TESLİMİYET

40 yıllık ömür, 30 senelik tahsil, 4 kelime ve 4 kelamdan ikisini dile getirmiştik. İlk iki kelamı ayrıntılı bir şekilde ele almıştık. Şimdi kaldığımız yerden devam edelim…

O kelamların üçüncüsü “Rabbim Bir” dir. Evet herkesin bütün mutluluğu şefkatli bir Rabbe teslimiyete bağlıdır. Zira o şefkatli sultan kör bir teslimiyet istemiyor ilim ile irfan ile ahlak ile insanlığın en yüksek mertebesine çık ve öyle gel huzuruma diyor.

Aksi takdirde bir Rabbe teslimiyeti bıraktığın an pek çok rablere ihtiyacın olur. Bu ise muhal kere muhaldir. İnsanın varlığı gereği evrendeki her şey ile bir rabıtası bir bağı vardır. Ve yine her şey ile alakadar sevinçleri ve hüzünleri vardır. Bu durum ise insana azap tadında bir sıkıntıyı sürekli verir.

Varlığın oluşumundaki sebeplere takılıp kalma o sebepleri o ahenk içinde idare eden kontrol eden bu işin yazılımını yapıp programını çalıştıran ve senide bu sisteminin içine entegre eden bir Sultanı ebed ve ezeli bir kudreti gör tanı bu teslimiyetin ile sonsuz bir huzuru lezzeti saadeti mutluluğu kazan onun adına da Cennet-i Firdevs desinler…

Son olarak o kelamların dördüncüsü: “benlik”tir. Bu özellik sana kendini put ilan etmen için verilmemiştir. Aksine ilmi literatürde vahid-i kıyasi olmak için verilmiştir. Yani sen nihayetsiz acizliğini çaresizliğini güçsüzlüğünü zayıflığını Sahibinin nihayetsiz gücü karşısında tanıyacak ve o özelliğini ona teslim ederek yaşayacaksın ki sana saadeti selameti versin.

Zira Cenab-ı Allah birdir, tektir, benzeri ve ortağı yoktur, hiçbir şeye muhtaç değildir.  Çok güzeldir, ondan güzeli yoktur gibi sonsuz mana ve hikmet ve özelliklerle dolu kimsenin tarif edemeyeceği bir yaratıcıdır.

Allah kendini bildirmek ve tanıtmak ister. Kendi kendini övmek, kendi kendini yüceltmek ister. Fakat Allah’tan gayrı olan hiçbir yaratılan o yaratıcıyı övmekten ve yüceltmekten sonsuz derece aciz ve cahildir. Cenab-ı Hak yarattığı mahlukuna kendindeki bu isimleri ve özellikleri ile tanıtır. Yarattığı mahlukuna bir mide verir, sonra o mideye aç olma acıkma hissini verir.

Ve bunun karşılığına o mideye ve midecik hükmünde olan tüm zerrelere onların muhtaç olduğu rızıkları Rezzak ismi ile verir. Rezzak ismi ile rızık verirken Allah’ın rahim ismi yani çok şefkatli özelliği de devreye girer.  Sonra verdiği nimete bir şekil ve güzellik vererek cemil ismi de sani sanatıyla işleyen ismi de devreye girer. Sonra hakim ismi ile hikmetli yarattığını gösterir.

Rab ismiyle tedbir ettiğini gösterir. Kuddüs ismiyle temiz ve pak olduğunu gösterir.  Şafi ismi ile enerji ve vitamin dolu çok şifaları gösterir. Sonra alim ismi ile her şeyi bildiğini ve bilerek yaptığını gösterir.

Ve bu şekilde Allah kendindeki gücünü kudretini nihayetsiz büyüklüğünü Allahuekber ile ilan ve ispat eder. Bütün bu faaliyetleri insanın anlayabilmesi için o insana benlik duygusunu vermiştir.

Yani kul kendindeki az irade ve az özellikleri ile Cenab-ı Hakkı tanır. Ve der:

“Ben görüyorum o halde bana görme özelliğini veren her şeyi görür, bana bilme özelliğini veren her şeyi bilir, bana işitme özelliğini veren her şeyi işitir.” Dahasını sen kıyas eyle...

SON SÖZ

El hasıl: 4 kelime 4 kelamda 4 mevsim var her mevsimde başka başka nimetler var sen seyreyleyen ol fırtınada savrulan yaprak gibi olma… vesselam