2024’TEKİ İŞSİZLİK MAAŞI DETAYLARI

Öncelikle işsizlik maaşının bir analizinin yapılması durumunda, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel iş gücü ve işsizlerden oluşan atıl iş gücü oranı 2023 yılında yüzde 21,3 olduğunu belirtmek gerekiyor.

***

Bu bağlamda ülkemizde çeşitli nedenlerle iş aramayanlar, çalışma gücü ve yeterliliğinde olmasına rağmen çalışma hayatından çekilenler ile diğer işsizler dikkate alındığında işsizlik rakamlarının özellikle genç işsizlerde bu oranların halen çok yüksek seviyelerde olduğunu belirtmek gerekiyor.

***

Bu sene uygulanacak olan 12. Kalkınma Planı Programında öngörülen hedeflerin tutturulması için öngörülen bu daralmanın da istihdama negatif olarak yansıyacağını öngörmek gerekiyor. Dolayısıyla işsizlikle birlikte ülkemizde yaşam koşullarının tüm ailelerin geçimlerini daha da zorlaştırdığı muhakkaktır.

***

Bu durumda ise işsizlik dönemlerinde ise işsizlik sigortasından verilmekte olan işsizlik ödenekleri, ailelerin yaşam koşullarında bir nebze de olsun kısa vade de olsa da işsiz kalan vatandaşlarımız için çok önemli bir gelir kaynağı olduğunun da altını çizmek gerekiyor.

***

Ocak 2024 ayı itibariyle, yürürlüğe giren ve yetkili makamların belirttiğine göre tüm yıl boyunca geçerli olacağı ifade edilen asgari ücret yaklaşık yüzde 50 oranında artırıldığı malumlarınızdır. Bu artış sadece asgari ücret ile yaşamını sürdüren vatandaşlarımız ve ailelerinin yanında, işsiz kalmaları halinde bu ücret ile yaşamaya çalışan aileleri de memnun ettiğini belirtmek gerekmektedir.

Keza işsizlik maaşı ödenekleri de yeni asgari ücrete göre belirlendiğinden işsizlik maaşı ödemelerinin de yüzde 50 artması sebebiyle zamlı olarak ödenecektir.

***

Herhangi bir iş yerinde çalışırken, çalışma isteği, yeteneği, sağlık ve yeterliliğinden herhangi birin kaybetmemesine, herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın iş akdi fesih edilen sigortalılara belirli şartları da yerine getirmeleri kaydıyla, işsizlik maaşı olarak bilinen işsizlik ödeneği verilmek suretiyle işsiz kalan vatandaşlarımıza belirli oranlarda ödemeler yapılmaktadır.

***

İşsizlik ödeneği, çalışan sigortalının son 4 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının en az yüzde 40’ı en fazla ise yüzde 80’i olarak hesaplanmakta ve buna göre ödenmektedir. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçememesi gerekmektedir.

***

İşsizlik ödeneğinden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılması söz konusu değildir. İşsizlik ödeneğinden nafaka borçları dışında haciz veya kesinti ve başkasına devri mümkün bulunmamaktadır.