TATLI DİLLİ OLMAK

Kabul edene, doğru söz karanlıkta yürüyen insana fener gibidir. Kabul etmeyene, merdiven altında imal edilen ürün gibi hatalıdır. Zira bal sıhhatli insana gıda ve şifadır, alerjisi olana zehirdir.

***

Bazı amaçlar o kadar değerlidir ki, o yolda mağlup olmak bile zafer sayılır. Çocuksuz ev, balsız petek, mayasız hamur, meyvesiz ağaç, çiçeksiz bahçe, çaysız yaşam, ibadetsiz bir hayat neye yarar.

***

Kötü niyetli cahil kimse cılk yumurta gibidir. Patladığı zaman etrafına iğrenç ve pis bir koku yaydığı gibi kötü niyetli cahil kimseler de konuştuğu zaman milletin sinir uçlarına dokunup öfkesini kabartır, fitne ve fesat meydana getirir.

***

Asık suratlı insanların yanında duran, birlikte yaşayanların psikolojisi bozuk olur. Oysa ki gülümsemek bedava ve bulaşıcı bir eylem. İnsan gülümsemenin olduğu yerde pozitif olurken, asık suratlı yerde de negatife çekilir.

***

Bazı hanımlar beylerine ‘hacım buyur’, ‘hacım yer misin’, ‘hacım alır mısın’ diye hitap ederler. Bazı beyler hanımlarına ‘buyurun hanım efendi’, ‘hanım hoş geldin’, ‘ne arzu edersiniz’ diyerek kibar ve nazik davranırlar.

***

Bazı erkekler birbirlerine iş buyururken ‘haydi aslanım’, ‘haydi koçum’ diye hem iltifat hem teşvik mahiyetinde hitap ederler. Karşıdaki bu yaklaşımdan hem motive olur, hem de aynı işi daha istekli yapar.

***

Bazı hanımlar da birbirlerine hitap ederken ‘gülüm şöyle’, ‘alıver gülüm’, ‘bunu kaldırır mısın gülüm’ şeklinde nazik ve kibar cümlelerle konuşurlar. Onlar böyle konuşunca kimse onlara ‘hayır’ diyemez.

***

Tatlı dilli olmak her zaman kazandırır. Sevginin gücü kırık kalpleri tamir eder. Mıknatıs gibi insanları kendine çeker. Karşılıksız hizmet görür. Toplumda ismi anılınca herkes ortak bir şekilde onun için iyi şeyler söyler.

***

Nefretin, öfkenin gücü yakar ve yıkar. Dinamit lokumunun taşı paramparça ettiği gibi; bir fitne çıkarıp samimi aileleri, samimi insanları darmaduman eder, dağıtır. Nefret ve öfke dolu insanlar iyi anılmazlar.

***

Sütle şeker karışınca, birbiriyle uyum sağlayıp ortaya çok lezzetli, besleyici bir gıda ve içecek çıktığı gibi Mü’min kimse de insanlarla iyi geçinen, iyi geçinilen ve uyumlu insan demektir.

SONSÖZ

Müslüman; Ezan-ı Muhammedi okununca heyecan ve aşkla namaza koşan, tüm günahlardan kaçan, imkanları dahilinde başkalarına iyilik yapan, Allah ve Resulüne teslim olan kimse demektir.