TİCARİ TAKSİCİLER İÇİN YENİ GENELGE

Antalya Valiliği tarafından, taksilerde seyahat eden vatandaşların güvenilir hizmet almalarını sağlamak, yaşanabilecek sorunları en aza indirmek amacıyla düzenlenen ve 29 Eylül tarihinde yürürlüğe giren, 2021/5 sayılı genelge yayımlandı.

Antalya’da vatandaşlardan gelen şikayet ve talepler doğrultusunda Antalya Valiliği tarafından, 2021/5 sayılı genelge yayımlandı. Kamu düzeninin korunması, vatandaşların huzur ve güvenliği için Antalya içinde ticari taksi şoförlerince, kısa mesafe ya da çok uzun mesafeye yolcu alınmaktan kaçınılması, olumsuz hava koşullarında veya trafiğin yoğun olduğu saatlerde yolcu alınmaktan kaçınılması, ödeme konusunda sorun çıkarılması (bozuk para) özellikle yabancı turistler başta olmak üzere farklı şehirlerden gelen vatandaşlarımızın gidecekleri adresleri bilmemelerini fırsat bilerek ulaşım güzergahını uzatarak yolculardan yüksek ücret talep edilmesi, araçların bakımsız veya kirli kullanılması, araç içerisinde yüksek sesle müzik dinlenilmesi, seyir halinde iken cep telefonu ile oyun oynanması, uzun süreli yüksek sesle konuşarak yolcuların rahatsız edilmesi, araç içerisinde sigara içilmesi, uygunsuz tutum ve davranışlarda bulunulması, araçta pazarlık usulü yolcu taşınması, alkollü iken araç kullanılmasının yasaklandığı açıklandı.

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

Yayımlanan genelgeye göre, aksine davranan şoförler hakkında ilgililerin bildirimi halinde tespit tutanağı düzenlemeye kolluk kuvvetleri ve belediye trafik zabıtası yetkili olup ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde adli/idari işlemlerin yapılacağı, gerekli idari para cezası uygulanacağı bildirildi. Genelgeye göre, kurallara uymayan, huzur kaçıran, araç içerisinde tütün mamulleri ve haberleşme cihazları kullanan taksicilere en az 144 TL’den başlayan cezaların ödeneceği bildirildi.

HUZUR KAÇIRANA HAPİS CEZASI

Genelde de vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak amaçlı 66’ncı maddenin uygulanacağı bildirildi. Kanunun 66’ncı maddesinde şu ifadeler yer alıyor: “İl genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahallî mülkî amir tarafından Kabahatler Kanununun 32’nci maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır. Ancak, kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların baş göstermesi hâlinde vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan ve usulüne göre ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”

HABER MERKEZİ