TEMBELLİK ALANI

Bazı gafiller namaz hususunda şart koşuyorlar. Neymiş efendim, kırkından sonra namaza başlayacakmış. Otuz kırk yaşları namaz kılmak için daha çok erkenmiş. Kendi tayin ettikleri yaşta kılacaklarmış.

***

Zavallı insan! Sen daha kendini bilmiyorsun, niçin yaratıldığını bilmiyorsun, dünyada bulunma amacın hakkında fikrin yok. Namaz hakkında kulun şartı olmaz, Yaradanın şartı olur.

***

Genç kardeşim! Damla kendini topladığı zaman musluktan akarmış. Sen ne zaman aklını başına toplayıp namaza niyaza başlayacaksın? Bu kötü alışkanlıklarını ne zaman bırakacaksın?

***

Hayat su gibi hızlıca akıp geçiyor. Geriye dönüp baktığında yılların ne kadar hızlı geçtiğini anlayamayacaksın. Bugünkü tabirle ‘konfor alanı’ denilen şey, açık söylemek gerekirse kişinin rutini ve tembellik alanıdır.

***

Disiplinin olmadığı hiçbir yerde başarıdan söz edilemez. Şu kuralı kendimize şiar edinmeliyiz; nefsine ne ağır geliyorsa o doğrudur, onu yap. Bu saatte kim kalkacak? Akşam yürüyüş mü olur? Bugün çalışmasam. Yatalım, yarın kılarım.

***

Bu konfor/tembellik alanının dışına çıkan başarılı olur. Kolay olanı zaten çalışmamak, yatmak, namaza kalkmamak.. Zora talip olursan o disiplin seni güçlendirir.

***

Tam da o nefis mücadelesi verdiğiniz zaman alacağınız karar sizin hayatınızı değiştiriyor. Sabah erkenden yürüyüş yapmaya karar verdiniz, ilk gün saat çaldı. Dışarısı soğuk, yatak sıcak. Kolay olanı yatmak, hayır deyip yataktan inen kazanır. Yatmakla, yataktan inmek arasındaki karar süreci bütün mesele.

***

Bu örnekleri çoğaltabilirsiniz. Hayatınızın birçok yerinde hikaye böyle yürüyor zaten. Akşam yemeğini yemişsin, ağırlık çökmüş. Televizyonda da çok güzel bir dizi izliyorsun, dizi geç vakitte bitmiş. Uykun da çok. Ama yatsıyı da kılmadın.

***

Kazanma kısmı tam da burada başlıyor. Hazır uykun da varken sıcacık yatağa yatmak en kolayıdır. Ama kolayı seçenler başarılı olamazlar. Zora talip olursak kıymetli olur. Hayır ben namazımı kılacağım deyip o musluğa yönelmek kazandığın andır.

***

Seçim yapmak zorunda olduğunuz her an bu yazıyı hatırlayın. Yatmak mı sabah yürüyüşü mü? Televizyon izlemek mi, kitap okumak mı? Sosyal medya mı ders çalışmak mı? Yaz boyu tatil yapmak mı, çalışmak mı?

***

Yaptığınız tercihler hayattaki yerinizi belirliyor. Boş olmak mı, dolu ve derin olmak mı? Tercih sizin. İş artık insanın hayatı haline geldi. Disiplinli bir hayat olmadan başarı olmaz. Her seçimde nefse zor geleni seç, sen kazanacaksın!