Toplumsal değişim evlilikleri etkiliyor

Evlilik oranlarındaki düşüş ve boşanma oranlarındaki artışın arkasındaki toplumsal dinamiklere dikkat çeken Avukat İlknur Özbay, “Evliliklerin azalmasında birçok neden bulunmaktadır. Toplumsal yapıdaki değişimler evlenme ve boşanma oranlarını doğrudan etkilemektedir. Geleneksel aile yapılarından modern aile yapılarına geçiş, toplumsal normlarda değişime yol açmıştır” dedi.

Evliliklerin azalmasının toplumsal yapıdaki değişimlerle ilişkili olduğunu belirten Avukat İlknur Özbay, geleneksel aile yapılarının modern normlarla değişmesi, evlilik ve boşanma oranlarını etkilediğini açıkladı. Özbay, boşanma oranlarındaki artışın evliliklerin azalmasında etkili olmadığını vurgulayarak, sosyokültürel değişimlerin ve finansal bağımsızlığın rolünü anlattı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, evliliklerin ilk 5 yılında boşanma oranı yaklaşık yüzde 39 seviyelerinde bulunduğunu, ayrıca, Yargıtay'ın boşanma nedenleri arasında cimrilik, kişisel bakım eksiklikleri ve aile müdahalesi gibi ilginç sebeplerin yer aldığını belirtti.


SOSYOKÜLTÜREL YAPI ETKİLİ
Boşanma oranlarının artışının evliliklerin azalmasıyla doğrudan ilişkili olmadığını belirten Özbay, “Boşanmak için evlenmek gibi bir durum söz konusu değil. Boşanma oranlarının artışı, insanların sosyokültürel yapısındaki değişimlerle bağlantılıdır. Toplumun evlilik ve aile kurumuna duyduğu saygının azalması ve geleneksel yapıların geride bırakılması, evliliklerin azalmasının başlıca sebeplerindendir” diye konuştu. 


SORUMSUZ DAVRANIŞLAR YÜZDE 50 ETKİLİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de atıfta bulunan Özbay, ülkemizde evliliklerin ilk 5 yılında boşanma oranının yaklaşık yüzde 39 olduğunu söyledi. Boşanma hızındaki artışın, kadının finansal bağımsızlığını kazanmış olması ve toplumsal algıdaki dönüşümle doğrudan ilişkili olduğunu vurguladı. Boşanma sebeplerini sıralayan Özbay, başlıca nedenler arasında sorumsuz ve ilgisiz eşler, ekonomik sorunlar, aldatma, kötü muamele ve aile müdahalelerini sıralayarak “Eşlerin sorumsuz davranışları boşanma oranlarını yüzde 50 oranında etkiliyor. Ekonomik geçimsizlik ve aldatma da boşanmalarda önemli bir rol oynuyor” dedi.


CİMRİLİK BOŞANMA SEBEPLERİ ARASINDA 
Boşanma sebeplerine dair Yargıtay kararlarından örnekler vererek, cimrilik, kişisel bakım eksiklikleri ve saygısız davranışların da boşanma nedenleri arasında yer aldığını belirten Özbay, “Yargıtay, cimri eşleri evliliğe zarar veren davranışlarda bulunan kişiler olarak değerlendiriyor. Ayrıca, kişisel bakım eksiklikleri ve eşler arası saygısızlık da boşanma sebepleri arasında yer alıyor” şeklinde konuştu. Özbay, boşanma sebeplerinin yargı tarafından her davanın özelliğine göre değerlendirildiğini ve her sebebin boşanma nedeni olarak kabul edilmediğini belirtti. Özbay, “Boşanma sebepleri, mahkemelerde sunulan bilgi ve belgelerle değerlendirilir ve her boşanma davası kendi bağlamında ele alınır” diye kaydetti. 


“HER KARAR EMSAL TEŞKİL ETMEZ”
Yargıtay’ın boşanma sebeplerini her kararın emsal teşkil edeceği anlamına gelmediğine dikkat çeken Özbay, “Mahkemelerin araştırdığı şey tarafların sunduğu sebeplerin evlilik birliğini çekilmez hale getirip getirmediğinin araştırılması ile bu hareketlerin boşanma sebebi olup olmadığıdır. İlginç diye adlandırılacak boşanma nedenlerine gelecek olursak; 1’inci sırayı cimrilik alabilir. Yargıtay’a göre cimri eşler evliliğe maddi manevi zarar veriyor. Bir diğer ise Yargıtay diş fırçalamamayı duş almamayı boşanma sebebi sayıyor. Yargıtay eşlerin birbirine kahvaltı hazırlamamasını, yemek yapmaması da boşanma sebebi sayabiliyor. Hemen söylemeliyim ki bu durum kadın erkek için fark etmiyor” diye konuştu 


‘HEY HİŞT’ DEMEK BOŞANMA SEBEBİ
Parfüm kullanılmaması, koku kullanılmaması gibi sebeplerinde boşanma nedeni sayılabileceğini aktaran Özbay, “Yakın zamanda Yargıtay eşine ‘Alo’ şeklinde hitap etmeyi de boşanma sebebi saydı. Yine eşe ‘hişt, heyy’ diye seslenmek ya da ıslık çalmak da Yargıtay’a göre boşanma sebebidir. Bu da aslında Yargıtay’ın eşlerin birbirine karşı saygı ve sevgi ile yaklaşmasının gerekliliğini vurgulayan bir kararıdır. Yine çok tartışmalı ilginç boşanma sebeplerinden bir diğeri de kayınvalide ve kayınbabaya anne baba dememek boşanma sebebi sayıldı. Internet bağımlılığı, eski ilişkilerden bahsetmek, eşle alay etmek, eşin ailesinin misafir etmek istememek, eşin haber vermeden eve erkek bir misafir çağırması, kadın eşin hiç misafir kabul etmemesi, eşin telefonları açmaması veya aramaması gibi durumlarda evlilik birliğindeki etkisine göre boşanma sebebi olarak kabul edilmektedir” dedi.