TİYATRO OYUNLARI İNTERNET DİZİSİ OLDU

Tiyatro Emekçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Gelişim Sanat Kültür Evi’nde oynanan tiyatro oyunları ilk kez internet dizisine uyarlanarak izleyici karşısına çıktı. 8 oyundan oluşan tiyatronun amatör dizi uyarlaması, izleyicilerden tam not aldı

Antalya’da müzik, resim ve sahne sanatları alanında yaptıkları çalışmalarla adından söz ettiren Tiyatro Emekçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (TED-YAR DER) Gelişim Sanat Kültür Evi, koronavirüs (kovid-19) pandemisi döneminde yeni bir oluşum kurarak sahnede oynanan tiyatro oyunlarını 8 bölümlük bir internet dizisi haline getirdi.

“AMATÖR İMKANLARLA ÇEKİLDİ”

TED – YAR DER Gelişim Sanat Kültür Evi sahnesinde seyirci karşısına çıkan Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi’nde 1950 ile 1960 yılları arasında yattığı dönemi konu alan Yatar Bursa Kalesi’nde tiyatro oyununu internet dizisi olarak yayınladıklarını söyleyen TED – YAR DER Başkanı Adem Atar, bunun yanı sıra cezaevinde yatan; Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Sabahattin Ali gibi isimleri konu alan 5 ozanın cezaevi şiirlerinden uyarlanan Tutsak Ozanlar Ülkesi isimli tiyatro oyununu da 2 bölüm olarak internet dizisi haline getirdiklerini belirtti. Başkan Atar, “1968 ile 1978 kuşağını politik olarak konu edinen müzik dinletili 2 kişilik bir oyunumuz olan Eski Yol Arkadaşları vardı. Bu oyunu 2 bölüm halinde internet dizisi haline getirdik. Bunların yanında ise geçen yıllarda turnesini de yapıp, canlı olarak oynadığımız komedi oyunumuz olan Mahşerin Dört Atlısı oyununu da 2 bölüm olarak izleyici karşısına çıkardık. Bu derleme oyunlarımızı toplamda 8 bölüm olarak hazırladık ve internet dizi halinde amatör imkanlarla çekerek video paylaşım platformu üzerinden yayına verdik” diye konuştu.

ÇOCUK DİZİSİ ÇOK YAKINDA

Pandemi döneminde boş durmayarak böyle bir yola çıktıklarından bahseden TED – YAR DER Başkanı Adem Atar, Gelişim Sanat Kültür Evi bahçesindeki tiyatro sahnesini genişleterek yola koyulduklarını anlattı. Her bir internet dizisini kısa sürelerde amatör bir biçimde kendi imkanlarıyla çektiklerinin altını çizen Başkan Atar, “Bu internet dizisini kendimiz yazdık, kendimiz oynadık ve kendimiz çektik. Pandemi dönemini bu şekilde değerlendirdik. Bunun yanı sıra aslında Arkadaşım Güneş Işınları isimli bir çocuk dizi çekmek için hazırlanıyorduk fakat araya pandemi dönemi girdiği için çocuklarımız evlerinden çıkamadı. Bu sebepten dolayı bu dizinin çekimlerini bırakmak zorunda kaldık. Pandemi süreci bittikten sonra bu çocuk dizisi için çalışmalara devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

AHMET ARĞILLI