TEŞEKKÜR

Parmakları küçük görürüz ancak insanoğlunun maharetleri parmaklarında toplanmıştır. İşaret parmağını hatipler çok kullanır. Birisini tehdit ederken de takdir ederken de kullanılır. ‘Bir tanesin sen’ derken de işaret parmağı kullanılır.

***

Parmaklar bazen anahtar görevi yapar, bazen de şefkat ve merhametle çocukların kafasına dokunur. Bazen parmaklar sıkılır yumruk olur, birisi ile savaş yapar. Bazen de kalem tutar duyguları kağıda geçirir.

***

Parmaklar bazen birleşip avuç olur yüz yıkar. Bazen eller kulaklara ve omuz hizasına kaldırılıp tekbir getirilir. Bazen eller suç işler, bazen hayır yapar. Bazen de ellerini açıp Yaradanına yalvarır, tövbe eder, şükreder.

***

İnsanın her sabah sağlıklı uyanması bile şükretmesi için başlı başına bir sebeptir. Sahip olduğumuz o kadar çok zenginliğimiz var ki, saymakla bitmez. Hasta olduğumuz zamanları düşünürsek parmağımızı oynatabilmek bir mucize.

***

Aynı şekilde yutkunabilmenin, hapşurabilmenin çok büyük nimet olduğunu insan elindeki sağlığı gidince çok daha iyi anlıyor. Günümüzde rutin olarak adlandırılan, sıradan görülen o kadar çok lükse sahibiz ki.

***

Başta sağlığımız, sonra ailemiz, sevdiklerimiz, işimiz var. Şükretmek için o kadar çok sebebimiz var ki gerçekten saymakla bitmez. Güne ‘Mevlam verdiğin nimetler için sana sonsuz şükürler olsun’ diyerek başlamalıyız.

***

Yemeğe oturduğumuzda verdiği nimetlere teşekkür edebiliriz. Biz yaparsak çocuklarımıza da bu kültürü öğretmiş oluruz. Şükretmekle, teşekkür etmekle bizden bir şey eksilmediği gibi daha fazlasını Rabbimiz bize verir.

***

Akşam yatarken yatağa girdiğimizde de uyumadan teşekkür edebiliriz. Yaşadığımız hayatlara bakalım, geçmişimize, çocukluk döneminin şartlarına bakalım. Ne kadar çok zenginiz değil mi?

***

İmkanlar o kadar çok artmış ki. Hangisini anlatalım. O kadar lüks bir hayatımız var ki, anlatmakla bitmez. En basitinden tuvaletlerin evin dışında olduğu günleri hatırlıyorum. Gece vakti gitmek nasıl bir eziyet olurdu.

***

Dünyanın gelişimi, çok hızlı inanılmaz değişiminin içerisinde bunlar doğal olarak çok çabuk unutuldu, geride kaldı. Daha telefona gelene kadar evler elektriksizdi, çırayla komşuya gidiliyordu bu memlekette.

***

Sonuç itibariyle şükür duygusunu alışkanlık haline getirebilmenin psikolojimize olumlu etkileri olduğu araştırmalarla sabit. Şükür duygusu en başta hayattan keyif almayı sağlar, insanın kendisini iyi hissetmesine yardımcı olur.

 SON SÖZ

Hayatımızda mutlu olmak istiyorsak egomuzu/nefsimizi bir kenara kaldırıp minnettarlık duygusunu deneyimlemek gerek. Şükrü hayatımızın bir parçası haline getirebilirsek kesinlikle daha mutlu bir insan oluruz.