Toroslar'da incir hasadı sona erdi
Antalya’nın İbradı ilçesinin 800 rakımlı Ürünlü Mahallesi'nde siyah incirde hasat dönemi tamamlandı.

Antalya’nın İbradı ilçesinin 800 rakımlı Ürünlü Mahallesi'nde siyah incirde hasat dönemi tamamlandı.
Hasadın 45 gün sürdüğü Ürünlü Mahallesi'nde yaklaşık 75-80 ton siyah Bursa inciri ve beyaz incir hasadı yapıldı. İncir üreticileri bu yıl geçen yıla göre yüzde 25 daha fazla ürün elde etti. İncir bahçesi sahiplerinden Şenol Yavuz, geçen yıla göre rekoltenin oldukça iyi olduğunu belirterek, "İncir ağaçlarının bakımlarını her yıl düzenli yapıyoruz. Mevsim şartları da oldukça iyi gitti. İncir çok iyi oldu. Ürünlü köyünde tüm üreticiler de mutlu oldu" dedi.
Hasadın yaklaşık 40-45 gün sürdüğünü ve bu yıl rekoltenin oldukça iyi olduğunu söyleyen Yavuz, "Bahçemizden yaklaşık 18 ton civarında ürün aldık. Zaten kendimiz Antalya’da hem yaş sebze ve meyve komisyonculuğu hem de ihracat yapıyoruz. Pazarlama sorunu gibi bir sorunumuz yoktu. Ürünler toplandığında gece Antalya’ya gönderip, sıcağı sıcağına müşterilerimize verdik” dedi.
“REKOLTE HER GEÇEN YIL ARTIYOR”
Ürünlü'de rekoltenin her geçen yıl yükseldiğini ve özellikle Bursa siyah incir üreticiliğinin arttığını söyleyen Yavuz, "Burasının rakımı 800 metre. Neresine ekilirse ekilsin Bursa siyah inciri yetişiyor. Şu anda Bursa siyah inciri olarak Ürünlü köyünde yaklaşık 50 ton incir hasadı yapıldı. Yerli incirler ile birlikte toplamda 75-80 ton civarında incir hasadı yapıldı" diye konuştu.
EMEKLİ OLDU, KÖYÜNE DÖNDÜ
Mahalle sakinlerinden Mesut Şanlı ise, Antalya’da emekli olduktan sonra köyüne dönüş yaparak çiftçilikle uğraşmaya başladığını söyledi. Ürünlü’de genellikle üzüm, Bursa inciri ve hurma gibi meyvelerin yetiştiğini anlatan Şanlı, “Emekli olduktan sonra köyüme geri döndüm. Ben de bu işlerle uğraşmaya başladım. Arazime Bursa siyah inciri ve hurma fidanları ektim. Son iki yıldır ise meyvesini almaya başladım. Bursa siyah inciri ve beyaz incir olmak üzere köyümüzde bu yıl yaklaşık 75-80 ton civarında incir hasadı yapıldı. Çok verimli bir sezon geçirdik. Bu yıl geçen yıla göre çok iyi ürün elde ettik. Köyümüzde her geçen yıl Bursa siyah inciri dikimi artış gösteriyor. Tabii ki bu kolaylıkla yetişmiyor. Bakımını düzenli yapmak gerekir. Gübresi ve suyunu zamanında vermezsen hiçbir şey olmaz. Hasadımız yaklaşık 45 gün sürdü. Pazarlama sorunumuz zaten hiçbir zaman olmuyor. Ürünlerimizi Antalya haline gönderdik. Köyümüzün rakımı 800 metre ve yetiştirilen incirlerin şeker oranı, aroması ve tadı mükemmel. Artık Ürünlü’nün inciri bir marka haline geldi” dedi.
İncir hasadı yapan Nefise Yamansoy, “Ürünlü Mahallesi'nde arazilerimizde bulunan Bursa siyah inciri hasadını tamamladık. Hasadımız yaklaşık 45 gün sürdü. Bu yıl hasadımız geçen yıla göre çok iyi oldu. İnşallah gelecek sene çok daha iyi olur. Satışlarımız çok iyi geçti. Havaların hasat zamanı iyi gitmesi nedeni ile ürünümüz hiç bozulmadı. Allah bereket versin” diye konuştu.
“ÜRÜNLÜ’NÜN İNCİRİNİN LEZZETİ BİR BAŞKADIR”
Ürünlü Mahallesi Muhtarı Nutfullah Murat Yamansoy ise, mahallede incir hasadının tamamlandığını söyledi. Geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 civarında rekolte artışı olduğunu anlatan Yamansoy, “Hasadımız bu yıl geçen yıllara göre çok güzel oldu. Köylülerimiz ve tüccarlar iyi para kazandılar. Yerli incir hasadı 20 gün önce, Bursa siyah incir hasadı ise yeni tamamlandı. Mahallemizde her geçen yıl yeni incir fidanları eken çiftçi sayısı artıyor. Her yerde incir bitmesine rağmen Ürünlü’de hasat bu güne kadar sürdü. İncirlerimize zirai ilaç atmıyoruz. Organik olarak yetişmektedir. Lezzeti bir başkadır. Onun için Ürünlü köyünde yetiştirilen incirlerin pazarlama sorunu olmuyor” şeklinde konuştu.
İHA
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada Antalya’nın tarım sektöründeki önemine dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun, ''Örtü altı yetiştiriciliğinin lokomotifi ise domatestir'' dedi.
Antalya'da bir evde çıkan yangında yaşlı çift, vatandaşlar tarafından evin kapısı kırılarak kurtarıldı. Yoğun dumandan etkilenen yaşlı çift, tedbir amaçlı hastaneye kaldırıldı.
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz