TAŞER: SAĞLIKÇILAR UNUTULDU

Birinci basamak sağlık emekçilerinin pandemi döneminde unutulduğunu ve sorunlarla baş başa bırakıldığını söyleyen SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Kaan Taşer, “Sorunlar derhal çözülmelidir” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi’nde birinci basamak sağlık çalışanlarının pandemi döneminde unutulduğunu ve sorunlarla baş başa bırakıldığı aktarmak adına basın açıklaması yapıldı. Sorunların derhal çözülmesi gerektiğini belirterek söze başlayan SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Kaan Taşer, kovid-19 salgınına karşı dünyada ciddi önlemler alınırken, Türkiye’de son 2-3 ay içinde önlemlerin gevşetildiğini söyledi.

“EK ÖDEMEYİ BEKLİYORUZ”

Birinci basamak sağlık emekçilerinin Antalya'da 290'a yakın sağlık merkezinde, sahada ve diğer kurumlarda 7 gün 24 saat verilen görevleri yerine getirdiklerini ve getirmeye de devam edeceklerini ifade eden SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Kaan Taşer, pandeminin tüm önlemlere rağmen devam ettiğinin altını çizdi. Kendilerine vaat edilen ek ödemeyi beklediklerini sözlerine ekleyen Taşer, “Verilen sözleri unutmuyoruz emeğimizin çalınmasına asla müsaade etmeyeceğiz! Halkın ve toplumun sağlığını korumak amacıyla hizmet veren birinci basamak sağlık kuruluşlar Aile Sağlığı Merkezleri çalışanlarının sağlığını korumak da devletin görevidir. Bizlere kişisel koruyucu ekipman dezenfektan vs. sağlamak il ve ilçe sağlık müdürlüklerinin sorumluluğundadır. Sağlık Bakanlığının, Aile Sağlık Merkezlerine kişisel koruyucu ekipman desteği yapmayacağına dair bilgiyi kabul etmiyoruz” diye konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI KORUNMALI”

Sağlık emekçilerinin korunmasının tercih meselesi olmadığı,  bunun bir zorunluluk olduğunu söyleyen SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Kaan Taşer, bilimsel yöntemler ve belli aralıklarla sağlık çalışanlarına PCR testi yapılması gerektiğini belirtti.  Henüz Antalya'daki Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerine kovid-19 testi uygulanmadığını ileri süren Taşer, “Artan turizm hareketliliği ve hızlı anormalleşme nedeniyle günlük hasta sayıları pandemi öncesine dönmüştür. Vatandaşa maskesiz Aile Sağlık Merkezilerine giremezsiniz demek bile şiddet nedeni olabilmektedir. Okulların açılmama ihtimali üzerinden okul aşılarının Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılacak olması tam bir fırsatçılıktır. Hiç bir alt yapısı, planlaması yapılmadan bugüne kadar okullarda yapılan aşılamanın Aile Sağlığı Merkezlerinde nasıl, hangi personelle, ne şekilde yapılacağı bilinmemektedir” İfadelerini kullandı.

“MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Aile Sağlığı Merkezler için verilen bu yeni uygulamanın çeşitli olumsuzluklara sebebiyet verebileceğine değinen SES Antalya Şubesi Eş Başkanı Kaan Taşer, şunları söyledi: “Aşı dolaplarının yetersizliği, personel sayısının azlığı bilinirken böyle bir görevin ASM'lerine verilmesi tek kelime ile sorumsuzluktur. Ayrıca vatandaşın çeşitli sebeple yaptırmayacağı aşının performans cezasını da sağlık emekçileri çekecektir. Bu yeni uygulama aileler tarafından benimsenene kadar (en az 6 ay) performans cezası uygulanmamalıdır. Pandemi dönemindeki ekonomik krizden dolayı elektrik doğal gaz kira ve sarf malzemeleri SGK primleri, vergiler olmak üzere tüm ASM giderleri artmıştır. Bizlere verilen harcama ödeneği güncellenerek en az yüzde 50 arttırılmalıdır. Hekim başına düşen hasta sayısı, güvenceli çalışma, çalışma saatleri, ücretler, esnek çalışma izin ve vekalet sorunu, hizmet binalarının kamu tarafından yapılmaması gibi önemli birçok sorun güncelliğini korumaktadır. Kovid-19 pandemi sürecinde sağlık emekçileri ve halkın sorunları çözülene kadar sorunları gündemde tutmaya ve sorunlara çözüm bulunana kadar mücadeleye etmeye devam edeceğiz.”

AHMET ARĞILLI