TARIMDA BİLGİNİN GÜCÜ KULLANILACAK

Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla mesleki ve teknik iş birliği protokolü imzalandığı duyuruldu. Protokol kapsamında Antalya’da tarım ve gıda sektörüne yönelik eğitim veren 3 meslek lisesinde 2022-2023 eğitim öğretim yılında nitelikli eğitim faaliyetleri başlayacak.

RABİA DEMİROK/ÖZGE TOPTAŞ

Gençlerin tarımda daha etkin ve verimli bir şekilde yer alması için Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım Orman Bakanlığı harekete geçti. Antalya’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında Mesleki ve Teknik Eğitim İş birliği protokolü imzalandı. Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çalışkan ve Antalya İl Tarım Müdürü Gökhan Karaca konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.

“İŞGÜCÜ VE TEKNOLOJİ İHTİYACI ARTIYOR”

Toplantıda imzalanan protokole ilişkin açıklamalarda bulunan Emre Çalışkan, son yıllarda tarım ve gıda sektörünün çevresel ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya geldiğini ifade etti. Çalışkan “Son dönemde dünyada yaşanan ve etkisi ülkemizde de hissedilen küresel iklim değişikliğinin yarattığı çevresel ve ekonomik problemler gıda tedarik zincirleri olumsuz etkilenmektedir. Çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunması önem kazanmakta, daha az kaynakla gıda talebinin karşılanması için nitelikli işgücüne ve teknolojiye olan ihtiyaç her geçen gün artırmaktadır” diye konuştu.

Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğinde özellikle gençlerin tarımda daha etkin ve verimli bir şekilde yer alması yeni bir protokol imzaladıklarını belirten Çalışkan, “Her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de eğitimde iş birliği ile yola devam etmek hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle iki bakanlığımız arasında tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini artırarak tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla 1 Temmuz’da iş birliği protokolü imzalamıştır” ifadelerini kullandı.

TARIMSAL ÜRETİM ‘BİLGİ’ İLE YÜKSELECEK

Antalya İl Tarım Müdürü Gökhan Karaca ise özellikle son iki yılda tarımsal faaliyetlerin öneminin daha da ön plana çıktığını dile getirdi. Sınırlı kaynakların, tarım arazilerinin ve artan nüfusun tarımsal faaliyetleri etkilediğini belirten Karaca, “Bu kapsamda yapılan iş birliği protokolleri tarımın geleceği açısından çok önemli. En pahalı girdinin bilgi olduğunu bilerek, tarımsal üretimi bilgi ile en yüksek seviyeye çıkarmamız gerekiyor. Tarım teknolojilerinin en iyi uygulandığı Antalya’da imzalanan bu protokolün tarımsal üretime büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

9 BİN 309 ÖĞRENCİ FAYDALANACAK

Tarım, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı ile Laboratuvar Hizmetleri alanlarında Millî Eğitim Bakanlığı yönetimindeki 123 okul, 9 bin 309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsamına alacak protokolle, tarım teknolojilerindeki gelişmeleri, akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım gibi konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik eğitim faaliyetleri düzenlenecek. Tarımsal çalışmalara yönelik ortak proje ve pilot uygulamalar yürütülecek.