TOPLU ULAŞIM İÇİN EK SÜRE GELİYOR

Toplu taşımada HES kodunu Antalyakart’a tanımlamak için son tarihin 15 Ocak olduğunu açıklayan Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlara bir hafta daha süre tanıyacağını belirten Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, “Vatandaşlara 1 hafta ek süre tanınacak” dedi.

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında karantinada bulunması gereken vatandaşların şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarını engellemek amacıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı'nın salgınla mücadele kapsamında çıkardığı genelge ve Antalya Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince toplu ulaşımda HES Kodu uygulaması başlatmış, vatandaşlara 15 Ocak’a kadar süre tanımıştı. Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, ise sürenin uzatılacağını iddia etti. Arslan, “Büyükşehir Belediyesi’nin çok yakın bir zamanda açıklama yapacağını düşünüyorum. Büyükşehir Belediyesi vatandaşlara 1 hafta ek süre tanıyacak” diye konuştu.

“KARTLAR KAPATILMAYACAK”

Hâlihazırda HES Kodu tanımlanan kartların ise çok az olduğu biliniyor. Antalya’da aktif olarak kullanılan 800 bin Antalyakart’ın olduğu söyleniyor. Arslan, bu konuyla ilgili de şunları dedi: “Şuan Antalya’da aktif olarak 800 bin kart bulunuyor. Bu kartların yalnızca 170 bininde HES Kodu tanımlanmış gözüküyor. Bu yüzden Antalya Büyükşehir Belediyesi ek süre tanıyacak. Kartlar kapatılmayacak. HES kodunu tanımlamayı bilmeyen vatandaşlar için bir çalışma yok. Burada bilen vatandaşlar bilmeyenlere yardımcı olacak. Bu işi de böyle çözeceğiz” diye konuştu.

İDARİ YAPTIRIM OLACAK

Öte yandan HES Kodu Antalyakart eşleştirmesi sağlandıktan sonra Covid-19 tanısı konulan ya da temaslı durumunda olan vatandaşların Antalyakartları izolasyon süresi boyunca askıya alınacak. İzolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehir içi toplu taşıma araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgileri, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için Sağlık Bakanlığı ile paylaşılacak.

NASIL TANIMLAMA YAPILIR?

Koronavirüs ile mücadele kapsamında yapılan Antalyakart ve HES Kodu eşleştirme işlemi yalnızca hes.antalyakart.com.tr ve Antalyakart aplikasyonu üzerinden yapılabiliyor. Vatandaşlar internet sitesi veya aplikasyonda HES Kodu’nu, T.C. kimlik numarasını ve Antalyakart numarasını doldurarak basit bir şekilde eşleştirme işlemini gerçekleştirebilir.

15 OCAK’A KADAR SÜRE VERİLMİŞTİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi ise daha önce yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı: “15 Ocak’a kadar kartlarına HES Kodu eşleştirmesi yapmayan vatandaşlar toplu taşıma hizmetinden faydalanamayacak.” Sağlık Bakanlığı’nca salgın dönemi için hazırlanan HES Kodu uygulaması Antalyakart’a ve Antalya’da toplu taşıma hizmetinde kullanılan temassız kredi kartlarına entegre ediliyor. Sağlık Bakanlığı onayı ile birlikte HES sorgusu ile kartlara HES Kodu tanımlaması yapılıyor ve toplu taşıma araçlarına binilmesi sağlanıyor.

Sadık Çetin SADAK