2024’TEKİ İŞSİZLİK MAAŞI DETAYLARI (2)


2023 Temmuz ayından itibaren asgari ücretli işsizlere yapılacak en az aylık ödeme miktarı 5.325,07 TL iken bu rakam yeni asgari ücretle birlikte 7.940,27 TL olarak ödenecektir.

***

Çalışanların çalışırken ödemiş olduğu işsizlik sigortası primleri ne kadar yüksek ücretten ödenmiş olursa olsun işsiz kalması hâlinde verilen en yüksek işsizlik maaşının tavanı aylık 10.650,15 TL’den 15.880,54 TL’ye yükseldiği görülmektedir.

***

Kısaca belirtmek gerekir ise yeni asgari ücretle birlikte en düşük işsizlik maaşı artık 7.940,27 TL olarak ödenecektir. Çalışırken ödenen prim ne kadar yüksek olursa olsun alınabilecek en yüksek aylık maaşı 15.880,74 TL ile sınırlı olarak kalacaktır.

***

İşsizlik ödeneğine hak kazanma şartları nelerdir?

İşsizlik ödeneğinden faydalanabilmesi için her şeyden önce çalışanın kendi istek, arzu ve kendi kusuru dışında işsiz kalması gerekmektedir. Yani işveren haksız bir şekilde çalışanın iş akdini fesih etmesi gerekmektedir.

***

Bunun yanında ayrıca;

•             Yapılan İş sözleşmesinin feshinden önceki son 4 ay yani 120 gün prim ödenmesi ve hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması gerekmekte,

•             İş sözleşmesinin haksız bir şekilde feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekmekte ve bu süreyi dikkate alması gerekmektedir.

•             İşsizlik Ödeneği alınacak süreler sigortalıların kıdemlerine ve çalışma sürelerine göre değişiklik gösterdiğinin de bilinmesi gerekmektedir.

***

Sağlık ve diğer çok önemli belgelendirmek kaydıyla mücbir sebepler dışında başvuruda gecikilen süre işsizlik ödeneğinden düşüleceğini de hatırlatmak istiyorum.

 Hizmet akdinin fesih edilmesinden önceki son 3 yıl içinde;

•             600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olan işsizlere 180 gün,

•             900 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olan işsizlere 240 gün,

•             1.080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalıya 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği verilmekte olduğunu da belirtmek istiyorum.

***

Sonuç olarak, işsizlik ödeneği alınan sürede hastalık sebebiyle yetkili sağlık kuruluşlarından sağlık raporu alması halinde, SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalı işsizlerin ödeneklerinin bu durumların başladığı tarih itibarıyla kesildiğini ve söz konusu ödemelerin sona ermesine müteakip kalan sürelerde işsizlik ödemesinin tekrar devam edeceğinin de bilinmesi gerekmektedir.