15 TEMMUZ’UN ÖNEMİ BİZİM İÇİN DAHA FARKLI

Bugün 15 Temmuz hain darbe girişiminin 6’ncı yıl dönümü. Bu tarih hem ülkemiz hem de bizim yani Lider Medya ailesi için çok önemli bir gün. Ülkemiz için önemi büyük. 15 Temmuz 2016’da yaşanan FETÖ darbe girişiminin üzerinden tam 6 yıl geçmiş. Daha dün gibi. İnanın o günü hatırlarken tüylerim diken diken oluyor.

Lider Medya ailesi için ise bugünün anlamı daha farklı. Medya dünyasına ilk adımı attığımız gündür 15 Temmuz 2020. Lider Gazetesi’nin 2’nci kuruluş yıl dönümü bugün. Ben yazımın ana konusu ile yani 15 Temmuz hain darbe girişimi ile ilgili birkaç satır yazmaya çalışacağım. 12 Eylül 1980 darbesini yaşayan 1960 ihtilalinde doğmuş birisi olarak.

Cumhuriyet döneminde ülkemizde de çeşitli darbe ve muhtıralar yaşandı. Bunun en son örneği de 15 Temmuz 2016’daki vahim olay. Yani hain FETÖ’nün darbe girişimi! O gece yaşanan darbe girişimi ile hiçbir düşmanın ve düşman devletin dahi cüret edemediği bir alçaklığa başvuruldu. TBMM başta olmak üzere birçok yer bombalandı.

Biz Antalya’da pek bir şey yaşamadık ama yaşayan şehirlerimizi vardı. Ankara ve İstanbul. 251 kişi şehit, 2 bin 734 kişi gazi olmuştu o hani kalkışma sırasında. İnanın yaşananları gözümün önüne getirdiğim, televizyonlarda belgeselleri izlediğim zaman kahrolmamak elde değil. Yapılanları düşündükçe vahim bir olayı ucuz atlattığımız görüyorum.

O gece halk omuz omuzaydı, partiler omuz omuzaydı, siyasetçiler omuz omuzaydı, STK’lar omuz omuzaydı, medya omuz omuzaydı. Demokrasiye inanan asker ve polis de omuz omuzaydı. Demokrasinin korunması gereken en önemli varlığımız olduğu konusunda hemfikirmişiz. Bu vatanın bizim olduğunu anladık. Ama daha sonları bu birlikteliği maalesef göremedik.

Hep derlerdi ama inanmazdım; “Balık hafızalı bir milletiz” diye. Yaşadıklarını unutan, hatırlamayan, anlatılınca da “Hayret, demek bunlar olmuş!” dercesine etrafa bakıyoruz!Oysa benim gibi ihtilalleri geçmişte yaşayanlar böyle vahim olayları kolay kolay unutamıyoruz. Hele hele hain darbe girişimi gecesi yaşananlarla unutmak mümkün mü?

Bırakın unutmayı, o görüntüleri tekrar görmek bana acı verse de sürekli zihnimizde taze tutmak için unutmamalıyız, unutturmamalıyız.  Bu nedenle 15 Temmuz, devletimiz tarafından ‘Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ ilan edildi. 15 Temmuz’ları bir bayram sevinci ile bir zafer sevinci ile kutlamak ve anmak için.

Ancak bu hemen bana 1960 darbesinden sonra Millî Birlik Komitesi tarafından ilan edilen 27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramı’nı hatırlattı. Resmi ve milli bayram olarak kutlanıyordu. 3 Nisan 1963 tarihinden 1982 Anayasasının yürürlüğe girmesine kadar yirmi yıla yakın bir süre Türkiye'nin resmî bayramlarından biri olarak kutlandı.

Hürriyet ve anayasa gibi iki kavramı birleştirebilecek kadar özgür olduğumuz zamanlardan kalma, Cemal Gürsel tarafından resmileştirilen, Kenan Evren tarafından kaldırılan bayram. Şimdilerde adını bile benim gibi tevellüdü eski olanlar ancak hatırlıyordur. Bunu anlatmamın nedeni ise sürekli 15 Temmuz’u unutmayalım diye çağrı yapmanın sebebi budur işte.

Aradan yıllar geçtikten sonra balık birileri gelip kaldırır diye şüpheye düşüyorum. Tıpkı 27 Mayıs Hürriyet ve Anayasa Bayramı’na yapılanlar gibi.

15 Temmuz hain darbe girişimi ve FETÖ kalkışmasını ibunun için UNUTMAMALIYIZ UNUTTURMAMALIYIZ. İşte bugün o günlerden biri. Cumhuriyet Meydanı’ndaki buluşmaya hep birlikte katılmalıyız. Lider Haber’in canlı yayınında o geceyi ve yaşadıklarımızı konuklarımızla birlikte anlatacağız. Unutmayın!

MEDYANIN YENİ ÇINARI

‘Yerelden ulusala’ cümlesi aslında çok iddialı bir sözdür. Varsın olsun. Ben mesleğimde her daim iddialı olmayı sevmişimdir. İddialı olmak insanın mesleki ruhunu amatör tutuyor çünkü. Bundan bir yılı aşkın süre önce kuruluşu aşamasında katkım olduğuna inandığım Lider Medya ailesine katılmıştım. Hem de ‘Yerelden ulusala’ cümlesini kullanarak.

Lider Gazete, 15 Temmuz 2020’de yayın hayatına başlar başlamaz Antalya yerel medyasında yeni bir soluk getirdiği. Alışıla gelmiş yerel medyanın dışına çıkarak. Biliyoruz ki bu sıra dışılık birilerini rahatsız etti, etmeye de devam edecek. Kiminiz  bize hak verdi, kiminiz bize ‘yandaş’ yaftası yapıştırdı. Bize hangi sıfat takılırsa takılsın asla doğrudan şaşmadık şaşmayacağız.

Zaman öyle bir geçmiş ki, koskoca iki yıl olmuş. Kurulduğu günden bugüne ses getiren Lider Gazete, Antalya’nın köklü bir medya çınarı olma yolunda kök saymaya başlamış bile. Hani yazımın başında demiştim ya, “Yerelden ulusala” diye. Bunun ilk basamağı sanırım Antalya merkez ve tüm ilçelerinde bayilerde satılan tek yerel gazete özelliğimiz.

İlkeli duruşumuz, teknolojik gelişmeleri yakından takip etmemiz ve bir de bunun yanında LİDER HABER isimli televizyonumuzun yayını ile hedefimize adım adım ilerliyoruz.

İki yıllık yayın hayatına birçok ödül sığdıran ve Lider Gazete, genç ve dinamik ekibinin yanında mesleğin duayenleri ile harmanlanan kadro Antalyalıların sesi, gözü ve kulağı olmaya devam edecek.

Medya çınarı olmaya yolunda ilerleyen Lider Gazete ve Lider Haber’i Antalya’ya kazandıran Ender Alkoçlar ve eşi Gülşah Alkoçlar’a bir kez daha teşekkürü borç biliyorum. Zor bir dönemde şartlarını zorlayarak böylesine güzel bir kuruluşu kazandırdıkları için.