TERCİHLER ARTIK EKONOMİYE GÖRE

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Avukat İbrahim Güllü, “Her ne kadar devletimiz sınırlama getirse de maalesef büyük şehirlerde ve sahil kesimlerinde çok fazla kira artışı yaşanıyor. Öğrencilerimiz ise herkese yurt imkanı verilmediğinden ev kiralama yoluna gidecekler. Bu durumda da yüksek kiralar nedeniyle belki de birçok öğrencimiz okula gidememe sıkıntısıyla karşılaşacak” dedi.

ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS) tercih süreci bugün başlıyor. Öğrenciler ve aileleri tercih heyecanı sararken, öğrenciler artan maliyetler nedeniyle artık sadece üniversiteleri değil, tercih edecekleri şehirlerin sosyo-ekonomik durumlarını da araştırıyor.  Büyük şehirlerde ve özellikle sahil kesimindeki kentlerde öğrenciler için eğitim alma imkanı gittikçe zorlaşıyor. Öğrenciler yüksek kira fiyatları nedeniyle artık ailelerinin bulunduğu şehri ya da yakın kentleri tercih etmeye yöneliyor.

“KİRA ARTIŞLARI DURMUYOR”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi Genel Başkanı Avukat İbrahim Güllü, son iki yıldır konutların satış ve kira fiyatlarında yaşanan artışın toplumsal bir sorun haline geldiğini söyledi. Güllü, “Kira artışları durmuyor. Her ne kadar devletimiz sınırlama getirse de kira artışları maalesef büyük şehirlerde ve sahil kesimlerinde çok fazla yaşanıyor. Bir önceki senenin kirası 3 bin lira iken, bu yıl 4 bin 500 lirayı buluyor. Neredeyse asgari ücretin altında kira bedeli olan kiralık ev bulmak mümkün değil” diye konuştu.

MEVCUT ŞARTLARDA ÖĞRENCİ OKUTMAK ÇOK ZOR

2022-2023 eğitim öğretim döneminin yakında başlayacağını hatırlatan Güllü, “Öğrencilerimiz ise herkese yurt imkanı verilmediğinden ev kiralama yoluna gidecekler. Bu durumda da yüksek kiralar nedeniyle maalesef belki de birçok öğrencimiz okula gidememe sıkıntısıyla karşılaşacak.  Çünkü her şey bir ölçüde maddiyata bakıyor. Öğrencilerimizin masraflarını ailelerini karşıladığına göre ailelerinde şu an mevcut şartlardaki asgari ücretle çocuğunu nasıl okutabilir? Asgari ücret 5 bin 500 lira, en düşük kira ise 5- 6 bin lira. Bu çok ciddi bir sorun. Bu konuda da mutlaka tedbirler alınması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HER GÜN ONLARCA ŞİKAYET GELİYOR

Güllü son günlerde bu soruna ilişkin sayısız şikayet aldıklarını vurgulayarak, “Her gün onlarca şikayet geçiyor. Bizler konfederasyon olarak kiralara bir tavan uygulamasının getirilmesi gerektiği konusunda tavsiyede bulunmuştuk. Eğer kiralarda artış üst sınırı belediyenin rayiç değerinin binde altısını bir yıllık kira bedeli olarak kabul edilerek sınırlama getirilseydi şimdi bu yüksek kiralarla karşılaşmayacaktık” dedi. Güllü sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim öğretim dönemi başlamadan önce mutlaka hükümetimizin bir tedbir alması gerekiyor. Öncelikle sosyal tesisler deprem gibi doğal afetlerde nasıl vatandaşlara sunuluyorsa öğrencilerimize de sunulmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarının kullanılmayan alanları konaklamaya sunulmalı. Yurt kapasiteleri arttırılmalı. Bir de kullanılmayan iş yerleri belediyeler tarafından belli bir süre için geçici konut olarak kullanılmasına izin verilirse bir ölçü rahatlık getirilebilir.”

“KİRALAR 10 BİN LİRAYA KADAR YÜKSELİYOR”

Antalya’da öğrenciler tarafından en çok tercih edilen Kültür Mahallesi’nde gayrimenkul uzmanlığı yapan Harun Doğan ise “Biz genelde tercih dönemlerinde yoğunluk yaşıyoruz. Bizim bölgemizde bugüne kadar böyle ciddi bir artış yaşanmamıştı. Enflasyon kiralara çok yansıdı. Ev sahipleri birbirine bakarak ev fiyatlarını yükseltiyor. Öğrencilerimiz çok büyük sıkıntılarla karşılaşıyor. Talep var ancak önceden tek ev tutulurken şimdi birkaç kişi birlikte ev kiralıyor. Şu an bölgemizde ev kadar oda kiralamalar da başladı. Odalar 2 bin 500 lira ile başlıyor. Evler ise 4 bin ila 4 bin 500 liradan başlıyor. 10 bin liraya kadar yükseliyor” şeklinde konuştu.

“OKURKEN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORLAR”

Doğan, öğrencilerin artış şehir maliyetine göre tercih yapmaya başladığını belirterek, “Antalya çok tercih edilen bir bölge. Öğrenciler ev tutarken zorlanıyor. Maliyetleri karşılamak için okurken çalışmak zorunda kalıyorlar. Ama bu Antalya’daki talebi de etkilemiyor. Öğrenciler okumak için kendi imkanlarından fedakarlık yapıyorlar” dedi.

“YURTLAR 40 BİN LİRADAN BAŞLIYOR”

Bölgedeki öğrenci yurtlarının fiyatlarına ilişkin de bilgi veren Doğan, “Bölgemizde yurt fiyatları her şey dahil sistemde dönemlik 60 ila 85 bin lira arasında değişiyor. Standart imkanları sunan yurtlarımız 40 bin liradan başlıyor. Genelde öğrenciler yurt yerine ev kiralamayı tercih ediyorlar” dedi.

ANADOLU’YA GÖÇ FURYASI

Öte yandan son dönemde yapılan araştırmalar, sağlıktan perakendeye kadar birçok sektörde istihdam edilenlerin büyük kentlerden Anadolu’ya göç ettiğini gösteriyor. Son dönemde yaşanan hayat pahalılığı kendini en çok kira artışlarında gösteriyor. Bu duruma bağlı olarak Türkiye genelinde en yüksek kira bedeline sahip olan Muğla, Antalya ve İstanbul gibi kentlerden, doğu illerine kira kaynaklı göçe yol açtığı gözlemleniyor.