TARIMSAL KRİZE KARŞI ORTAK HEDEF VURGUSU

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, dünyada yükselmeye başlayan tarımsal krize karşı Türkiye'nin dışa bağımlılığını azaltacak ve katma değer gücünü arttıracak adımlar atılması gerektiğini bildirdi.

RABİA DEMİROK/ÖZGE TOPTAŞ

ATB tarafından yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından başlangıcından bu yana ilk kez yüz yüze gerçekleştirilen mayıs ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında düzenlendi. Antalya Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda bir aylık çalışmalar hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıya, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır'ın yanı sıra ATB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, sayman üye Cüneyt Doğan, yönetim kurulu üyesi Süleyman Ersan ve meclis üyeleri katıldı.

“BUGÜNLERE DÜNDEN HAZIRLANMALIYDIK”

Başkan Çandır burada yaptığı konuşmada, son dönemde sadece Türkiye'de değil dünyada da tarımsal bir krizin yükselmeye başladığını söyledi. Çandır, krizin sadece fiyat artışı olarak ortaya çıkmadığını belirterek, "Bu kriz artık girdilerden ürünlere, tedarik edememe şeklinde de kendini gösteriyor. The Economist dergisinin bu ayki kapak konusu dünyada 10 haftalık buğday stoku kaldığıydı. Bu rakam, son 15 yılın en düşük stok rakamıdır. Rusya-Ukrayna krizinden sonra en büyük ikinci üretici olan Hindistan’ın da bu ay ihracatı yasaklama kararı dünyayı tedirgin etmiştir. Buğday üretiminde nispeten iyi durumda olmamız rahatlatıcıdır. Ancak bugünlere dünden hazırlanmaya başlamalıydık” diye konuştu.

“DIŞA BAĞIMLILIK DÜŞTÜKÇE KATMA DEĞER GÜCÜ ARTACAK”

Özellikle bitki besleme ve koruma ürünlerine yönelik bir inovasyon atılımına yönelmeye dikkati çeken Çandır, bilimsel çalışmalara özel destek ve teşviklerin verilmesi gerektiğini ifade etti. Çandır, sonuç alacak girişimlere ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, "Bunun için bilim ve teknik insan kaynaklarımız, teknik yazılım ve donanım kapasitemiz mevcuttur. Kapasitemizi bu amaçla bir araya getirip hızlı sonuçlar üretebilmeliyiz. Dışa bağımlılığımızın oranını düşürdükçe katma değer yaratma gücümüz de yeniden artmaya başlayacaktır. Bir an önce gidişatı tersine çevirmeye bakmalıyız, çünkü bu güce ve birikime sahibiz. Yeter ki birlikte hareket ederek ortak hedeflere odaklanalım. Tarımsal potansiyelimizi ve başarılarımızı dikkate aldığımızda karamsar olmamıza gerek yoktur” ifadelerini kullandı.

Öte yanan tarım sektöründe işçi sorun yaşandığına da değinen ve bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önderliğinde ortak bir çalışma yapılması gerektiğini belirten Çandır, istihdam kaybını kapatmak için azalan iş gücünün verimli hale getirilmesinin de bir çözüm yolu olduğunu aktardı.

Hallerdeki sebze ve meyve fiyatlarında son yıllarda yaşanan değişimlere de değinen Çandır, hazırlık sürecindeki yeni hal yasasında piyasa işleyişini etkinleştirme üzerine odaklanılması gerektiğini kaydetti.