump'un yeniden seçilmesini önlemek için büyük çaba sarf etti ve onu cezalandırmak için adımlar attılar. Ancak istedikleri sonuç elde edilemedi. 2021'den bu yana Amerikan kamuoyu Biden yönetiminden beklediğini alamadı. Dış politikada bir dizi başarısız operasyon, 2024 seçimlerinde Donald Trump'un yeniden başkan seçilme şansını artırıyor.

***

2021'de Amerika'nın büyük sosyal medya şirketleri bile Donald Trump'a ambargo uygulamış, Twitter dahil bazı platformlar başkanın hesabını askıya almıştı. Ancak bugün, sosyal medya şirketleri Trump'un yanında yer aldıklarını gösteriyor gibi. Özellikle Elon Musk, bu konudaki önde gelen isimlerden biri olarak öne çıkıyor.

***

Bugün dünyanın çeşitli ülkelerinde stratejistler, Donald Trump'ın başına gelen olayları değerlendiriyorlar. Kimileri, Başkan Trump'ın ölümü durumunda Amerika'da iç savaş çıkabileceği uyarısında bulunurken, kimileri ise gerçekleşen suikast teşebbüsünün bir tiyatro gösterisi olarak nitelendiriyor.  

***

Joe Biden’in yeniden başkanlığa aday olması ile başlayan süreçte, çok ilginç görüntülerle karşılaşıyoruz. Joe Biden’in akli dengesi yerinde değil. Bunu binlerce kez kanıtlayan olaylardan anlamak mümkün. En son Ukrayna Başkanı Zelensky’i Vilademir Putin olarak tanıtması  zannediyorum Amerikan derin kamuoyunda bardağı taşıran son damla oldu. 

***

Herkes bir bu konuya ilişkin bir şeyler söylüyor. Ben ise şu fikirdeyim; Amerikan Başkanı Donald Trump ve Joe Biden, Amerikan ve dünya kamuoyunu oyalamada iki farklı yüz. Ancak bana göre ikisi de aynı odak noktaya hizmet ediyor. Amerikan Başkanı Donald Trump, bildiğiniz üzre Rusya yanlısı bir politika beslemişti. Özellikle Çin’e karşı atakları çok dikkat çekiciydi. Çin’in dünyaca ünlü şirketlerine Amerika’da ambargo uygulayan, Huawei markasının yöneticisini hapse gönderen kişiydi. Trump’ın Türkiye’ye karşı tavrını Rahip Brunson olayında gördük.  Bugün Biden’in Türkiye’ye bakışının Trump’tan farklı olmadığını görüyoruz. 

***

Donald Trump yeniden başkan seçilseydi, Rusya Ukrayna’ya savaş açmayacaktı. Çünkü İyi Polis kötü polis rolünün gereği  ülke yönetimine kötü bir polisin yani Biden’in seçilmesi gerekecekti. Biden başkan olduktan sonra Ukrayna ile Rusya’ya açık bir savaş ilanı yapıldı. Ukrayna Rusya savaşında başarılı olamayınca, milyarlarca dolar Amerikan kaynağı yine heba oldu. Üstüne 3’ncü dünya savaşı çanları çalmaya başladı. Zelensky ile kumar oynayan Amerika, sonucu olumluya dönüştürebilmek için Trump ile yeni bir hamle yapıyor. 

***

Bakın, Donald Trump, neredeyse şuanda bir kahramana dönüştürülmüş durumda. 2021’de Trıump’a küfür edenler, bugün Trump’ın başkan seçilmesi gerektiğini en yüksek sesle seslendiremeye başladı. Trump seçilirse Rusya üzerinde etkin bir politika üretebilir mi? Hiçbir şey olmamış gibi Rusya’ya yönelik olumlu adımlar atabilir mi? Dünyada eskisi kadar başarılı olabilir mi? 

***

Amerika, son 20 yıldır inanılmaz hatalarla bugünün sürecini başlattı. Dünyanın her yerinde başarısızlar. Ukrayna-Rusya savaşında başarısızlar. İsrail -Filistin savaşında başarısızlar. Her herde bozgunculuk yaptılar. Milyonlarca kişinin ölümüne neden oldular. Yerlerinden yurtlarından insanları ettiler. Kaba kuvvetle bir yere kadar. Milyonlarca kişinin ölümüne neden olan bir ülkenin, uzun süre ayakta kalması, doğaya da aykırı olur. Bunu her hareket her hamlelerinde görüyorum. Bana göre Amerika’da çöküş çoktan başladı. Tüm olanlar, bu çöküşü durdurma çabası ama hızla devam edecektir. 

SON SÖZ 

Bu arada Antalya’nın ve Türkiye’nin nabzını tutan Lider Medya, bugün 4’üncü kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Çok kısa bir sürede çok büyük başarılara imza atan, izleyici ve okur kitlesini artıran Lider Medya’nın 4’üncü kuruluş yıl dönümünü kutluyorum.