TATAR İŞ DÜNYASI İLE BİR ARAYA GELDİ

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Antalyalı iş insanları, turizmciler ve STK temsilcileri ile Sahil Antalya Yaşam ve Alışveriş Merkezi’nde bir araya geldi. KKTC’nin Türk ulusunun bir parçası olduğunu belirten Tatar, iş insanlarına Kıbrıs’ta yatırım yapma çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde, küresel ve bölgesel meselelerin ele alındığı Antalya Diplomasi Forumu’na (ADF) katılmak üzere kentte bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, meslek ve ticaret odaları ve STK temsilcileri ile buluştu. Sahil Antalya Yaşam ve Alışveriş Merkezi içerisinde yer alan MyMeating Restoran’da düzenlenen yemek öncesi 07 Gençlik Antalyaspor Taraftarlar Derneği üyeleri Konyaaltı Varyant üzerinde meşaleler yakarak ve havai fişekler eşliğinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı karşıladı. Burada 07 Gençlik Derneği Başkanı Gürhan Güneyli, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a Antalyaspor atkısı hediye etti. Tatar, Konyaaltı Varyant üzerinde taraftarlar ve vatandaşların isteğini kırmayarak tek tek fotoğraf çektirdi. Antalyalı iş insanlarının konuğu olduğu yemekte konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Üst Düzey Temsilcisi Jane Holl Lute ile yapılacak olan görüşme öncesi, "Kıbrıs Türk halkının, en az Rum halkı kadar egemen olduğunun kabulüyle resmi müzakerelere geçebileceğimizi vurgulayacağız" dedi.

‘ORTAKLIĞI SİNDİREMİYORLAR’

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde nisan ayında Cenevre'de yapılan gayriresmi Kıbrıs konferansının amacının taraflar arasında ortak zemin olup olmadığını belirlemek olduğunu söyleyen Tatar, Rum kesiminin mevcut statükodan yararlandığının altını çizdi. Kıbrıs'ta federal temelde bir anlaşma için yapılan görüşmelerde netice alınamadığını ve bunu artık daha yüksek sesle dillendirdiklerini belirten Tatar, "Şimdiye kadar, BM'ninkiler de dahil, bütün kapsamlı müzakere önerilerinin hemen hemen hepsi Türk tarafınca onaylanmış, Rum tarafı hepsini reddetmiştir. Çünkü Rum tarafı hiçbir zaman bizlerle o temelde (federasyon) bir ortaklığı sindirememiş, Türklerle ne zenginliği ne de yönetimi paylaşmak istememişler. Amaçları, eskiden olduğu gibi, Kıbrıs'ı bir Yunan, Helen Adası yapmaktı, bunu da gizlemiyorlar" ifadelerini kullandı.

‘BİZİM KAYBIMIZ, ONLARIN KAZANIMI’

Kıbrıs meselesinin devam ettiğini ancak kendileri için federasyon defterinin kapandığını vurgulayan Tatar, "Türkiye'nin de desteğini almak suretiyle, Kıbrıs'ta iki ayrı egemen eşitliğe dayalı, yan yana yaşayan bağımsız devletten bahsetmekteyiz. Kuzeydeki devlet Türk devletidir. Ancak böyle olursa devletten devlete, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm olabilir. Bizim egemen eşitliğimiz ve uluslararası eşit statümüz tanınmadan bizim resmi müzakerelere başlayıp toprak, mülkiyet gibi çok ciddi konuları görüşmemiz asla mümkün değildir. Çünkü hep onları yaptık zamanında ve elimiz boş döndük. Ve her toplantıda bir şeyleri not ettiler. İyi niyetle gösterdiğimiz esneklikler bizim kaybımız, onların kazanımı oldu. Onlar güçlü pozisyonda, tanınmış bir devlet, AB üyesi ve dolayısıyla o güçlü pozisyondan bizi ezmeye çalıştılar" şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’DEN KOPMAYIZ’

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk ulusunun bir parçası olduğunun altını çizen KKTC Cumhurbaşkanı Tatar. "Türkiye’den kopmayız, Türk ulusunun bir parçasıyız. Türkiye’nin desteğiyle bu kadar yıl mücadele ettik, kendi devletimizi kurduk, kendi bekamız, geleceğimiz, varlığımız için asla kendi egemenliğimizden, bağımsızlığımızdan taviz vermemiz söz konusu değildir” dedi. Antalyalı iş insanlarının katıldıkları her türle organizasyon ve fuarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıtmaları talebinde bulunan Tatar, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin dünyada tanınması ve haklılığı bu şekilde mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı. Antalyalı iş insanlarına Kıbrıs'ta yatırım yapma çağrısında da bulunan Tatar, KKTC olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

HABER MERKEZİ