TELEFON BAĞIMLISI EBEVEYNLER DİKKAT (2)

Çocukların dijital mahremiyetini korumak adına hem onların hangi portallara, hangi içeriklere yöneldiğini denetlemek gerekiyor hem de çocukların görsellerini çok da paylaşmamak gerekiyor.

Yapay zeka ile çocuklarınızın görselleri ciddi tehlike oluşturacak şekillerde kullanan kötü niyetli organizmalar mevcut maalesef. 18 yaşına kadar çocuğun dijital güvenliğinin, ebeveynleri tarafından denetlenmeye ihtiyacı vardır. En basit örnek mavi balina adlı oyun ve türevleri yüzünden çocuklar kendi yaşamına son veriyor. Tacizci, şantajcı bir sürü kişi çocuklarınızı korkutarak menfaat elde ediyor. Bir noktadan sonra çocuk, gerçeklik ve sanal ortam algısını yitiriyor.

ABD'nin Florida eyaletinde 14 yaş altına sosyal medya kullanımı yasaklandı. Aile izin verse de yasak. 14-16 yaşında aile onayı ile kullanılacak. Bu sanırım yavaş yavaş, tüm dünyada uygulanacak muhteşem bir karar. Ebeveynlerden, çocuklarının telefon bağımlısı olduğuna dair şikayetlenmeleri oldukça sık duyuyoruz. Aslına bakarsanız ebeveynler de artık telefon bağımlısı (nomofobi) ve çocukları ile bağ kuramadıkları gibi, temel ihtiyaçlarını da karşılamakta yetersiz kalıyorlar. Büyük bir neden olarak çocukların bağımlılığı, ebeveyn ilgisizliği ve denetimsizliğinden kaynaklı. 

Yalnızlaşan çocuk aile ile iletişime geçemediğinden sosyal mecralarda smülatif bir hayata merhaba diyor. Artık en çok temas ettiği bağ kurduğu şey telefonu tableti. Gözlemliyorum anneler çocuğu ağlıyorsa iletişimle çözmek yerine oyun açıp veriyor eline. Yemek yedirmek için yine telefondan video açıyor. (bu ayrıca obeziteye yol acıyor.) Bir bebek ve anne arasındaki en sağlam bağı oluşturan annesinin sesinden duyduğu ninni iken şimdi o işi de telefondan hazır ninniler açıp dinletiyorlar. 

Hatta bebek pışpışlayıcı aparatlar kullanılıyor artık. Çocuk bir şeyler anlatıyor, anne göz teması kurmuyor. Çünkü gözünü telefondan ayırmıyor, dinlemiş gibi yapıyor. Parka götürüyor salıncağı sallarken eli telefonda çocuğu ile ilgilenmiyor. 0-6 yaş dönemi çocuğunuz ile ne kadar bağ kurabilirseniz, sonrasında da o kadar geri dönüşü olacaktır. "Çocuğum yaramaz, agresif, sözümü dinlemiyor, içine kapanık, ne desem tersini yapıyor, çocuğum bana düşman" gibi, şikayetleriniz varsa hem size hem çocuğunuza telefon ve internet detoksu öneriyorum. Bunu, çocuğunuz büyüdüğünde " Çocuğum beni arayıp sormuyor" deme olasılığından dolayı öneriyorum.

Sonuç olarak çocuk gördüğünü kopyalar. Ebeveyn elinden telefonu düşürmeyip, çocuğa bunun zararlı olduğunu anlatmaya çalışıyor oldukça anlamsız bir çaba. Bu durumu düzeltmek için önce ebeveyn kendi telefon kullanımını gözden geçirip, çocuğuyla daha çok kaliteli zaman geçirmeye odaklanmalıdır. Ailede, disiplinli bir şekilde kurallar konulup uygulanmalı, aktivite esnasında telefonlar sessize alınmalı ve çocuğun fiziksel aktivitelerde bulunacağı eski usul oyunlara yönlendirmesi gerekmektedir.

Çocuğunu ihmal eden TikTok’çu, youtuber annelere de resmi yaptırımlar ve denetlemeler getirilmelidir. Öğretmen ve ebeveynler öncelikle kendileri örnek davranış içinde olmalıdır.