TOPLU ULAŞIMA ‘ULAŞILAMIYOR’

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasında çalışması zorunlu olan vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi’nin planladığı toplu ulaşım seferlerinin yeterli olmamasından yakınırken, Ulaşım Daire Başkanı Tonguç, sadece ana hatlar üzerinde çalışma yapıldığını, vatandaşların evlerine kadar hizmet götürülemeyeceğini söyledi. Tonguç, yapılan ulaşım zammı hakkında ise, “Makul oranda bir zam yaptık. Zam kaçınılmaz.” diye konuştu

Türkiye’de artan koronavirüs vaka sayılarının ardından getirilen hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasıyla birlikte toplu ulaşımda hat ve sefer sayıları seyreltildi. Hafta sonu Büyükşehir Belediyesi'ne ait siyah plakalı 40 ulaşım aracı, 22 hat üzerinde saat 06.00-21.00 arası hizmet verirken, yasaktan muaf olarak çalışmak zorunda olan vatandaşlar otobüs bulmakta zorlandığını belirterek isyan etti. Cuma akşamı saat 21.00’de başlayan ve pazartesi sabah 05.00’de biten sokağa çıkma kısıtlamasında ilk seferine 06.00'da başlayan toplu ulaşım araçları son seferini 21.00'de yapıyor. Seferler, 60 dakika aralıklarla gerçekleştiriliyor. Kısıtlamadan muaf olan çalışanlar ise, bazı semtlerden hiç otobüs geçmediğini söyleyerek, yeni planlamaların yapılması gerektiğini kaydetti.

SADECE ANA HATLAR ÇALIŞIYOR

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanı Nurettin Tonguç, ulaşımın yeterli olmadığı eleştirilerine yanıt verdi. Sadece ana hatlar üzerinde çalışma yapıldığını belirten Başkan Tonguç,  “Hafta sonu sokağa çıkma yasağında sadece Ulaşım A.Ş.’nin resmi plakalı araçları çalışıyor. Otobüs esnafı hafta sonu çalışmıyor. Çünkü mazot parasını bile karşılamıyor. Kendi araçlarımızla da ana hatları çalışıyoruz. Ara sokaklara veya vatandaşların evlerinin önüne kadar hizmet veremiyoruz. Ancak çalıştığımız hatların hepsi ana hatlar olduğu için ulaşılmaması gibi bir durum yok” ifadelerini kullandı.

“KAPASİTENİN ÜZERİNE ÇIKILMIYOR”

Toplu ulaşımda belirlenen kapasitenin üzerinde yolcu taşındığı iddiaları hakkında da konuşan Başkan Tonguç,  “Belirlenen kapasitenin üzerine çıkılması söz konusu değildir. Gerek araç kameralarıyla gerekse mobil ekibimizle duraklarda ve araç içlerinde kontrol sağlıyoruz. Bunun dışında Muratpaşa Kaymakamlığı’nın içerisinde zabıta ve polis ekiplerinin olduğu özel bir ekibi var. Bu ekip araçlardaki kişi sayısını sayıyor.  İl hıfzıssıhha kurulunun belirlediği sayı geçilirse işlem yapıyorlar. Zabıta ekiplerimiz de kontrolleri sağlıyor. Kapasitenin üzerine çıkılmıyor. Fakat vatandaş psikolojik olarak böyle olduğunu sanıyor.  Çünkü izin verilen sayı 100 kişilik otobüste 60 kişi. Dolayısıyla 60 kişi insanlara yoğunmuş gibi geliyor.  Kapasitenin üzerine çıkıldığını düşünüyor.  Ancak öyle bir durum yaşanmıyor” şeklinde konuştu.

“ZAM OLMASI KAÇINILMAZ”

Ayrıca geçtiğimiz günlerde yapılan ulaşım zammı, Antalyalılardan büyük tepki topladı. Pandemi döneminde getirilen zammı doğru bulmadığını dile getiren vatandaşlara yanıt veren Başkan Nurettin Tonguç, zammın kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Zam olması kaçınılmaz. Akaryakıt, akü, lastik fiyatları değişiyor. Tüm bu giderler arttığı için normal olarak tefe tüfe oranına yakın oranda artış yapıyoruz. Son 1 buçuk yılda zam yapmamıştık.  Sonuçta enflasyon diye bir gerçek var. Keşke fiyatlar sabit kalsa o zaman ulaşım da artmaz. Zam talebi de esnaftan gelen bir talep.  Toplu taşıma esnafında bize gelen dosyada bizden yüzde 30-40 civarında bir zam istediler. Biz makul bir zam yapabildik” dedi.

“TOPLU TAŞIMA ZARAR EDİYOR”

Geçtiğimiz hafta Saadet Partisi İl Başkanı Ramazan Düzen’in Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım zammını üstlenmesi gerektiği eleştirisi ile ilgili de açıklama yapan Başkan Tonguç, “Pandemi dolayısıyla 31 Aralık’a kadar Büyükşehir Belediyesi toplu ulaşım esnafına 1 TL kilometre yardım ediyor. Ayrıca indirimli binişlerde tam biletle indirim arasındaki fark kadar yardım ediyor. Bunun toplamı geçen ay yaklaşık 2,8 milyon TL. Daha başka nasıl yardım edebiliriz?  Gerekli yardımları yapıyoruz. Ama buna rağmen toplu taşıma şu an para kazanmıyor. Çünkü daha önce günlük 370 bin biniş olan toplu taşıma şu an 100 bine indi. Toplu taşıma zarar ediyor” sözlerine yer verdi.

 “SEKTÖRÜN AYAKTA DURMA İHTİMALİ YOK”

Öte yandan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, otobüs esnafına kilometre başına ücret ödemesinden dolayı hafta sonları esnafı çalıştırmak istemediğini söyleyen Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, “Belediyenin 250 tane aracı var. Onlardan görevlendiriyorlar. Büyükşehir Belediyesi bize kilometre başına bir bedel ödediği için bizi çalıştırmak istemiyor. Nihayetinde kendi şirketi ve kendi aracını çalıştırıyorlar. Ayrıca çalışsak ne kazanacağız? Geçen hafta sabahtan akşama kadar toplamda 3 bin yolcu taşınmış. Antalya’da 380 bin yolcu taşınırken şu an 100 bin yolcu var. Bu sektörün ayakta durma ihtimali yok” ifadelerini kullandı.

“GİDERLERİ CEBİMİZDEN YİYORUZ”

Başkan Arslan, toplu ulaşım zammı ile ilgili yaptığı açıklamada ise zammın esnafı memnun etmediğini belirterek, “Yapılan zam bizi memnun etmedi. Türkiye’nin her yerinde her şeye yüzde 100’ün üzerinde zam gelirken, yüzde 14 zam mı? 30 bin TL giderimiz var. Büyükşehir Belediyesi’nin pandemide yatırdığı toplam para 17 bin lira. 5 bin lira da kilometre başına destek veriyor. Her ay giderlerimizi cebimizden yiyoruz. Antalya’da toplu taşımada para kazanma ihtimali yok şu anda. Biz normal ücreti 4 lira civarında bekliyorduk. Öğrencinin en kötü 2 buçuk lira olması gerekiyordu. Emekli öğretmenin ise 3 buçuk lira olması gerekiyordu” diye konuştu.

Fatma ARSLAN - ÖZEL HABER