TEFECİ ÇETE ÇÖKERTİLDİ
Lider Gazete’nin daha önce gündeme getirdiği, “Antalya CHP’de 'Tefeci' Skandalı” olayın ardından geçtiğimiz aya kadar CHP Antalya İl Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan M.G., tutuklandı. M.G., ile birlikte 17 kişi için daha tutuklama kararı verildi.
Faruk ÇELİK/ Mahsum ALTAŞ
Serik’te, birkaç mağdur vatandaşın şikayeti üzerine Lider Gazete’nin gündeme getirdiği ve “Antalya CHP’de 'Tefeci' Skandalı” manşetiyle okuyucularına duyurduğu olay sonuçlandı. Antalya Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü Mali Şube ekipleri şikayetleri değerlendirdikten sonra ‘Tefecilik’ operasyonu baskınlarında bulunmuştu. Cumhuriyet Savcılığı, şikayetçilerin birbirini doğrulayan ifadeleri ve senetler karşılığı hiçbir mülk devrinin olmamasını olağan şüpheli görüp, M.G.’nin de içinde bulunduğu bir grup hakkında ‘tefecilik’ suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanmalarını talep etmişti. Ardından 14 Aralık 2020’de hazırlanan iddianame 10. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Antalya Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, M.G., hakkında, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. Mahkeme kararına göre geçtiğimiz aya kadar CHP Antalya İl Başkan Yardımcısı olan M.G.’nin de içinde bulunduğu 17 kişi için tutuklama kararı verildi.
M.G., BASKI UYGULADI
Tefecilik operasyonun ardından şüpheli M.G., geçtiğimiz günlerde baskılara dayanamamış, CHP Antalya İl Başkan Yardımcılığı görevinden istifa etmişti. Öte yandan, CHP Serik İlçe Başkanı İbrahim Demir’in yeğeni olan M.G.’nin tutuklama kararı çıkan 17 kişi içinde bulunan R.G. ile de akraba olduğu ortaya çıktı. İfadelerinde tefecilik iddialarını yalanlayan ikili senet aldıklarını, şikayetçilerle ticaret yaptıklarını ve senetleri bu nedenle attıklarını ileri sürdü. M.G. ve 17 kişi için yürütülen soruşturmada, tefecilik yapmak suçunu işledikleri hususuyla, somut delillerin bulunması, delillerin karartılma ihtimali, şüphelilerin mağdur üzerinde baskı yaratması ve sorgu esnasında birbirleriyle çelişen cevaplar gibi birçok bulgunun birbirini tamamlamasıyla, tutuklama kararı kesinleşti. Tefecilik operasyonunda M.G., ile birlikte H.İ.S., İ.S, M.G., S.B.H, A.K., A.D., R.İ., M.T., İ.K., V.D., İ.C., R.G., İ.Ç., Y.E., R.K. ve A.Ö. için tutuklama kararı verildi.
“OĞLUNU HAPSE ATTIRIRIM”
Mağdurların şikayetleri üzerine açılan soruşturma sırasında, davacı M.Ş., ifadesinde şüphelilerin faizle para verdiğini belirtti. Bir diğer davacı P.Ü., ise ifadesinde, oğlunun aldığı parayı faiziyle ödemesine rağmen, hacizlerin kaldırılmadığını belirterek, “Konuşmaya gittiğimde bana ‘Oğlunu hapse attırırım’ şeklinde tehditlerde bulundu” dedi. P.Ü., 165 bin liralık daha tehdit senedi imzalatıldığını kaydetti.
FAİZ ÜSTÜNE FAİZ
Bir diğer davacı A.E., ifadesinde, M.G. ve akrabası olan R.G., hakkında konuştu. A.E., faizle para veren R.G.’den 7 aylık süre zarfında geri ödemek üzere 1 milyon lira borç para aldığını söyledi. A.E., karşılığında 1 milyon 327 bin lirası bedelli çek verdiğini ve bunun içerisinden 927 bin lirayı ödediğini geri kalan 400 bin lirasını ise, şahit karşılığında senet yaptıklarını belirtti. Şahitlerin konuşmasının da etkisiyle soruşturma aydınlanmaya başladı.
ŞİKAYETÇİ OLMAYANLAR DA VAR
V.T isimli şahıs, A.E isimli kişinin çekleri olduğunu ve R.G.’nin de, “Elimde çekleri var onu inletirim ama sen aracı ol, aramızı bul” dediğini belirtti. V.T., her ikisini de tanıdığını A.E.’nin borç aldığı senedin arkasına şahit olarak imza attığını ve kendisinin de 2013 yılında R.G.’den 150 bin lira civarında faizli borç aldığını, ancak şikayetçi olmadığını dile getirdi.