TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU (2)

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri;

Yeniden yaşama; travmatik olay ile ilgili rüyalar ve kabuslar görme, olay ile ilgili sahnelerin kişinin sık sık aklına gelmesi ve bunları kişinin zihninden uzaklaştıramaması, bireyin travmatik olayı hatırlatan şeylerle karşılaştığında duygusal ve fiziksel rahatsızlık duyması, travmatik olay yeniden oluyormuş gibi yaşama hissi ya da olayın istenmeyen ve üzücü anlarını hatırladığında şiddetli duygusal tepki vermesi

***

Kaçınma; bireyin travmatik olayı hatırlatan faaliyetlerden, kişilerden veya yerlerden kaçınması ya da travmatik olay hakkında düşünmekten veya konuşmaktan kaçınması

Aşırı uyarılma; bireyin kendisi, diğerleri, gelecek ve dünya ile ilgili olumsuz düşüncelere sahip olması, travmatik olayın önemli kısımlarını hatırlamak da dahil olmak üzere hafıza sorunları, başka bireylerle yakın ilişkileri sürdürmede zorluk, umutsuzluk, sosyal çevreden uzaklaşma, geçmişte keyif aldığı şeylerden keyif almama, olumsuz duygu durumu

***

Bireylerde genellikle aşırı uyarılmaya bağlı olarak fiziksel ve duygusal tepkilerdeki değişikliklerin belirtileri arasında kolayca ürkme ya da korkma, tehlikeye karşı tetikte olmak, fazla madde ve alkol tüketimi ya da hızlı araç kullanmak gibi bireyin kendisine zarar verici davranışlar sergilediği, uyku bozuklukları, dikkat güçlükleri, öfke ve sinirlilik hali, öfke patlamaları, şiddetli suçluluk ve utanç duyguları gözlenmektedir.

***

Belirtilerin şiddeti zaman içinde değişebilmektedir. Birey genelde daha stresli olduğunda, travmatik olayı tetikleyen şeylere maruz kaldığında daha fazla travma sonrası stres bozukluğu belirtileri gösterebilmektedir. Örneğin küçük bir sallanma, ani bir ses ya da gürültü birey için deprem anını tetikleyebilir ve birey kendini tehlikede hissedebilir.

***

Travmatik olay yaşandıktan bir aydan daha uzun süre sora, rahatsız edici düşünceleri ve  hisleri aynı şiddette devam eden bireyler mutlaka psikolojik yönden desteklenmelidir. Mümkün olan en kısa sürede psikolojik destek sürecinin başlaması travma sonrası stres belirtilerinin ağırlaşmasını önlemeye yardımcı olmaktadır.

***

Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi, bireyin hayatı üzerinde kontrol duygusu kazanmasına yardımcı olmayı hedefler. Öncelikli olarak tedavide psikoterapi yöntemi kullanılmakta, bireyin semptomları ile başa çıkma becerisinin geliştirilmesi, kendisi, başkaları, gelecek ve dünya hakkında daha iyi düşünceler edinmesine, belirtilerin tekrar ortaya çıkması durumunda, bununla baş etme yollarını öğrenmesine yardımcı olmak amaçlanmaktadır.

***

Psikoterapi yöntemlerinden EMDR terapisi (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) travma sonrası stres bozukluğu tedavisi için etkin ve güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır.

Huzurlu ve güvenli bir hafta geçirmenizi dilerim…