TOROS DAĞLARI'NDAKİ ‘NAZAR’ BONCUKLARI

Yayla kelimesi dağ tepelerindeki düzlüklere verilen isimden gelmektedir. Yaylalar, son yıllara kadar rekreasyonel ve turizm amaçlı kullanımdan çok, o yörede yaşayan halkın hayvanlarını kolaylıkla beslemek ve kışlık yakacak gereksinimlerini karşılamak amacıyla genellikle Haziran ayının başından Ağustos ayının sonuna kadar yaşadıkları yer olmuştur.

***

Günümüzde büyük şehirlerde yaşayan insanların şehrin gürültüsü ve kirliliğinden kaçıp, doğal güzelliklere sahip olan sessiz alanları tercih etmelerinin doğal bir sonucu olarak, özellikle kıyı şeridindeki tatil yörelerinin sıcak ve nemli havasına karşılık yaylaların kirlenmemiş havası, yazın en sıcak günlerde ferahlatıcı serinliği, billur gibi soğuk suları, çok çeşitli bitki örtüsüne sahip olmasıyla dikkat çekmektedir.

***

Doğanın tabii ortamlarında yetişen hayvanlardan elde edilen gıdaları, doğal meyve ve sebzeleri, ormanları, krater gölleri, ırmakları, dereleri, tarih, kültürel ve arkeolojik değerleri, dağ ve doğa yürüyüşleri, rafting, kış sporları, av ve spor olta balıkçılığı, çim kayağı, şifalı suları, yayla şenlikleri ve el sanatları gibi değerleri ve büyüleyici güzellikte manzaraları, nedeniyle bölgelerin turizm çekim merkezi olmalarına olanak sağlamaktadır.

***

Yaylaların saymakla bitmeyen bu güzellikleri yanında “ülkemizin, sahip olduğu uygun iklimsel özellikler, üstün peyzaj değerleri, kırsal ögelerin ağırlık kazandığı geleneksel yaşam biçimi dağcılık ve tırmanışlar, atlı doğa gezisi, trekking, yamaç paraşütü, flora/fauna incelemesi, jeep safari vb. doğa sporlarına uygun alanları ile yayla turizmine son derece elverişlidir.

***

Ülkemizde 1990’dan başlayarak yayla turizminin geliştirilmesine yönelik araştırma planlama ve altyapı ihtiyaçlarının karşılanmasına hız verilmiştir. Amaç, yaylalarımızın koruma-kullanma dengesi içerisinde turizm amaçlı değerlendirilmesidir. Kuzey Anadolu ve Toros dağları yayla turizmi potansiyelinin en fazla olduğu yerlerdir.”

***

EN MEŞHUR YAYLALAR

Türkiye’de en tanınmış yaylalar şunlardır:

Antalya İbradı Maşata Yaylası, Gaziantep İslâhiye Huzurlu Yaylası, Giresun Bulancak Bektaş Yaylası, Giresun Kümbet Yaylası, Giresun Yavuzkemal Yaylası, Ordu Akkuş Argın Yaylası, Ordu Aybastı Perşembe Yaylası, Ordu Aybastı Toygar Kabaktepe, Ordu Çambaşı Yaylası, Ordu Mesudiye Keyfalan Yaylası, Ordu Mesudiye Yeşilce-Topçam Yaylaları, Ordu-Fatsa-Çerkezler, Rize Anzer, Rize Çamlıhemşin Ayder, Rize Çamlıhemşin Ayder Kaplıcası, Sinop Ayancık Akgöl, Sinop Kozfındık Bozarmut Yaylası, Sinop Türkeli Kurugöl, Tokat Akbelen Yaylası, Trabzon Akçaabat Karadağ, Trabzon Araklı Pazarcık Yaylası, Trabzon Araklı Yeşilyurt Yılantaş Yaylası, Trabzon Giresun Sis Dağı, Trabzon Maçka Şolma, Trabzon Tonya Armutlu, Gümüşhane Kürtün Erikbeli