TARIMIN NABZI FİNİKE’DE ATACAK
Türkiye'nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan “Finike Hasyurt Tarım Fuarı” 7 yıl aranın ardından 11-14 Mayıs’ta ziyaretçilerine kapılarını aralayacak.
Türkiye'nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan “Finike Hasyurt Tarım Fuarı” 7 yıl aranın ardından 11-14 Mayıs’ta ziyaretçilerine kapılarını aralayacak.
Ahmet ARĞILLI/İrem GÜNEYBAZ
Bu yıl 25’incisi düzenlenecek Türkiye’nin ilk tarım fuarı olma özelliği taşıyan “Finike Hasyurt Tarım Fuarı”, 7 yıl aranın ardından tarım sektörünü bir araya getirmeye hazırlanıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde fuara ilişkin düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, tarımın kalkınması için tüm güçleriyle çalıştıklarını ve tarımın tüm paydaşları bir araya getirebilmek için fuarlara önem verdiklerini söyledi. Bu kapsamda Antalya’nın Türkiye’de örtü altı yetiştiricilikte ilk sırada olduğuna ve tarımda da yine Türkiye’nin yüzde 50’ye yakın ihtiyacını karşıladığına dikkati çeken Böcek, “Batı Akdeniz Kuşağında bulunan Kumluca, Finike, Demre ve Kaş bölgelerinde kayıtlı olarak üretim yapan 30 binin üzerinde çiftçimiz var. Bu bölgede yıllık 3.5 milyar liraya karşılık gelen 2.5 milyon ton sebze ve meyve üretimi yapılmakta. Özellikle kış aylarında Türkiye’nin sebze ihtiyacının yüzde 40’ı, batı Akdeniz’de bulunan bu verimli topraklardan karşılanmaktadır. Tarımda böyle önemli bir potansiyele sahip olan, Batı Akdeniz bölgesini kapsayan Hasyurt Tarım Fuarı’nın 25’inci kez düzenlenişi bu nedenle bir tesadüf değildir. Geçmişten gelen tecrübesiyle artık Hasyurt Tarım Fuarı artık, uluslararası bir fuar olmayı hak ediyor. Bizlerin de amacı fuarın marka olmasını sağlayarak önümüzdeki yıllarda uluslararası boyutlara ulaşmasını sağlamaktır” ifadelerine yer verdi.
“GELECEK TARIMDADIR”
Böcek, fuarı ziyaret edecek çiftçilerin yeni ürün ve hizmetlere dair bilgiler alabileceğini, katılımcı firmalarla görüş alışverişinde bulunabileceğini aktararak, “Çiftçilerimiz fuarda yeni iş ve ticari birliktelikler kurarak, ürün ve üretimlerini daha değerli hale getirme fırsatları da bulacaklardır. Unutmayalım ki, gelecek, tarımdadır” dedi. Fuara sektörün tüm paydaşlarının katılmasını istediğini belirten Böcek, tüm üreticileri de fuara davet ettiğini duyurdu.
“TÜRKİYE TARIMININ ÖNCÜSÜ: ANTALYA”
Antalya Ticaret Borsası ve Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır ise, Türkiye’nin ilk tarım fuarını çağdaş fuarcılıkla daha ileriye götürmeyi görev edindiklerini dile getirdi.
Çandır, fark oluşturucu bir fuar olması için çaba sarf edeceklerini ileterek, “Bizim Türkiye olarak önümüzdeki kısa dönemde, tarımdan başka sürat kazanabileceğimiz, tarımdan başka zenginleşeceğimiz alanın olmadığını düşünüyorum. Buna ağırlık vermemiz gerekiyor. Antalya tarımı, Türkiye tarımının öncüsüdür. Burada kullanılan ürünler, bütün Türkiye’de kullanılır.”
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz