TROPİK DEVRİM

Dünyada kasırga etkisi yaratan koronavirüs, turizmden ticarete neredeyse tüm sektörleri olumsuz etkiledi

Pandemi sürecinde can kurtarıcı sektör olan tarımda ise, üretim devam etti. ATB Yönetim Kurulu Üyesi Doğan, ürün standartlarının yükselmesi halinde, ihracat yolunun açık olduğunu belirtti.

ÜRETİM HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Pandemide bütün sektörlerin durma noktasına geldiği süreçte tarımın cankurtaran kapısı ise tropik meyve üreticiliği oldu. Antalya’da özellikle son yıllarda muz ve avokado başta olmak üzere mango, ejder meyvesi, passiflora, papya, longan, guava gibi toplamda 40’ın üzerinde tropik meyve üretimi yapıldığını belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, üretimin her geçen gün arttığını vurguladı.

EKONOMİK DEĞERİ YÜKSEK MEYVELER

Ekonomik olarak değerlendirilen tropik meyvelerden bahseden Doğan, “Muz, avokado ve mango gibi 8-10 çeşit meyve ekonomik olarak değerlendiriliyor. Diğerlerinin üretimi henüz çok yeni ve az miktardadır” dedi. Tropik meyvelerin yetiştiği ilçeleri sıralayan Doğan, “Gazipaşa ve Alanya ilçelerinde başlayan tropik ve subtropik meyve üreticiliği Manavgat, Serik, Aksu ve Demre gibi ilçelerimizde her geçen gün artıyor” diye konuştu.

RAF ÖMRÜ UZATILMALI

Tropik meyvelerin ihracatı için ürün standartları ve raf ömrünün uzatılması gerektiğini belirten ATB Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Doğan, “İhracatı ağırlıkla Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen kivi dışındaki ürünler haricinde konuşmak için çok erken. Ancak papaya ve avokado gibi ürünlerin Almanya ve bazı Avrupa Birliği ülkelerine çok az miktarda da olsa ihraç edildiğini söyleyebiliriz. İhracat için ürünlerimizin standardını ve raf ömrünü uzatma konusunda çalışmalıyız. Tıpkı kirazda olduğu gibi piyasada aranan kalite ve standartta olmasını sağlamalıyız” dedi.

FATMA ARSLAN