TELEFERİK DAVASI

Önümüz bayram, geçtiğimiz Ramazan Bayramı gibi yine Antalya’ya yurdun dört bir yanından tatilini geçirmek isteyen insanlar akın etti. Antalya’mıza gelen yerli ve yabancı turistler kentin tarihi ve turistik yerlerini gezecekler. Antalya’da gezilip görülebilecek en güzel yerlerden biri de geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda teleferik kazasının yaşandığı Tünektepe’dir. Manzarası muhteşemdir. Buraya çıkanlar bilir; maviyle yeşilin kucaklaştığı kıyıları ve Antalya’nın eşsiz güzelliklerini görebileceğiniz en iyi yer burasıdır. Ama bu bayramda Antalya’ya gelenler Tünektepe’ye teleferikle çıkıp bu güzellikleri seyredemeyecekler. Burayı görmek isteyen karayolu ile çıkmak zorunda kalacak.

***
Çünkü geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nın üçüncü gününde Sarısu ile Tünektepe arasında ulaşımı sağlayan teleferiğin direklerinden biri devrilip kabinlerden birinin üzerine düştü. Parçalanan kabindeki 8 kişi kayalıkların üzerine çakıldı. Onlardan biri öldü, 7 kişi de yaralandı. Havada asılı kalan diğer kabinlerdeki yolcular ise 23 saat süren bir operasyondan sonra kurtarıldı. Bu olay nedeniyle kapatılan teleferiğin akıbeti şu anda bilinmiyor. Öte yandan olayla ilgili açılan davanın görülmesine geçtiğimiz salı günü Antalya 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. 


***
Davanın ilk duruşmasını ben de izledim. Teleferik tesisleri Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraklerinden ANET şirketine bağlı bir işletme. Teleferiğin işlerini kurulduğu tarihten bu yana bir firma yapıyor. Türkiye’nin önde gelen bazı kayak merkezlerindeki teleferik tesislerini de işleten bu firmaya aylık ve yıllık bakım için ayrı ayrı ödeme yapılıyor. Davanın 5’i tutuklu 12 sanığı var. Sanıklar ANET ile teleferiğin işini yapan firmanın yöneticileri ve çalışanlarından oluşuyor. 
***
İlk duruşmada tutuklu 5 sanıktan biri olan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün yurtdışı çıkış yasağı konularak tahliyesine karar verildi. Tutuksuz yargılanan 7 sanıktan biri olan Suphi K. ise tutuklanarak cezaevine gönderildi. Böylece tutuklu sanık ile tutuksuz sanık sayısında bir değişiklik olmadı. 

Manşet 2024 06 15T001056.428​​​​​​​
***
Peki, bu kaza neden oldu?  İlk duruşmada anlatılanlara göre kaza göz göre göre gelmiş. Teleferiğin biri aşağıda diğeri de yukarıda olmak üzere kumanda edildiği iki otomasyon odası varmış. Odalardan birinde tesisin teknik sorumlusu olan Serkan Y. görevliymiş. Hani olay günü alkol aldıktan sonra otomasyon odasına gittiği iddia edilen kişi var ya. İşte o şahıs Serkan Y. Tutuklu yargılanan bu şahsın olay günü alkollü olduğunu, avukatı duruşmada yalanladı. Tesisin açılışı, kapatılışı, ekrandaki arıza durumlarını kontrol ve müdahale etmekten Serkan Y. Sorumlu. Yıllık ağır bakımda değiştirilmesi gereken 156 kalemlik listeyi hazırlayan da Serkan Y.  Kendisi kasten yaralama suçundan sabıkalıymış. ANET’e sunulan 156 kalemlik listenin 19’a düşürüldüğünü söyleyen de o. Asıl mesleği radyo, televizyon, monitör tamirciliğiymiş. Olay günü diğer otomasyon odasında ise Suphi K. isimli personel varmış. Kendisi ilkokul mezunu. Serkan Y.’nin talimatlarına göre hareket eden bir kişi. Geçmişte kaynakçılık yapıyormuş. “Operatör yardımcısı” diye işe almışlar. Sistem, kazanın meydana geldiği gün saat 14.45’ten itibaren düşük tork uyarısı vermeye başlamış. Fakat otomasyon odalarındaki iki eleman teleferiği durdurmak yerine, her düşük tork uyarısı verildiğinde resetleme yapmış. Yani facia yaşanmadan önce sistem defalarca uyarı vermiş. Ama teleferiğin başındakiler sistemin verdiği bu uyarıları silmişler. “Teleferiği neden kapatmadınız” sorusuna Serkan Y. böyle durumlarda kendisinden sistemin durdurulmaması istendiği için resetlediğini söyledi. Bunun talimatını da patronunun babası ile tutuklu sanıklardan ANET Genel Müdür Vekilinin verdiğini iddia etti. Suphi K. ise resetleme işlemlerini Serkan Y.’nin talimatıyla yaptığını söyledi.  Bu resetlemeler devam ederken direklerden kıvılcım çıkmaya başlayınca yolcular ANET’i aramışlar. Tutuklu sanıklardan ANET’in Teleferikten Sorumlu Makine Mühendisi de Serkan Y.’yi arayıp yangın ihbarı geldiğini söyleyerek olayın araştırılması için talimat vermiş. 
***
Bunun üzerine Serkan Y. sistemi kapatıp teleferiği durdurmuş.  Yangın bulgusuna rastlanmayınca teleferiği tekrar çalıştırmış. Ardından bu facia meydana gelmiş. Sistemde yine arıza lambaları yanmış. yine resetlemeye çalışmışlar ama bu kez olmamış. 
***
Sanıklar arasında teleferiğin mekanik bakım görevlisi iki kişi daha vardı. Onlar tutuksuz yargılanıyorlar. Onların her ikisi de ilkokul mezunu. Birinin mesleği garsonluk. diğer elemanın asıl mesleği ise çamaşırhane işçiliği. Bursa’da bir teleferik firmasında kabin görevlisi olarak çalışmaya başlayan bu kişi “teknik personel” olarak işe alınmış. Tutuksuz sanıklar arasında iki de su tesisatçısı var. Onlar Sarısu’daki ANET’e ait tuvalet ve lavabolardaki tesisatların bakım ve onarım işlerinde çalışıyorlarmış.