TEKERLEKLİ TABUT

Antalya’da geçtiğimiz cumartesi gecesi Portakal Çiçeği Bulvarı’nda otomobil ve skuterın karıştığı kazada skuterda bulunan 2 genç hayatını kaybetmiş.

Ne acı bir tablo demekten başka bir şey gelmiyor elimizden açıkçası…

Skuterların sayısı özellikle Antalya’da her geçen gün artarken bunların güvenilirliği ise tartışması konusu olmaya devam ediyor.

Herhangi bir yasal dayanağı olmayan skuterlar adeta ölüme davetiye çıkarıyor.

Hele ki acemi bir sürücü kullanıyorsa risk katbekat artıyor.

***

Farklı farklı markaların farklı farklı renklerde piyasaya sürdüğü skuterlar aslında ulaşım açısından oldukça faydalı fakat ülkemizde yolların durumu ve sürücülerin bilinçsizliği bunların kullanımında bir takım riskleri beraberinde getiriyor.

Bu risklerin başında ise ya ölüm ya da kafa travması sonucu ömür boyu yatağa mahkum olmak…

Skuterlar şu an için herhangi bir araç kategorisinde olmadığını biliyoruz.

Fakat bence bunlar bir araç olarak görülmeli.

Karayolları Trafik Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile birlikte motosiklet, elektrikli skuter ve bisikletler kullanan kişilere kask, koruma gözlüğü ve reflektif yelek giyme zorunluluğu getirildi. Fakat denetimlerin yetersizliği yüzünden kazaların önüne maalesef geçilemiyor.

***

Denetimler artırılırsa skuterların yaptıkları kazalar sonucu ölüm oranı biraz daha düşecektir.

Skuterları ortadan kaldıramayacağımız apaçık ortada olduğu için hiç olmazsa bunları biraz daha güvenilir hale getirirsek, ölümler azalacaktır.

Eğer yapılabiliyorsa kullanım alanları da kısıtlanmalı bence, araç trafiğinin yoğun olduğu yerlerde kullanımı yasaklanmalı.

Koca koca araçların arasında adeta tekerlekli bir tabut görevi gören skuterların kullanımı bir şekilde kontrol altında tutulmalı.

Denetimler de artırabilir…

Böylelikle skuter sürücülerine verilecek cezalar sonrasında bunların kullanımı konusunda biraz daha azalma olacaktır.

***

Aslında konuyu özetleyecek olursak skuter kullanımı hakkında çeşitli düzenlemeler getirildiği biliniyor.

Ama skuterları iki kişinin kullanması yasak iken iki kişi kullananları da görüyoruz. Ayrıca bu aletler 25 kilometre hatta yokuş aşağı 50 kilometre kadar hız yapabiliyor.

Dengeniz yoksa fren yapmayı bilmiyorsanız gerçekten sürücü tehlikededir. Diğer yandan skuterları kiralayan şirketlerin denetimi de önemli bir faktör…

Skuter kullanan sürücü koruyucu ekipman da kullanmak zorunda. Ayrıca her tip yolda da kullanılmaması gerekiyor. Bu kapsamda otoban veya çevreyolunda skuter kullanılmaması gerekiyor.