Tarımın geleceği için yeşil devrim

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Yazılımdan elde edilen referans değere göre firmalar kendilerini geliştirecek, karbon ayak izini sıfırlamak için çalışmalar yapacak. Avrupa Birliği hedefinin yanında gelecek nesillere daha güzel bir tarım sektörü bırakmak istiyoruz” dedi.

ZEHRA TEKECİ/İREM GÜNEYBAZ

Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından çevreyi tehdit eden, iklim değişikliğine neden olan karbondioksit salınımını azaltmaya yönelik çalışmalarının bir etabı olarak “Tarımsal Karbon Ayak İzi Hesaplama” yazılımı geliştirildi.

İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Türkiye’de tarım sektörü için ilk olma özelliği taşıyan yazılım, tarımsal faaliyetlerde emisyon durumunu uygulama üzerinden ölçülebilecek, üretim ve ticarete buna göre yön verilebilecek.

Konuya ilişkin Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Avrupa Birliği 2030’a kadar yüzde 50, 2050’ye kadar 0 karbon hedefiyle çalışmalara başladı. Üretim ve yaşam etapları da ayarlanacak. 1 Ocak itibarıyla çimento, demir, çelik ve alüminyum gibi ürünlerde karbon vergisi uygulaması başlayacak. İlerleyen zamanlarda karbon vergisi diğer ürünler için de uygulamaya geçecek”  diye konuştu.

GELİŞİME VE DEĞİŞİME UYUM

Çandır, bu doğrultuda çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Bizde 2021 ve 2022 yıllarını ATB olarak ‘Sürdürülebilirlik Yılı” ilan etmiştik. Bu kapsamda birçok toplantı ve çalışma yaptık. Tarım sektörünün bu gelişime ve değişime uyum sağlaması için bir çaba sarf edelim ve farkındalık yaratalım istedik. Bizim buradaki temel hedefimiz doğal kaynakları, hava, su ve toprağı daha fazla tahrip etmeden gelecek nesillere aktarmak. Bu amaçla bir yazılım geliştirdik” dedi.

11 ADIMDA KARBON AYAK İZİ HESAPLAMA

Hazırlanan yazılımla tarım işletmelerinin 11 adımda karbon ayak izini hesaplayabileceğini dile getiren Çandır, “Yazılımdan elde edilen referans değere göre firmalar kendilerini geliştirecek, karbon ayak izini sıfırlamak için çalışmalar yapacak. Bu doğrultuda bizlere de talep gelirse karbon ayak izi azaltmak için eğitimler ve danışmanlıklarla elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Avrupa Birliği hedefinin yanında gelecek nesillere daha güzel bir tarım sektörü bırakmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLER MALİYET İÇİN ÖNLEM ALABİLECEK

Çandır sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan sonra kapılarda karbon ayak izi vergisi alınacak. Türkiye olarak sebze, meyve ve tarım ürünlerinde ihracatımızın yüzde 40’ını Avrupa’ya yapıyoruz. Bu da bize 150-200 milyon dolarlık maliyet demek. Üretim maliyetlerinin arttığı günümüzde, üreticinin böyle bir maliyetle karşı karşıya kalması üretmekten vazgeçme niteliğine gelecektir. Bu anlamda da verimli bir çalışma” şeklinde konuştu.