'TERMAL' BEREKET

Termal Turizm, mineral içeren sıcak su banyosu, çamur banyosu ve içme gibi çeşitli türdeki yöntemlerin yanında iklim kürü, fizik tedavi, rehabilitasyon, egzersiz, psikoterapi, diyet gibi destek tedavilerinin birleştirilmesi ile yapılan kür (tedavi) uygulamaları yanı sıra termal suların eğlence ve rekreasyon amaçlı kullanımı ile meydana gelen turizm türüdür.

***

Ülkemizin gelişmiş ülkelerdeki nitelikli sağlık hizmetleriyle rekabet edebilecek düzeyde sağlık hizmetleri sunmasından dolayı dünyanın dört bir yanından tedavi amacıyla turistler gelmektedir. Özellikle 1990'lı yıllar sonrasında ülkemizde kamu sağlık hizmetlerine ilaveten özel sektörün de sağlık hizmetlerine ciddi yatırımlar yaptığı görülmüştür.

***

Bu gelişmeler sonucunda, Avrupa standartlarıyla yarışabilecek düzeyde özellikle büyük illerde özel sağlık kuruluşları artmaya başlamıştır. Ayrıca, ülkemizin coğrafi konumu ve sağlık sektöründeki yetişmiş ve eğitimli insan gücü sağlık turizminde Türkiye'nin önemli avantajları arasındadır.

***

Türkiye jeotermal kaynaklar açısından dünya çapında bir potansiyele sahiptir. Avrupa’da kaynak potansiyeli açısından birinci, kaplıca uygulamaları konusunda da üçüncü sırada bulunmaktadır.

***

Alp-Himalaya genç orojenik kuşağı ve önemli bir jeotermal kuşak üzerinde yer alan ülkemizde 2000’den fazla kaynaktan çıkan sular, hem debi ve sıcaklıkları hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal yönleriyle üstün özellikler taşımaktadırlar.

***

20–110 derece arasında değişen sıcaklıkları ve 2–500 lt/sn arasında değişen debileriyle bu sular, kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada ilk yedi ülke arasında değerlendirilmektedir.

***

Termal sularımız doğal çıkışlı eriyik maden değeri yüksek, kükürt, radon ve tuz bakımından zengindir. Ülkemizde çok sayıda kaplıca tesisi bulunmaktadır.

***

 Söz konusu kaynakların yüksek mineralizasyon içeriği sayesinde etkin tedavi edici özelliklere sahip termal su potansiyelinin, zengin kültürel, doğal değerleri ve iklimsel özellikleri ile birleşmesi sonucunda benzersiz bir sağlık turizmi ortamı sunmaktadır.

***

Termal turizmin bazı yararları şöyle belirtilmiştir:

12 ay turizm yapma imkanı, tesislerde yüksek doluluk oranına ulaşılması, yüksek istihdam oluşturulması, diğer alternatif turizm türleri ile kolay entegrasyon oluşturarak bölgesel dengeli turizm gelişmesinin sağlanması…

***

Termal tesislerde insan sağlığını iyileştirici aktiviteler yanı sıra, eğlence ve dinlenme olanaklarının da bulunması kür merkezi (tedavi) entegrasyonuna sahip tesislerin maliyetini çabuk geri ödeyen karlı ve rekabet…

***

Kültür ve turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünün 2010 verilerine göre Türkiye’de 100 termal turizm tesisi ve 29727 yatak kapasitesi tespit edilmiştir. Bugüne kadar ülke genelinde 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilen 5 adet Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ve 73 adet Termal Turizm Merkezi bulunmaktadır.

SPOR TURİZMİ

Gerek yurt içindeki ulusal ve mahalli sportif mücadeleler gerekse yurt dışındaki Dünya Kupası ve Olimpiyat oyunları için çok sayıda insan yer değiştirip turizm faaliyetleri içinde yer almaktadır. Bu insanlar yalnızca sportif faaliyetleri izlemekle kalmayıp gittiği yerlerde diğer turizm faaliyetler içinde de yer almaktadırlar. Büyük yatırımlar gerektirmeyen bu alternatif turizm faaliyetlerine önem verilmelidir.