TELEFERİK SORUŞTURMASI

19’uncu yüzyılda yaşayan Fransız edebiyatçı Emile Zola’nın dillere pelesenk olan “Gerçeklerin bir gün ortaya çıkmak gibi kötü bir huyu vardır” sözünü pek severim. Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde sahildeki Sarısu Piknik Alanı ile Tünektepe’deki döner gazino arasında ulaşımı sağlayan teleferikte kaza yaşanmadan bir gün önce “Boğaçayı’ndaki hedef” başlıklı yazımda bu bölgedeki güvenlik sorunlarına dikkati çekmiştim.  Geçtiğimiz haftaki yazımızda eskiden sadece karayolu ile ulaşım sağlanabilen Tünektepe’ye manzara seyretmeye giderken KOÇ grubunun biri kadın iki çalışanının öldürülüp araçlarının ateşe verildiğini, 2016 yılında da birçok saldırının yaşandığını anlatmıştım. 

***

Hem güvenlik endişelerini ortadan kaldırmak hem de eşsiz bir manzara eşliğinde Tünektepe’ye kısa sürede ulaşımı sağlamak amacıyla İl Özel İdaresi tarafından teleferik projesi hayata geçirilmişti.  Antalya’nın “bütünşehir” statüsüne geçmesi üzerine köyler mahalle kimliğine dönüşüp İl Özel İdaresi kapatılınca bu proje Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmişti.  Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait ANET şirketi tarafından 2017 yılında yapımı tamamlanıp işletilen teleferik her yıl sezon öncesi bakıma alınıyordu. 


***

Tünektepe teleferiğinin 2021’de 77 gün, 2022’te 78 gün, 2023’te 71 gün süren yıllık bakımının 2024 yılında ise 19 Şubat 4 Mart tarihlerinde yani 14 günde tamamlandığı ortaya çıktı. Peki toplam 3 bin 604 metre kablo uzunluğuna, 36 kabine ve karadan ulaşımın zor olduğu çok sayıda taşıyıcı direklere sahip olan teleferik hattının yıllık bakımı bu yıl 14 günde nasıl tamamlanabildi?

​​​​​​​

Bunun yanıtını o elim kazadan sonra gözaltına alınıp tutuklananların ifadesinden öğreniyoruz. Teleferik’in bakımını yapan firmada otomasyon görevlisi olarak çalışan S.Y. isimli işçi ifadesinde geçen yıl kasım ayında yıllık periyodik bakımla ilgili 159 kalemden oluşan bir liste  hazırlayıp ANET’e sunduğunu söylüyor.

***

Peki ANET ne yapıyor? Kendilerine kalem kalem listeyle bildirilen işlerin çoğunu yaptırmıyor. Periyodik bakımla ilgili 159 işten sadece 19’unun yapılıp tesisin açılması için talimat veriliyor. Kalan işler sonraya bırakılıyor. Böylece daha önceki yıllarda ortalama iki buçuk ay süren yıllık periyodik bakım bu yıl 14 günde son buluyor.  Böylece teleferik bu yıl seçimlerden 3 hafta önce yeniden hizmet vermeye başlıyor. Nitekim teleferiğin bakımını yapan firma sahibi makine mühendisi S.T. de ifadesinde ANET’e sundukları listeden sadece 19 kalemden oluşan ağır bakım işini tamamlayıp 5 Mart’ta açtıklarını anlatıyor. 

***

Sonra ne oluyor? 31 Mart seçimlerinden kısa bir süre sonra bu facia yaşanıyor. Yıkılan direğin çarpıp parçaladığı kabinden düşen bir avukat hayatını kaybediyor. Çok sayıda kişi yaralanıyor. İki yüze yakın kişi havada asılı kalıyor.  Tahliye işlemleri 23 saatte tamamlanabiliyor. İnsanlar tuvalet gibi en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale geliyor. Psikolojileri bozuluyor. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltılar, tutuklamalar oluyor. Ardından tartışmalar başlıyor. Ortada ağır bir kusur ve ihmal varsa elbette sorumlularından Türk milleti adına mahkemeler hesabını soracaktır.  Ceza davasının dışında bu işin bir de tazminat davası da olacaktır. Bu olaydan yara almadan kurtulanlar bile psikolojilerinin derinden etkilendiğini söyleyerek tazminat talep edecektir.

***

Bu olaydan sonra tutuklananların arasında 31 Mart seçimlerinde Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün bulunmasına birçok kişi anlam veremiyor. “Mesut Kocagöz ile bu olayın ne alakası var” diye soruyorlar. Evet bu olayın Kepez Belediyesi ile de Kepez Belediye Başkanlığı ile de bir alakası yok. Ama ANET ile var.  Mesut Kocagöz 31 Mart seçimlerinden önce teleferiği işleten ANET firmasının hem yönetim kurulu başkanı, hem de genel müdürüydü. Haliyle yapılan işler ve ihmallerden Mesut Kocagöz de sorumlu tutuluyor. Bu olayın Mesut Kocagöz’ün CHP’li olmasıyla da bir alakası yok. Kaldı ki kendisi CHP’ye AK Parti’den geçen bir politikacıdır.  Üstelik CHP’li Muhittin Böcek’ten önce Antalya Büyükşehir Belediyesinin Başkanı olan AK Partili Menderes Türel döneminde de ANET’in başında yine Mesut Kocagöz vardı. Uzun yıllardır ANET’in başında olan isim Mesut Kocagöz. 

***

Nitekim Mesut Kocagöz adliyede alınan ifadesinde de 2017 yılında ANET yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak atandığını 2018 yılında ise 2019 seçimlerinde belediye başkanı adayı olmak için istifa ettiğini anlatıyor. 2019 seçimlerinde aday gösterilmeyince CHP’li Muhittin Böcek tarafından yeniden ANET’in başına getirilen Kocagöz 28 Kasım 2023 tarihinde belediye başkan adaylığı için tekrar istifasını verdiğini söylüyor. Ancak Kocagöz’ün ifadesine göre istifası Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından geç bildirildiği için ticaret sicilinden tasdik işlemi 2024 yılının şubat ayında tamamlanıyor. Bu süreçte Kocagöz’e maaş ve huzur hakkı ödenip ödenmediğini ise bilmiyorum. Suçlamaları kabul etmeyen Kocagöz’ün tutuklanmasına, CHP’liler olayın “siyasi” olduğunu ileri sürerek, tepki gösteriyor.

SON SÖZ

Yazımıza Emile Zola’nın sözüyle başladık. 18’inci yüzyılın siyasetçilerinden Honore Mirabeau’nun  “Adalet topaldır, ağır ağır yürür, fakat gideceği yere er geç varır” sözüyle noktalayalım.