TRAVMATİK PEŞKEŞ!

Lider Gazete, 3 gündür manşetten verdiği İYİ Partili Elmalı Belediyesi’yle ilgili akıllara durgunluk veren yolsuzluk, usulsüzlük ve karanlık sırları ifşa etmeye devam ediyor… “Elmalı Kent Meydanı” projesi kapsamında yapılan “kat karşılığı inşaat ihalesini” sahte evraklarla kazanan yüklenici firmanın, ihaleye girmeden önce de Sakarya’da gerçekleşen bir ihaleye “fesat karıştırma” suçundan yargılandığı öğrenildi. Devlet İhale Kanunu’na (DİK) göre, dava dosyası olan bir firmanın, ihaleye katılması ve sözleşme imzalamasının ihale mevzuatına aykırı olduğu öğrenildi. Öte yandan sözleşmede yer alan ‘AVM Paylaşım Tablosu’nun detayları ise, “yok artık” dedirtti.

Faruk ÇELİK, Mahsum ALTAŞ

Elmalı’daki ‘Rezidans İhalesi’ (Elmalı Kent Meydanı Projesi) ile ilgili Lider Gazete’nin ortaya çıkardığı usulsüzlükler say say bitmiyor. İki gündür ihale öncesi ve sonrası yaşanan skandallar kamuoyu ve siyaset dünyasında konuşulmaya devam ediyor. İhaleyi kazanan ve Ankara menşeli HSY Yapı İnşaat A.Ş. ve TAM ER İnşaat Taahhüt Turizm İnşaat A.Ş.’nin sahte evrak hazırladığının Allianz Sigorta A.Ş. tarafından Elmalı Cumhuriyet Savcılığı’na bildirilmesi ile ortaya çıkan skandallar zincirine bir yenisi daha eklendi.

İHALEYE FESAT KARIŞTIRMIŞ

Allianz Sigorta A.Ş.’ye çalım atıp onlar adına sahte evrak düzenlenmesinin yanında, Kuveyt Türk Bankası iştiraki Neova Sigorta A.Ş.’nin de kandırıldığı Elmalı Kent Meydanı İhalesi’nde şok bir gerçek Sakarya’dan geldi. İhaleyi kazanan firma HSY Yapı İnşaat A.Ş. hakkında Sakarya’nın Karasu ilçesinde yapılan bir ihale ile ilgili ihaleye fesat karıştırma suçundan Karasu Asliye Ceza Mahkemesinin 2018/735 nolu dosyası ile yargılamasının devam ettiği ortaya çıktı. Devlet İhale Kanunu’na göre, hakkında ihaleye fesat karıştırma suçundan dava dosyası olan bir firmanın ihaleye katılması ve sözleşme imzalamasının ihale mevzuatına aykırı olduğu öğrenildi. Bu nedenle ihalenin iptalinin zorunlu olduğu da belirtildi.

İHALE ÖNCESİ “KİRLİ PAZARLIK

Milyonlarca lira değerindeki bir ihaleye tek bir firmanın katılması da kafaları karıştıran başka bir gelişme oldu. Yeterince yarışma olmadığı ve rekabet koşullarının oluşmadığı belirtilen ihale ile ilgili kötü kokular gelmeye başladı. Değerinin birebir aynısı bedelle ve arsa değerinin çok altında bir anlaşmayla Eski Otogar (Elmalı Kent Meydanı Projesi’nin) ihale edilmesi belediye gelirlerine büyük darbe vurdu. İhaleyi kazanan firma yetkilileri ile bizzat Belediye Başkanı Halil Öztürk ve Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Aydın ihale öncesinde çeşitli pazarlıklar yaparak kamu zararına yol açtıkları da ortaya atılan iddialar arasında yer aldı.

BELEDİYE ELİYLE PEŞKEŞ ÇEKİLMİŞ!

İddiaları güçlendiren belgelerin başında ise 6 Ekim 2020’de imzalanan sözleşmede yer alan ‘AVM Paylaşım Tablosu’ gösterildi. Buna göre belediyeye ait Elmalı’nın en değerli mülkünde yapılacak olan daire, rezidans ve dükkanların yüzde 90’ından fazlası katılımcı firmaya verildi. Arsa sahibi belediyeye, imar kanunu ve kat mülkiyeti kanununa göre ortak alan olarak kabul edilen otopark ve pazaryeri olarak gösterilen bölümler bırakıldı. Bu alanların ise belediyenin kendi mülkiyetinde kalmasının mümkün olmadığı kaydedildi. Bunun nedenin ise dükkan, otopark ve pazaryerinin ortak kullanım alanı olarak yer alması.

AL GÜLÜM, “VERME” GÜLÜM!

İhale sözleşmesine göre belediyeye bırakılan alanlar için kat maliklerinin alacağı ortak karar ile zeminde yapılan otopark ve pazaryeri olarak adlandırılan alanların belediye tarafından kullanılmasının engellenebileceği belirtildi. Belediyenin böyle bir olay karşısında elinde projeden pay alamama gibi durumla karşı karşıya olma ihtimali ortaya çıktı. İmar mevzuatında ve kat mülkiyeti kanundaki ortak alan olarak tabir edilen alanlara ayrı bir tapu çıkartılmaya çalışılması durumunda yeni bir sorun daha gündeme gelecek. Arsanın 1/1000 ölçekli uygulama imar planındaki 1.50 emsalinin çok çok üstünde bir inşaat yapılacak olması ile bu durumda belediye kendi eliyle kaçak yapı inşa etmiş olacak.