TATİLE GİDEN TÜRKLER

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçtiğimiz günlerde internet sitesi üzerinden yaptığı duyuruyla yurtdışı turizm harcamalarında kredi kartına taksitlendirmenin kaldırılmasına karar verildiğini açıkladı. Buna göre döviz çıkışına da neden olan havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalar artık peşin yapılacak.

***

Yurtdışına yılda 7 milyon civarında Türk vatandaşı çıkıyor. Yurtdışına çıkan Türk vatandaşları yılda 4 milyar dolar civarında da harcama yapıyor. Çok ciddi bir rakam. BDDK’nın aldığı bu kararla yurtdışına tatil amaçlı çıkan Türk vatandaşı sayısı azalacaktır.  Taksitlendirme yurt içindeki tatillerde devam ettiği için Türk vatandaşları yurt içine yönlenecektir. Haliyle bundan Türkiye’deki turizm sektörü başta olmak üzere lokantasından bakkalına kadar herkes olumlu etkilenecektir. Ayrıca ülkeden döviz çıkışı da azalacaktır. Bunlar olumlu gelişmeler. 

***

Fakat Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aldığı yurtdışı seyahatlerinde uçak, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili harcamalarda kredi kartlarına taksit yasağı kararı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Çünkü KKTC turizmi büyük ölçüde Türkiye’den gelen turistlerden oluşuyor.  Ben de bundan birkaç yıl önce KKTC’ye turistik amacı gittiğimde bizzat kendi gözlerimle gördüm.  Kaldığım oteldeki müşterilerin neredeyse tamamı Türkiye’den gelen turistlerdi. Ben Bafra bölgesindeki bir otelde tatil yapmıştım. Taksitle ailecek bir hafta güzel bir tatil geçirmiştik.

***

Fiyatlar Türkiye’deki otellerle aşağı yukarı aynıydı. Bu tatil esnasında adayı gezme fırsatım da olmuştu.  Türkiye’den giden turizmciler Bafra bölgesinde Antalya’nın Kundu- Belek sahillerindeki 5 yıldızlı tesislerin benzerlerini burada da inşa etmişler. Hepsi de göz kamaştırıcı. Buradaki tesisleri görünce adeta kendimi Antalya sahillerinde hissetmiştim.

BDDK’nın aldığı karara Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de dahil edildiği için yavru vatana tatil için giden Türk vatandaşlarında azalma olacaktır. Haliyle bundan yavru vatanda yatırımı olan Antalya’da da otelleri olan turizmciler de olumsuz etkilenecektir.

***

Öte yandan Antalya’dan konut alan yabancıların çoğu yılın belli dönemlerinde gelip burada bir ay kadar kaldıktan sonra ülkelerine geri gidiyorlar.  Eskiden diğer zamanlarda bu evler boş duruyordu. Ancak son zamanlarda Antalya’da eşyalı evi olan yabancılar, kendileri yurtdışında iken dairelerini günlük, haftalık ya da aylık olarak kiraya vermeye başlayarak gelir elde etmeye başlamışlar. Hem de döviz üzerinden.  Kiracılarla sorun yaşamak istemeyen Türk vatandaşları da buna ayak uydurunca Antalya’da özellikle turistik bölgelerde bu uygulama yaygınlaşmış.

***

Antalya’da bir süredir bu konuşuluyor. Turizmciler bu durumdan muzdariplermiş. Haksız da değiller.  Eşyalı evini günlük, haftalık ya da aylık kiraya verenlerin tespit edilip vergiye tabi tutulması isteniyormuş. Elbette herkes kazancından üzerine düşen vergiyi ödemeli. Denetimlerle evlerini pansiyon gibi kullanıp kısa süreli kiraya verenler Türkiye’de yaşıyorsa bu kişiler kayıt altına alınabilir.

***

Peki Antalya’daki eşyalı evini yurtdışından günlük, haftalık ya da aylık kiraya veren yabancılarla nasıl mücadele edilecek? Ülkemize döviz girmesi için yabancılara konut satışını vatandaşlık vererek teşvik ederken bunlar da göz ardı edilmemeli.