TEK İSTEĞİ VAR: 'NEFES' ALMAK

Serik’te ikamet eden 54 yaşındaki Hasan Bahar, yaklaşık 10 yıldır KOAH ile mücadele ediyor. Eşiyle birlikte yaşayan ve solunum sıkıntısı yüzünden her gün sabah akşam oksijen desteği için hastaneye gitmek zorunda kalan Bahar, evde tedavi için yardımseverlerden oksijen cihazı talep ediyor.

Valiliğe kadar giderek yardım talebinde bulunan Bahar, pandemi sebebiyle raporunu yenileyemediğini belirterek, “1,5 yıldır zor durumdayım. Her gün sabah akşam hastaneye gidip gelmekten yoruldum. Mümkünü varsa, bana yardım olarak bir oksijen makinesi alsınlar” dedi.

Serik sınırları içerisinde bulunan Akçaalan Mahallesi’nde ikamet eden eşi Saniye Bahar ile yaşayan ve bir alt solunum yolu hastalığı olan kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ile yaklaşık 10 yıldır mücadele eden 54 yaşındaki Hasan Bahar, yetkililerden yardım bekliyor.

TEK İSTEDİĞİ ‘NEFES’ ALMAK

Solunum cihazına bağlı şekilde hayatını sürdüren ve KOAH sebebi ile yüzde 80 oranında engelli olan Bahar,  her gün düzenli şekilde solunum ihtiyacı karşılamak için hastaneye götürülüyor. Maddi imkânsızlıklar nedeniyle hastaneye gidip gelmekten dolayı tedavisi düzenli şekilde uygulanamayan Bahar, evde düzenli bir şekilde solunum tedavisi uygulanabilmesi için yardımseverlerden ve yetkililerden solunum cihazı talep ediyor.

RAPORA, PANDEMİ ENGELİ

Uzun yıllardır mücadele ettiği KOAH nedeniyle bitkin düşen Hasan Bahar, konuşmakta zorluk çekerek yaşadığı zor durumu anlattı. Bahar, solunum cihazı talep etmek üzere Serik Kaymakamlığı’na başvurduğunu ifade etti. Raporlarının yetersiz olduğundan dolayı kendisiyle ilgilenmediklerini belirten Bahar, “Bana ‘git raporu yenile gel’ dediler. Pandemi dolayısıyla raporumu değiştiremedim. 1,5 yıldır zor durumdayım. Her gün sabah akşam hastaneye gidip gelmekten yoruldum. Mümkünü varsa bana yardım olarak bir oksijen makinesi alsınlar” şeklinde konuştu. 

“ANTALYA’YA ÖLÜ GÖTÜRDÜK”

Yaşlı adamın hayatını paylaştığı Saniye Bahar ise, eşinin durumunun ağır olduğunu belirterek kendisini 3 defa yoğun bakıma yatırdıklarını söyledi. Saniye Bahar, “Eşimi en son 2 yıl önce Antalya’ya neredeyse ölü götürdük. Hastaneye götürülürken uyutmuşlardı. Sonra geri uyandırdılar. Durumu çok ağır. Her gün solunum desteği için hastaneye götürüyoruz. Solunum tedavisini evde yapabilmek için cihaza ihtiyacımız var. Bunun için daha önce kaymakamlığa başvurduk, onlarda yapamadı. Cihaz için peşin para istediler. Emeklilik olmayınca peşin parayı nasıl vereyim” dedi.

“EŞİME BEN BAKIYORUM”

Eşinin kullanması gereken cihazın pahalı olduğunu sözlerine ekleyen Saniye Bahar, şöyle devam etti;

“Bu cihazın fiyatı en son 3 yıl önce 10 bin liraydı. Şimdi ne kadar haberim yok. Cihaz olmadığı için Serik’te her gün hastaneye gidip geliyoruz. Eşime ben bakıyorum. Çocuklar da bizleydi ama pandemiden dolayı şimdi herkes evinde. İş olursa çalışmaya gidiyorlar, iş olmazsa çalışamıyorlar. Zaten yevmiyeli işe gidiyorlar. Her türlü yardıma ihtiyacımız var.”

 “CİĞERİNİN YÜZDE 80’İ BİTMİŞ DURUMDA”

Hasan Bahar’ın oğullarından Ali Bahar da babasının durumunun çok ağır olduğunu üzüntüyle söyleyerek, “Babam solunum cihazına 16 saat bağlı kalmak zorunda. Raporunda da o şekilde yazıyor zaten. Günlük 16 saat solunum cihazından hava çekmesi gerekiyor. KOAH hastalığının en son evresinde kendisi. Ciğerinin yüzde 80’i bitmiş durumda. Hastaneye gidip gelmesi çok zor oluyor. Evdeki tüplü cihazı sürekli dolduramıyoruz, hemen de bitiyor zaten. Bunu alıyoruz 2’nci gün bitiyor. Sürekli solunum ihtiyacı olduğu için tüplü cihaz yeterli olmuyor. Her gün hastaneye götürüyoruz. Aniden solunum sıkıntısı çektiği zaman çok zorluk çekiyoruz” diye konuştu.

“SABAH AKŞAM HASTANEYE GİDİYOR”

KOAH ile uzun yıllardır pençeleşen Bahar’ın 4 çocuğundan bir diğeri olan Hasan Bahar, babasının durumundan dolayı derin üzüntü duyduğunu belirterek yardım talebini yineledi. Babasının hastalık sürecinden bahseden Bahar, “Babam hastalığı sebebi ile solunum cihazından buhar alıyor. Sürekli hastaneye gidip geliyor. Onun için büyük bir sıkıntı oluyor. Evde elektrikle kullanabileceği bir solunum cihazına ihtiyacı var. Durumumuz biraz sıkıntılı maddi anlamda. Bu yüzden babam için yetkililerden, yardımseverlerden solunum cihazı talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.