TATİLE ÇIKACAKLARA ‘SAHTE TATİL’ UYARISI
Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi Fırat Yücel, “Turizmde, seyahatlerde ve diğer alışverişlerde daha çok bilinen, tanınan ve pozitif dönüşler alınan sitelerden alışveriş yapılmasını öneriyoruz” dedi.
İREM GÜNEYBAZ/RABİA DEMİROK
Türkiye’nin dört bir yanında 2022 turizm sezonu için hazırlıklar devam ederken, uzmanlar bu süreçte tatil heyecanı yaşayan ve internet üzerinden tatil rezervasyonlarını yaptırmak isteyen vatandaşları sahte tatil sitelerine karışı uyarıyor.
“BİLİNÇLİ DAVRANILMASI LAZIM”
Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanı Doktor Öğretim Üyesi Fırat Yücel, vatandaşların sahte tatil sitelerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. İnternet ortamının yüzde yüz güvenli olmadığını belirten Yücel, “Bu nedenle vatandaşlarımızın bilinçli davranması lazım. İnternet alışverişlerinde, rezervasyonlarında bazı kurallara uygun hareket etmeleri gerekiyor” dedi.
İnternet üzerinden yapılacak tatil rezervasyonlarına önceliğin site güvenilirliği olduğunu vurgulayan Yücel, “Giriş yaptığımız sitenin öncelikle güvenlik sertifikasına sahip olup olmadığına bakmalıyız. SSL adını verdiğimiz bu güvenlik sertifikalarının sitelerde mevcudiyetini ise site adresinin başında ‘http://’ ifadesinin bulunması gerekiyor. Bunu göremezsek adres çubuğunun başında bir kilit simgesi var. Üzerine tıkladığımızda sertifikasyon bilgilerini görebiliriz” diye konuştu.
“BİLİNDİK SİTELERDEN ALIŞVERİŞ YAPILMALI”
Yücel, vatandaşlara internet ortamında bilinen sitelerden alışveriş yapmalarını tavsiye ederek, “Turizmde, seyahatlerde ve diğer alışverişlerde güvenli siteler anlamında daha çok bilinen, tanınan ve pozitif dönüşler alınan sitelerden alışveriş yapılmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
İnternet sitelerinin oldukça kısa sürede kopyalanabildiğini ifade eden Yücel, “Sitelerin kopyaları uzun süreç isteyen bir şey değil. Sitelerin çok benzerlerini yapabiliyorlar. Bazı harflerin arasına noktalar koyarak ya da harfleri aksanlı yazarak aynı sistemin kopyasını üreterek insanları kandırmaya çalışıyorlar. Bu nedenle arama motorlarında en üstte çıkan sitelere hemen güvenmemeliyiz. Bir kurumun ve firmanın da bir adet adresi olacağını da bilmemiz gerekiyor” dedi.
BAKANLIK SİTELERİNDE HİZMET MEVCUT
Öte yandan bu gibi durumların yaşanmaması adına devlet tarafından vatandaşlara sunulan hizmetleri de anlatan Yücel, "Ticaret Bakanlığı bu mağduriyetlerin yaşanmaması için E-Ticaret Bilgi Platformu hizmeti veriyor. Bu platform üzerinde elektronik ticaret yapan tüm sitelerin unvanlarına, bilgilerine ve web sitesi adreslerine ulaşabiliyorsunuz. Vatandaşlarımızın buradan sorgulama yaparak incelediği sitenin ticaret sicil kaydını kontrol etmelerini mutlaka öneriyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı web sitesinde ise turizm seyahat acentelerini sorgulayabildiğimiz sayfalar var. Vatandaşlarımız buradan da siteleri sorgulayabilirler” şeklinde konuştu.
ÖDEMEDE GÜVENLİK SİSTEMLERİNE DİKKAT
Yücel, sahte tatil satışlarında kredi kartı bilgilerini de ele geçirilmesinin tehlike oluşturduğuna dikkati çekerek, vatandaşların alışveriş yaparken ödeme işlemlerinde de güvenlik sistemlerini uygulayan siteleri tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.
Ödeme işlemlerinde çeşitli güvenlik sistemleri uygulandığını aktaran Yücel, vatandaşların 3D güvenlik sistemleri ve sanal kartlardan faydalanabileceklerini bildirdi. Diğer yandan Yücel, sadece arama motorlarında değil sosyal medya ve vatandaşların telefonlarına gelen kısa mesajlarla da bu gibi dolandırıcılık işlemlerinin yapıldığını ileterek, vatandaşları güvenli görmedikleri linklere tıklamamaları, mesajları değerlendirmemeleri gerektiğini kaydetti.
“GERİ İADE İÇİN TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURUN”
Tüketici Konfederasyonu (TUKONFED) Başkan Vekili avukat İbrahim Güllü ise, internet üzerinde işlem yapan vatandaşların tüm süreci belgelemeleri gerektiğine dikkati çekti.
Güllü, herhangi bir mağduriyet durumunda bu belgelerin önem arz ettiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Vatandaşlarımıza bu süreçte bir olumsuzlukla karşılaşma ihtimallerine karşı yaptıkları tüm işlemleri ve ödemeleri belgelemelerini öneriyoruz. Eğer bir mağduriyet yaşanırsa da Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmaktan çekinmemeliler. Bu gibi durumlarda maddi kayıp 15 bin 430 Türk lirasının altındaysa tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunarak ödenen bedeli iadesini talep edebilirler.”