TARIMIN NABZI FİNİKE’DE ATACAK

Türkiye'nin ilk tarım fuarı olma özelliğini taşıyan “Finike Hasyurt Tarım Fuarı” 7 yıl aranın ardından 11-14 Mayıs’ta ziyaretçilerine kapılarını aralayacak.

Ahmet ARĞILLI/İrem GÜNEYBAZ

Bu yıl 25’incisi düzenlenecek Türkiye’nin ilk tarım fuarı olma özelliği taşıyan “Finike Hasyurt Tarım Fuarı”, 7 yıl aranın ardından tarım sektörünü bir araya getirmeye hazırlanıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde fuara ilişkin düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, tarımın kalkınması için tüm güçleriyle çalıştıklarını ve tarımın tüm paydaşları bir araya getirebilmek için fuarlara önem verdiklerini söyledi. Bu kapsamda Antalya’nın Türkiye’de örtü altı yetiştiricilikte ilk sırada olduğuna ve tarımda da yine Türkiye’nin yüzde 50’ye yakın ihtiyacını karşıladığına dikkati çeken Böcek, “Batı Akdeniz Kuşağında bulunan Kumluca, Finike, Demre ve Kaş bölgelerinde kayıtlı olarak üretim yapan 30 binin üzerinde çiftçimiz var. Bu bölgede yıllık 3.5 milyar liraya karşılık gelen 2.5 milyon ton sebze ve meyve üretimi yapılmakta. Özellikle kış aylarında Türkiye’nin sebze ihtiyacının yüzde 40’ı, batı Akdeniz’de bulunan bu verimli topraklardan karşılanmaktadır. Tarımda böyle önemli bir potansiyele sahip olan, Batı Akdeniz bölgesini kapsayan Hasyurt Tarım Fuarı’nın 25’inci kez düzenlenişi bu nedenle bir tesadüf değildir. Geçmişten gelen tecrübesiyle artık Hasyurt Tarım Fuarı artık, uluslararası bir fuar olmayı hak ediyor. Bizlerin de amacı fuarın marka olmasını sağlayarak önümüzdeki yıllarda uluslararası boyutlara ulaşmasını sağlamaktır” ifadelerine yer verdi.

“GELECEK TARIMDADIR”

Böcek, fuarı ziyaret edecek çiftçilerin yeni ürün ve hizmetlere dair bilgiler alabileceğini, katılımcı firmalarla görüş alışverişinde bulunabileceğini aktararak, “Çiftçilerimiz fuarda yeni iş ve ticari birliktelikler kurarak, ürün ve üretimlerini daha değerli hale getirme fırsatları da bulacaklardır. Unutmayalım ki, gelecek, tarımdadır” dedi. Fuara sektörün tüm paydaşlarının katılmasını istediğini belirten Böcek, tüm üreticileri de fuara davet ettiğini duyurdu.

“TÜRKİYE TARIMININ ÖNCÜSÜ: ANTALYA”

Antalya Ticaret Borsası ve Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır ise, Türkiye’nin ilk tarım fuarını çağdaş fuarcılıkla daha ileriye götürmeyi görev edindiklerini dile getirdi.

Çandır, fark oluşturucu bir fuar olması için çaba sarf edeceklerini ileterek, “Bizim Türkiye olarak önümüzdeki kısa dönemde, tarımdan başka sürat kazanabileceğimiz, tarımdan başka zenginleşeceğimiz alanın olmadığını düşünüyorum. Buna ağırlık vermemiz gerekiyor. Antalya tarımı, Türkiye tarımının öncüsüdür. Burada kullanılan ürünler, bütün Türkiye’de kullanılır.”