TELEFON BAĞIMLISI EBEVEYNLER DİKKAT
Belirtmeliyim ki, bu köşe yazım biraz nahif başlayıp, sert eleştirilerle devam edebilir. Çünkü çocukların yetiştirilmesi konusunda çok hassasım. Gelelim yazımıza…
Günümüzde telefon, çocukların ve yetişkinlerin ayrılmaz bir parçası oldu. Bu cihazların fazla kullanımı, dikkat dağınıklığına, uyku sorunlarına yol açabiliyor ve sosyal becerilerini zayıflatabiliyor. Telefon bağımlılığı çocukların sosyal ilişkilerini, okul performanslarını ve genel sağlıklarını etkiliyor. Aile yakınıyor çocuğum telefon, oyun bağımlısı diye. Buna genelde aile sebep oluyor çünkü Sadece çocuklar değil, aileleri de bağımlı maalesef.
***
Artık görüyorum ki bilinçli ebeveynlerden çok , cahil ve ciddi psikolojik sorunları olanlar mevcut. Sosyal mecralarda "like" alabilmek adına çocuklarını maskara eden annelerin sayısı oldukça çok. Annelik kutsal deniliyor ya o, eskidendi. Şimdiki annelerin çoğu sosyal medyadan çıkamıyor ki, çocuğu olduğunu hatırlasın. Sadece dokuz ay taşıyıp, dünyaya getiriyor o kadar. Başka bir meziyetleri yok. O eski annelerden çok az var artık, onların eli öpülesi.
***
Yolda yürürken bakıyorum anne telefonla transa geçmiş, çocuk anneyle konuşmaya çalışıyor kadın duymuyor. Başka tarafa bakıyorum, çocuğuna cadde ortasında vuruyor, azarlıyor. Neymiş, telefonda video çekiyormuş bir susup beklemeliymiş çocuk. Öteki tutmuş kızının elinden hızlı hızlı yürüyor, çocuk koşsa da o minik adımlar yetişmiyor annesine ve sürükleniyor, kadın mesajlaşıyor farkında değil bile. Telefondan başlarını kaldıramayıp küçücük yavruların önüne bir kap yemek koymayı unutanları görüyoruz. Gece geç saatlere kadar telefonda olan anne, sabah erken kalkan çocuğuna kahvaltı hazırlamıyor uyuyor.
***
Bunlar en masumları ya şu TikTok’çu anneler! Devlet korumasına alınmalı o yavrular. Beğeni almak uğruna çocuklara travmalar yaşatıyorlar. Çocuğun yanında kamera önünde erkeklere erotik danslar sergileyenleri de gördük, daha hamileyken kocasının yanında TikTok’ta göğsünü açan anne adayını da gördük. Düşünün bu kadın nasıl bir anne olacak... Başka bir anne çaktırmadan çocuğunu masa altından çimdikleyip ağlatıyor. Mükemmel anneyi oynayan bir youtuberin, çocuğunu kamera arkasında küfürlerle dayakla nasıl aşağıladığını da gördük.
***
Kamera önünde zorla rol yaptıranı, kardeşi kardeşiyle dövüştürüp videoya alanı, rencide edici şakalar yapanı da gördük, görüyoruz. Bebeğine korkunç şakalar yapan anneler hele. Oysaki bir bebek için oldukça travmatik çünkü onlar gerçek sanıyor. Böyle bir çok sosyal medya annesi türedi. Bunlar ruh hastası ve toplumda hiç bir yer edinemeyen tiplerin son çare, sosyal mecralarda kullanmak üzere çocuk yaptığı aşikar. Bugün bir iş başvurusu yapıldığında bile psikolojik testler istenirken toplumun temelini oluşturan aile, yani anne-baba olmak için hiç bir psikolojik değerlendirme yapılmamakta.
***
Herkes anne- baba olmamalı. Geleceği emanet ettiğimiz gençler, ailelerinin kurbanı… Travmatik, çocukluk yaşıyorlar. Evlenirken çiftler, sağlık testlerinden geçirilirken, ruhsal sağlığını da inceleyip, hatta IQ seviyesine bakıldıktan sonra resmi evlilik izni çıksa ne iyi olurdu değil mi? Bu, ilerde doğacak çocuğun huzurlu ve bilinçli bir ailede büyümesi için iyi bir uygulama olabilirdi.