"TRAFİK ÇİLESİ" DEVAM EDİYOR
Antalya’nın trafik sorunu bir türlü çözülemezken, yaşanan küresel salgın işin ciddiyetini iyice ortaya koydu. Gittikçe artan araç sayılarına karşın otoparkların yetersiz kalması vatandaşları çileden çıkartıyor. Sokak ve cadde kenarlarına hatta kaldırımlara park edilen arabalar, yaya ve araç trafiğini olumsuz etkilerken, kentin ortasında adeta araba pazarını andıran görüntüler meydana geliyor .
Türkiye’nin en büyük illeri arasında yer alan ve turizmin başkenti olan Antalya’da, nüfusla birlikte her geçen gün araç sayısında da artış yaşanmaya devam ediyor. Araç trafiğinin yoğun olduğu kentin başlıca sorunları arasında ise otopark yetersizliği geliyor. İhtiyaçların belirlenerek, yeni düzenlemelerin yapılması gereken Antalya’da, trafik ve otopark sorununa acil çözüm bekleniyor.
PANDEMİDE ARAÇ YOĞUNLUĞU
Özellikle 1 yılı aşkındır yaşanan küresel salgın trafik sorununun ciddiyetini iyice ortaya koyuyor. Toplu ulaşıma gelen kısıtlamalar, vatandaşları kişisel otomobillerini kullanmaya itiyor. Antalya’da 1 milyon 115 bin kayıtlı araç bulunuyor. Araç yoğunluğunun pandemi döneminde artması dikkatlerden kaçmadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Ebru Manavoğlu, otopark yetersizliğinin kentte ciddi sıkıntılara yol açtığının altını çizerek, “Kentimizin önemli sorunlarının başında gelen otopark sorununu gidermek için ciddi bir çalışmalar yapılmalı. Bölgelere göre otopark kapasiteleri ve ihtiyaçlar belirlenmeli, ulaşım ana planı hedefleri doğrultusunda otopark politikaları oluşturulmalı ve hayata geçirilmeli, plan değişiklikleriyle farklı kullanımlara dönüştürülen alanlarda otopark ihtiyacı ve trafiğe getireceği yük sorgulanmalı ve çözüm üretilmelidir. Kentsel dönüşüm projelerinde etkin otopark alanlarının oluşturulması, park et, devam et sisteminin uygun alanlarda uygulanması gerekmektedir” diye konuştu.
“RİSKLİ NOKTALAR TESPİT EDİLMELİ”
Trafik kazalarının yoğun olarak yaşandığı kara nokta olarak bilinen kaza riski yüksek olan noktaların tespit edilmesi gerektiğini aktaran Manavoğlu, “Söz konusu kesimlerde trafik güvenliğinin arttırılması amacıyla düzenlemeler yapılmalıdır. Karayolu güvenliğinin sağlanması ve trafik sorunlarının giderilmesi konusunda halkın bilinçlendirilmesi ve projelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması için toplumun eşgüdüm içerisinde çalışmasına imkan verecek katılımcı mekanizmaların oluşturulması önem taşımaktadır. Özellikle ilköğretim çağındaki çocukların küçük yaştan itibaren trafik güvenliği ve trafik kurallarına uyma, emniyet kemeri kullanımı konusunda bilince ve eğitime sahip olması aynı zamanda büyüklerini trafik kurallarına uyma konusunda uyarmaları aile içinde bir denetim mekanizması oluşturması önemlidir” ifadelerini kullandı.
“BİSİKLET YOL AĞI PLANLANMALI”
Bisiklet kültürünün Antalya’da geliştirilmesi için toplumun tüm kesiminin katılımına olanak sağlayacak çalışmalar ve projeler yapılmasının önemli olduğunu belirten Başkan Ebru Manavoğlu, “Bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanımının sağlanması ve toplu taşıma araçlarına entegre edilmesi gerekmektedir. Kentin yeni imar ve gelişme alanlarında, turizm alanlarında bisiklet yol ağı planlanmalıdır. Bisiklet yollarının kent içinde sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Bisiklet yolları oluşturulurken yol altyapısı dikkate alınmalı, Bisiklet yollarında güvenliğinin sağlanması, araç giriş ve çıkış noktalarında, bisiklet yollarına araçların park edilmesinin önlenmesi, trafik güvenliği açısından önlemlerin alınmasını gerektirmektedir. Bisiklet yollarının yasal altyapısı oluşturulmalıdır” şeklinde konuştu.
TURİZM İÇİN ÖNEMLİ HİZMETLER!
Başkan Manavoğlu, turizmin başkenti Antalya’da özellikle yaz aylarında turistlerin ulaşımını kolaylaştırmak ve şehri daha kolay tanımalarını sağlamak adına kent bilgi sistemi gibi uygulamaların hayata geçirilmesinin gerekliliğine dikkat çekerek, “Turistlerin kent merkezine ulaşımını kolaylaştıran ek seferlerin konulması, gezi rotalarının ve haritalarının oluşturulması, yönlendirme levhalarının yenilenmesi, ulaşım bilgilerinden kentlinin ve turistin haberdar edilmesi için web sitelerinin çeşitli dillerde güncellenmesi, akıllı kent ulaşım uygulamaları hayata geçirilmelidir. Özellikle Kaleiçi ve Konyaaltı Sahili’ne ulaşımı rahatlatıcı ring seferleri yaygınlaştırılmalıdır. Değişen ihtiyaçlar doğrultusunda teknolojik olanaklardan yararlanılması, kent bilgi sisteminin oluşturulması, duyurusunun yapılması ve iletişimin sağlanması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
FATMA ARSLAN