Tat’dan elektrik desteği vurgusu

Elektrik faturalarında yeni dönem 1 Şubat’ta resmen başladı. Yeni düzenlemeyle beraber belirlenen sınırı aşanlar daha yüksek fatura ödeyecek. Konuyla ilgili konuşan ve Antalya’da elektrik kullanımının fazla olduğunu ifade eden Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Antalya’ya elektrik desteği verilmeli” dedi.

Yeni yıla girilmesiyle birlikte elektrik faturalarında devlet desteği yeniden düzenlenirken artık çok elektrik tüketen daha yüksek fatura bedeli ödeyecek. Yeni destek modeline göre, aylık elektrik tüketimi 417 kilovatsaat (kWh) ve üstü olanlar artık devlet desteği alamayacak. Düzenleme 1 Şubat'tan itibaren yapılacak elektrik tüketimleri için geçerli olacak. Bu miktarda tüketimi olanlar, toplam abonelerin sadece yüzde 3'ünü kapsıyor. Yani 42 milyon elektrik abonesinin sadece bir milyon 200 bini destekleme dışında kalacak.


“FATURADA İKİ KAT ARTIŞ YAŞANABİLİR”

Elektrik faturalarındaki yeni düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulunan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı (EPDK)'nın yeni yapmış olduğu düzenleme ile birlikte aslında faturaların 50 liradan 2 bin liraya çıkması olayından ziyade meskenlerde 5 bin kWh üzeri, ticarethanelerde de 15 bin kWh üzeri kullanımı olan tüketicilerin artık bundan sonraki süreçte serbest tüketici olacak. Bununla alakalı tüketiciler bundan sonraki süreçte yani 1 Şubat'tan itibaren bu sınır değerleri aşan abone grupları artık piyasada enerji birim fiyatı, borsada hangi birim fiyattan işlem görüyorsa bundan sonra faturalarında bu birim fiyatla karşı karşıya kalacaklar. Tabii ki de bu faturaların yükselmesine neden olacak. Bir iki kata yakın bir rakamla karşı karşıya kalınabilir” dedi.


“ANTALYA’YA ELEKTRİK DESTEĞİ VERİLMELİ”

Vatandaşların faturanın daha az gelmesi için tedarik şirketiyle anlaşması gerektiğini ifade eden Başkan Tat, “Akdeniz iklimine sahip olan illerimizde tabii ki de elektrik kullanımı daha fazla. Yaşadığımız şehir Antalya'da aynı keza. Çünkü hem ısınmada hem soğutmada daha çok elektrik enerjisi kullanılıyor. Sadece bahar aylarında, geçiş dönemlerinde bir iki aylık süreç burada kullanım dışı. Ama yılın 8 ayı elektrik kullanımı hakim. Zaten sayısal veriler de bize bunu gösteriyor. Türkiye'de 5 bin kWh üzeri olan mesken abone sayısı yüzde 3'e tekabül ederken Antalya'da yüzde 10 ila 10.5 seviyesine tekabül ediyor. Onun içindir ki hep şunu dile getiriyoruz. Nasıl ısınma yardımları yapılıyorsa soğuk illerimizde, Antalya'da da elektrik desteği mutlaka olmalı diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.